Hevige turbulentie

Het prille en turbulente presidentschap van Donald Trump struikelt van incident naar incident. Trump zit nu 7 maanden in het Witte Huis en er gaat geen week voorbij dat er niets gebeurd dat afleid van waar het eigenlijk over zou moeten gaan. En dat er zoveel afleiding is ligt helemaal aan Trump zelf, Dit keer scheurde Trump een diepe wond in de Amerikaanse samenleving weer open. Hier uit blijkt dat hij totaal geen historisch besef heeft.

Eigenlijk was het voor Trump heel simpel en verwacht je van een president die alle Amerikanen vertegenwoordigd niet anders. Elke president zou het geweld in Charlottesville, Virginia veroordelen en de veroorzakers van het geweld, de Ku Klux Klan, neonazi’s, witte nationalisten, de alt-right beweging en ander extreem rechtse mensen, bij naam noemen. Maar Trump koos er voor om dit in eerste instantie niet te doen en gaf zelf aan dat ook de linkse tegendemonstranten schuldig zijn voor het geweld.

Als Trump de veroorzakers van het geweld bij naam had genoemd was er niets aan de hand geweest. Maar Trump nam niet duidelijk afstand van de extreem rechtse demonstranten. Hij veroordeelde het geweld, maar noemde de neonazi’s of de Ku Klux Klan niet. En dat kwam hem op veel kritiek te staan. Ook vanuit zijn eigen partij kwam veel kritiek. Republikeinse politici riepen op om extreem rechts en alt-right bij de naam te noemen. De alt-right beweging was wel blij met Trumps eerste verklaring.

Zijn adviseurs besloten om de schade te beperken een verklaring op te stellen die ze Trump dwongen om voor te lezen waar hij wel de Ku Klux Klan, neonazi’s en witte nationalisten bij naam zou noemen. Dat deed Trump met tegenzin zo bleek later. Maar de kou leek toen uit de lucht.

Een dag later herhaalde Trump zijn uitspraken toen hij journalisten te woord stond in de lobby van de Trump Tower. Tot wanhoop van zijn adviseurs, wellicht in het bijzonder stafchef John Kelly, was men weer terug bij af. Hieruit bleek dat de verklaring echt door zijn adviseurs was op gesteld en dat Trump er zelf geen invloed op had en deze met tegenzin had voorgelezen.

Tijdens de persconferentie in de Trump Tower was hij weer zichzelf en hield zicht totaal niet aan het script. Het zou gaan over de infrastructuur, maar Trump ging vervolgens helemaal los tegenover de “fake news” media over de wat er gebeurd was in Charlottesville en verdedigde de extreem rechtse demonstranten. Hij haalde er zelfs George Washington en Thomas Jefferson bij. De historische context begreep Trump totaal niet. Trump heeft geen inlevingsvermogen en snapt niet hoe gevoelig de Burgeroorlog ligt. De kloof tussen het Noorden een Zuiden is,156 jaar na de Burgeroorlog, nog steeds groot. Feitelijk is de Burgeroorlog nooit echt op gehouden.

Het Noorden en Zuiden vechten nog steeds met elkaar, het nu geen soldaten meer, maar het zijn activisten die demonstreren tegen uitingen en overblijfselen van de Burgeroorlog. De Burgeroorlog is terug en nu vecht Amerika een culturele oorlog uit. De eerste veldslag vond plaats in Charlottesville. Het laat opnieuw de grote verdeeldheid in Amerika zien. En de uitspraken van president Trump zorgen er voor dat die verdeeldheid alleen maar groter wordt en dat elke poging om een normaal debat te voeren eindigt in geweld en chaos. Iemand die daar wat aan kan doen en het land zou kunnen verenigen is de president. Maar Trump faalt daar grandioos in.

