Kort Nieuws

Huntsman dichterbij presidentiële race

Na dat Jon Huntsman 5 dagen op campagne was, al mag het officieel niet genoemd worden (het was meer een verkennende fase) in de staat waar de eerste voorverkiezing plaats vindt, New Hampshire, ging Huntsman afgelopen naar Kennebunkport, Maine, voor een lunch met voormalig president George H.W. Bush en de voormalige First Lady Barbara Bush. De voormalige gouverneur van Utah en de voormalige president hebben één ding gemeen. Ze waren allebei ambassadeur in China. Lees meer hier.

Santorum dicht bij beslissing

Rick Santorum is voorbereidingen aan het treffen om officieel bekend te maken dat hij mee doet aan de race om de Republikeinse presidentiële nominatie, aldus een bron die dicht bij Santorum staat tegenover CNN. De voormalige senator van Pennsylvania zal in de eerste week van juni bekend maken wat zijn plannen zijn ten aanzien van de GOP nominatie. Er mag van worden uitgegaan dat Santorum besluit mee te doen aangezien Santorum ook mee doet aan het eerste Republikeinse presidentiële debat in de staat New Hampshire. Het debat wordt georganiseerd door CNN, WMUR-TV en de New Hampshire Union Leader, en vindt plaats op 13 juni op Saint Anselm College. Lees meer hier.

Geld voor Missouri

De Appropriations Committee van het Huis van Afgevaardigden heeft een bedrag van 1 miljard dollar voor de Federal Emergency Management Agency (FEMA) goed gekeurd zo dat de organisatie genoeg geld en materiaal heeft om te zorgen voor dat er basisbenodigdheden zijn voor de inwoners van Missouri en andere staten die onlangs geteisterd zijn door tornado’s. De afgevaardigde van Alabama, Robert Aderholt, die voorzitter van de commissie is en die let op het budget van de FEMA, heeft zich hard gemaakt voor extra geld dat wordt opgenomen in een wet die gaat over de begroting van de FEMA voor het komende fiscale jaar.

Gingrich: “Vecht voor Medicare”

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en kandidaat voor de Republikeinse presidentiële nominatie in 2012, Newt Gingrich, riep de Republikeinen in het Huis op om te vechten voor het Republikeinse Medicare voorstel van Paul Ryan. Gingrich had kritiek op de begroting en het verlies van de speciale verkiezing in het 26ste district in New York wat een referendum werd over het Medicare voorstel (zie bericht Winst New York door Medicare). “Saving Medicare so it is affordable with no government rationing of healthcare for seniors is the new GOP litmus test”, aldus Gingrich in een brief aan Republikeinse senatoren en afgevaardigden. “Republicans are working to preserve a doctor-patient relationship and access to care for all seniors.” Volgens Gingrich is het derde keer in zijn loopbaan dat de Democraten zonder succes Medicare gebruiken op de GOP aan te vallen en hij zei dat de Republikeinen moeten “stand firm against these attacks.” “The lessons of 1980 and 1995-96 are clear”, zo schreef Gingrich. “The Democrats’ Mediscare big lie campaign will inevitably collapse if we cheerfully insist on telling the truth”, aldus de potentiële presidentiële kandidaat.

Angle doet toch niet mee

Sharron Angle was de zelfverklaarde “first candidate” die zich in de race voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor het 2de district van Nevada mengde, maar nu is ook de eerste die uit de race stapt. De Republikeinse afgevaardigde Dean Heller werd onlangs aangewezen om de zetel van de opgestapte senator John Ensign op te vullen en werd dus bevorderd tot senator. Angle zei dat ze zich kandidaat stelde voor de vrijgekomen zetel in het Huis tijdens een speciale verkiezing die in maart wordt gehouden. Maar Angle stopt nu om dat ze niet tevreden is met het verkiezingsproces. “Current outcomes concerning the special election have made this election in Nevada an illegitimate process that disenfranchises the electorate”, aldus Angle in een verklaring. Lees meer hier.

Hooggerechtshof steunt Arizona

Het hooggerechtshof steunt de immigratiewet die de staat Arizona aannam, namelijk dat ze bedrijven boetes kunnen opleggen als ze illegale immigranten in dienst nemen. Tegenstanders, inclusief de regering Obama, zeggen dat de federale overheid over immigratie gaat en niet de individuele staten. Het gerechtshof stemde met 5 stemmen voor en 3 stemmen tegen om de wet in Arizona goed te keuren. De uitspraak is een overwinning voor voorstanders van hervorming van de immigratie wetgeving.

