Na 150 jaar nog steeds verdeeldheid

Deze week was het 150 jaar geleden dat de Amerikaanse Burgeroorlog begon, met de eerste schoten die werden gelost op Fort Sumter op 12 april, 1861. Maar de standpunten van de Confederatie (de Zuidelijke Staten) en de rol van de slavernij die een rol in de Burgeroorlog speelde verdeeld de Amerikaanse bevolking nog steeds, aldus een landelijke peiling.

Een peiling van CNN/Opinion Research Corporation laat zien dat 1 op de 4 Amerikanen zegt dat ze meer sympathie hebben voor de Confederatie dan voor de Unie. Onder Amerikanen die in het zuiden van de VS wonen is dat getal zelfs 4 op de 10.

De ondervraagden werd gevraagd of de Burgeroorlog ging over de slavernij of over de rechten van de staten. Tweeënvijftig procent van de Amerikanen zegt dat de leiders van de Confederatie zich afscheiden omdat ze de slavernij legaal wilde houden in hun staten, terwijl 42 procent zegt dat de slavernij niet de hoofdreden was waarom de Zuidelijks Staten zich besloten af te scheiden.

“The results of that question show that there are still racial, political and geographic divisions over the Civil War that still exists a century and a half later”, aldus directeur peilingen Keating Holland, van CNN. Als gekeken wordt hoe Democraten en Republikeinen denken over de Burgeroorlog blijkt dat de meeste Democraten denken dat de Zuidelijke Staten zich besloten af te scheiden van de Unie vanwege de slavernij. Onafhankelijke kiezers zijn verdeeld en de meeste Republikeinen denken niet dat de slavernij niet de voornaamste reden was waarom de Zuidelijke Staten zich van de Unie afscheiden.

De Republikeinen zeggen ook voor het overgrote deel dat ze leiders van de Confederatie tijdens de Burgeroorlog bewonderen, terwijl 8 op de 10 Republikeinen hun bewondering uitspreken voor de leiders van de Zuidelijke Staten en dat is bijna gelijk aan de 79 procent van de Republikeinen die hun bewondering uitspreken voor de leiders van de Unie tijdens de Burgeroorlog.

De peiling werd gehouden onder 824 volwassen Amerikanen. De foutmarge is ongeveer 3,5 procent. De vraag blijft wie er precies is ondervraagd. Hoeveel van de 824 volwassenen is Democraat of Republikein en wonen de meeste van de ondervraagden in zuidelijke staten of niet. In het zuiden van de VS in staten als South Carolina en Alabama is de bewondering voor de Confederatie nog steeds groot en is het trauma van de verloren oorlog nog steeds voelbaar. Dus de peiling moet kritisch worden bekeken. Lees meer hier.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Na 150 jaar nog steeds verdeeldheid

  1. Pingback: Hevige turbulentie | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.