Trump sprak over het feit dat standbeelden van George Washington en Thomas Jefferson, las het aan de demonstranten ligt, ook verwijderd moeten worden. Dat is appels met peren vergelijken. George Washington was de eerste president van Amerika en vocht tegen de Engelse tirannie en Thomas Jefferson was mede samensteller van de Onafhankelijkheidsverklaring. Robert E. Lee verdedigde de slavernij. Maar om verder geweld en protesten te voorkomen haalden steden als Baltimore, Maryland en Durham, North Carolina in stilte standbeelden die de soldaten en Confederatie eren weg.

De standbeelden die in het openbaar op pleinen en in parken staan zijn nog steeds pijnlijk voor de zwarte Amerikanen omdat het voor hen onlosmakelijk verbonden is met de slavernij. Haal de standbeelden weg uit de openbare ruimte en zet ze in een museum, want de Burgeroorlog is onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis hoe pijnlijk die ook is. Trump zei dat je de geschiedenis niet moet veranderen. Hij heeft daar een punt, maar zoals vaak zegt Trump de verkeerde dingen op het verkeerde moment. Zo noemde hij Andrew Jackson zijn grote voorbeeld. En beseft ook nu niet hoe gevoelig dit onderwerp is. Oude wonden zijn weer open gehaald en daarom zal wat er in Charlotteville is gebeurd nog lang doorwerken.

De uitspraken van Trump over de gebeurtenissen in Charlottesville zorgde voor een storm van kritiek. Republikeinse politici willen niet met de uitspraken van Trump worden geassocieerd, maar kunnen hem niet volledig afvallen, omdat kiezers in hun district of staat op Trump hebben gestemd. En met de tussentijdse verkiezingen van 2018 zijn Republikeinen voorzichtig met het totaal afstand afnemen van de president.

Naar aanleiding van Trumps uitspraken stapte CEO’s uit twee van zijn economische commissies waarna Trump besloot de commissies maar op te heffen. Ook beledigde Trump de Republikeinse fractievoorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, de man die Trump toch echt nodig heeft om wetgeving door het Congres te krijgen. Zo verliest Trump steeds meer steun en komt hij in een groter isolement.

Maar de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Na voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, perswoordvoerder Sean Spicer, communicatiedirecteur Anthony Scaramucci, die het slechts 10 dagen volhield, en stafchef Reince Priebus is nu topstrateeg en oprichter van de extreem rechtse nieuwswebsite Breitbart, Steve Bannon ontslagen. Bannon heeft ook banden met de alt-right beweging en na de gebeurtenissen in Charlottesville nam de druk op hem toe.

Bannon lag sinds het begin van het presidentschap van Trump onder vuur en nadat hij een interview gaf waar hij een vernietigend oordeel velde over het beleid van Trump onder andere ten aanzien van Noord-Korea, besloot Trump hem te ontslaan. Er is al vanaf het begin een stammenstrijd binnen de West Wing tussen enerzijds mensen als Bannon, Miller en aan de andere kant mensen als Priebus, Ivanka Trump en de schoonzoon van Trump, Jared Kushner. Die strijd is met vertrek van Bannon nu in het voordeel van de familie Trump beslist. Dat is niet verwonderlijk, bij Trump gaan loyaliteit en familie altijd voor ook al heeft geen van hen politieke ervaring. Het vertrek van Bannon is ook het werk van de nieuwe stafchef John Kelly. Deze krijgt steeds meer grip op de mensen rondom Trump.

Bannon is overigens meteen weer aan het werk gegaan bij Breitbart en dat is niet zo gunstig voor Trump. Hij weet natuurlijk veel en heeft aangekondigd vanuit Breitbart zijn gevecht aan te gaan met de Republikeinen. Zijn rol en macht in het Witte Huis is hij kwijt, maar zijn invloed en macht daar buiten niet.

Zo is het presidentschap van Trump een vliegtuig dat uit koers is en heeft het een piloot die nauwelijks vlieguren heeft en is er de gehele vlucht, die nu al 7 maanden duurt, hevige turbulentie is. En of daar snel verandering in komt is maar zeer de vraag.

Brooke Baldwin van CNN somde op wat er de afgelopen 4 weken allemaal is gebeurd in het Witte Huis en wat Trump allemaal heeft gezegd en gedaan. En het is een lange verontrustende lijst.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.