Rechter Wisconsin keurt wet af

Een rechter in Wisconsin heeft de controversiële wet die de rechten voor vakbonden en overheidsfunctionarissen beperkt, die onlangs werd getekend door de Republikeinse gouverneur Scott Walker, afgewezen. De rechter oordeelde dat de Republikeinse politici niet volledig en onvoldoende de wet publiekelijk hadden bekendgemaakt. Rechter Maryann Sumi had eerder al een tijdelijk verbod op de wet gelegd. Na dat bekend werd dat de wet zou worden aangenomen braken er in Wisconsin felle protesten uit en besloten Democratische politici zelfs de staat te verlaten om te zorgen dat ze niet over de wet hoefde te stemmen.

Pawlenty niet bang voor Palin

Wie is er bang voor Sarah Palin? Het is in ieder geval niet Tim Pawlenty. Na een bijeenkomst in Milford, New Hampshire werd Pawlenty gevraagd of hij bang is voor zijn kansen om de nominatie te winnen als Sarah Palin besluit mee te doen. “I mean, I can’t control what other people are going to do or not do. All I can control is my effort”, aldus Pawlenty. “And I know who I am and why I’m running, and what our message is, and I believe that’s going to prevail”, aldus de voormalige gouverneur van Minnesota.

Huis keurt terugtrekking troepen Afghanistan af

Nu Osama bin Laden dood is, kwam het Congres dicht bij een beslissing om te zorgen dat de regering Obama met een plan komt wanneer men begint met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De stemming, een amendement op de jaarlijkse begroting van Defensie, werd net niet aangenomen. Er stemde 204 politici voor en 215 tegen. Zesentwintig Republikeinen stemde met 178 Democraten mee. Lees meer hier.

Officieel Romney

Voormalig gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, zal komende week officieel bekend maken dat hij mee doet aan de race om de Republikeinse presidentiële nominatie, aldus CNN. Romney maakte het zelf bekend via een tweet op Twitter. “Making it official next week at the Scamman Farm in New Hampshire”, zo tweete hij. New Hampshire is een belangrijke staat voor Romney, maar ook voor de andere kandidaten. De Granite State is de eerste staat waar een primary wordt gehouden na de caucus in Iowa en de inwoners van New Hamsphire zijn eigenzinnig en laten zich niet door alle hypes afleiden. Lees meer hier.

Huis verlengd Patriot Act

Het Huis volgde afgelopen week de Senaat en stemde voor het verlengen van 3 belangrijke provisies van de Patriot Act die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 werd aangenomen. Het Huis stemde met 250 stemde voor en 153 tegen en de wet wordt dus verlengd. De wet houdt onder andere in dat men mensen mag afluisteren, het volgen van vermeende terroristen en de mogelijkheid van overheidsfunctionarissen om materiaal en documenten in beslag te nemen voor onderzoek zonder een inmenging en toestemming van een rechtbank. President Obama heeft aangekondigd de wet te tekenen. Kijk hier wat Michele Bachmann over de wet zei.

Perry for president?

Gaat de gouverneur van Texas, Rick Perry, een poging doen om president van de VS te worden? Perry zei afgelopen week dat hij er over gaat nadenken. “I’m going to think about it after the Texas legislative session ends on Monday”, aldus Perry tegenover journalisten in Austin. “But I think about a lot of things.” De opmerkingen van Perry komen na een interview bij Fox News waar hij toegaf dat hij is “tempted to run for president.” Perry zei: “Oh, I can’t say I’m not tempted, but the fact is this is something I don’t want to do”, aldus de gouverneur. Lees meer hier.

Lof voor Polen

President Obama was afgelopen week voor onder andere de G-8 top in Europa en bezocht ook Polen. Obama zei dat de hervorming van Polen naar een democratie in de jaren ’80 een voorbeeld kan zijn voor de landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en sommige landen in Oost-Europa en bij dat laatste doelde Obama op Wit-Rusland. “Your actions charted a course for freedom that inspired many on this continent and beyond. And it has many relevant lessons, so we want to encourage all states undergoing similar experiences to learn from Poland”, aldus Obama in Polen.

Grappig

De nieuwsbrief over de Amerikaanse politiek van de Huffington Post, de Huffpost Hill is een grappige, wel zeer subjectieve, nieuwsbrief. Deze opening van donderdag wilde ik je niet onthouden. Sarah Palin announced her “Bus to Nowhere” tour, drawing media attention away from T-Paw’s incredibly interesting campaign staff. House Republicans don’t think tornadoes or floods count as emergencies.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Arizona, Barbara Bush, Begroting, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Iowa, Jon Huntsman, Massachusetts, Medicare, Mitt Romney, New Hampshire, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Osama bin Laden, Paul Ryan, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Rusland, Sarah Palin, Senaat, Tim Pawlenty, Wisconsin en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.