8 dagen

Nog iets meer dan een week hebben het Witte Huis en het Congres om tot een akkoord te komen om de staatsschuld terug te dringen en het schuldenplafond al dan niet te verhogen en grote bezuinigingen door te voeren. Als men niet tot een akkoord komt kan de overheid zijn rekeningen niet meer betalen met alle economische en financiële gevolgen van dien.

Een plan van zowel Democratische en Republikeinse senatoren om iets te doen aan de staatsschuld en deze te verminderen met 3,7 triljoen dollar in de komende 10 jaar kreeg positieve reacties toen het plan werd gepresenteerd aan 50 senatoren op Capitol Hill.

Het plan werd opgesteld door de zogenoemde Gang of Six, een groep van Democratische en Republikeinse onderhandelaars over de bezuinigingen en de staatsschuld. Hoewel er in het plan geen details staan voor een compromis voor de langere termijn, was het niet duidelijk of er wel genoeg steun en tijd is om het plan een rol te laten spelen als het schuldenplafond op 2 augustus wordt verhoogd.

Daarnaast nam het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, de zogenoemde “cut, cap and balance” wet aan wat inhoudt dat er een strikte limiet komt op alle toekomstige overheidsuitgaven en dat het moeilijker maakt om de belastingen te verhogen. President Obama is tegen het plan. Het plan ging naar de Senaat waar de Democraten het plan verwierpen.

Ook ondernam de Senaat een poging voor een symbolisch voorstel om het federale schuldenplafond te verhogen, maar alleen als het Congres bezuinigt en een limiet stelt aan de uitgaven en de begroting in evenwicht brengt door een amendement op de Grondwet.

De gesprekken tussen president Barack Obama en de leiders van het Congres focussen zich ondertussen om het tekort terug te brengen met 3 triljoen dollar, maar het schuldenplafond wordt dan wel verhoogd, aldus bronnen tegenover CNN.

De bronnen zeiden dat een mogelijke overeenkomst afhangt of men het eens kan worden om de zogenoemde Bush belastingverlagingen voor gezinnen die meer dan 250,000 dollar per jaar verdienen te verlengen of niet.

Het akkoord houdt in dat er voor totaal 1 triljoen dollar wordt bezuinigd, iets waar al overeenstemming was bereikt tijdens de onderhandelingen met vice-president Joe Biden, aldus bronnen. Ook is er overeenstemming dat overheidsprogramma’s worden hervormd, dat de leeftijd dat men Medicare ontvangt om hoog gaat en dat de inflatie index voor Social Security beperkt wordt.

Wat betreft de belastingen worden de Bush era tax cuts voor gezinnen die 250,000 dollar verdienen voorlopig verlengd en dit belastingvoordeel eindigt aan het eind van 2012 voor mensen die dus meer dan de 250,000 dollar per jaar verdienen, aldus medewerkers. Tegelijkertijd is in het akkoord opgenomen dat er volgend jaar een hervorming van de belastingen komt, wat neer komt op een verlaging van alle belastingpercentages en dat alle zogenoemde “loopholes” en subsidies worden afgeschaft. Maar er is nog steeds geen akkoord.

Maar president Obama krijgt ook felle kritiek uit verschillende hoeken van zijn eigen partij over de onderhandelingen over de staatsschuld en het verhogen van het schuldenplafond. Maar de president legt opnieuw aan de Amerikaanse bevolking uit dat een verhoging van het schuldenplafond ook inhoudt dat het tekort voor een groot gedeelte wordt terug gedrongen.

“There will be plenty of haggling over the details of all these plans in the days ahead. But right now, we have the opportunity to do something big and meaningful”, zo schrijft Obama in een ingezonden artikel in de krant USA Today. “This debate shouldn’t just be about avoiding the catastrophe of not paying our bills and defaulting on our debt. That’s the least we should do. This debate offers the chance to put our economy on stronger footing, restore a sense of fairness in our country, and secure a better future for our children. I want to seize that opportunity, and ask Americans of both parties and no party to join me in that effort”, aldus de president.

Men kan het dus niet eens worden over een akkoord. De voorzitter van het Huis, John Boehner, besloot plotseling aan het eind van de week om de onderhandelingen met president Obama af te breken en beschuldigde het Witte Huis van “moving the goalposts” door te vragen om een inkomensverhoging voor de staat van 400 miljard dollar. Dit was volgens Boehner de reden om de onderhandelingen te beëindigen.

Boehner zei dat hij nu “will work together” met leden van het Congres en zonder mensen van het Witte Huis. Boehner wil een akkoord dat bezuinigingen inhoudt en een verhoging van het schuldenplafond op 2 augustus.

“We can work together here on Capitol Hill to forge an agreement, and I’m hopeful that the president will work with us on this agreement”, aldus de voorzitter van het Huis.

Het laatste nieuws is dat de Democratische en Republikeinse leiders nog dit weekend een akkoord willen over de crisis (want zo kunnen we het nu wel noemen) rond de staatsschuld en het schuldenplafond om een negatieve reactie op de beurzen in Azië te voorkomen. Boze Democraten wezen het laatste voorstel om het schuldenplafond te verhogen in twee stappen van de Republikeinen af, aldus Democratische bronnen.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Joe Biden/Vice-president, John Boehner, Medicare, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Staatsschuld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.