Wie is Rick Perry?

De gouverneur van Texas Rick Perry (61) gaat mee doen aan de race om de Republikeinse presidentiële nominatie te winnen. In tegenstelling tot sommige andere kandidaten is Perry redelijk onbekend. Wat zijn zijn standpunten en wat weten we eigenlijk van hem? Kortom, wie is Rick Perry?

James Richard (Rick) Perry werd geboren op 4 maart 1950 inPaint Creek, Texas, en is sinds 2000 de 47ste gouverneur van Texas en is daarmee de langstzittende gouverneur van de Verenigde Staten. Hij volgde George W. Bush op die president werd.

Perry studeerde aan de Texas A&M University. In 1972 studeerde hij af met een graad in de dierenkunde. Na het afstuderen diende hij in de Amerikaanse luchtmacht. Bij de luchtmacht vloog hij een C-130 en hij was gestationeerd in de VS, Europa en het Midden-Oosten. In 1977 verliet hij de luchtmacht en keerde hij terug naar Texas en ging hij werken voor het katoenbedrijf van zijn vader. In 1982 trouwde Perry met Anita Thigpen met wie hij twee kinderen heeft.

De politieke carrière van Perry begon in 1984 toen hij namens de Democratische partij werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden van de staat Texas. Hij was afgevaardigde tot1991. In1988 schaarde hij zich bij de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap achter Al Gore. Hij was het hoofd van Gore’s campagneteam in Texas.

In 1990 stelde Perry zich verkiesbaar als minister van Landbouw voor de staat Texas. Inmiddels was Perry overgestapt van de Democratische partij naar de Republikeinse partij. Hij versloeg de zittende Democraat Jim Hightower. Als minister van Landbouw was Perry verantwoordelijk voor de verkoop van landbouwproducten aan andere staten en landen en moest hij toezicht houden op de landbouwsector. In 1994 werd hij herkozen als minister.

In 1998 kwam de positie van luitenantgouverneur in Texas vrij. De luitenantgouverneur is de plaatsvervangende gouverneur. Perry stelde zich verkiesbaar en versloeg de Democraat John Sharp. In 2000 volgde hij George W. Bush op die als president was gekozen. In 2002 werd hij zonder enige moeite herkozen. In 2006 had Perry het een stuk lastiger. Hij moest het bij de verkiezingen opnemen tegen 5 andere kandidaten en behaalde nog geen 40 procent van de stemmen, maar dat was genoeg om herkozen te worden. In 2010 versloeg Perry zonder enige moeite de Democratische burgemeester van Houston, Bill White.

Al vroeg in zijn periode als gouverneur ging Perry slagvaardig te werk. Zo trok hij 6 miljard dollar extra uit voor de gezondheidszorg en ongeveer 9 miljard dollar voor het onderwijs. Ook was hij voorstander van strengere straffen. In juni 2002 sprak hij zijn veto uit over een verbod op executies voor mensen met een verstandelijke handicap.

Als gouverneur vaardigde Perry in februari 2007 een wet uit waardoor alle Texaanse meisjes een HPV-vaccinatie kregen, vooral bedoeld voor diegene die daar via de zorgverzekering geen aanspraak op konden maken. Deze vaccinatie beschermde onder andere tegen baarmoederhalskanker. Ouders hadden wel de mogelijkheid om hier vanaf te zien. Perry werd bekritiseerd vanwege de hoge kosten (ongeveer 360 dollar) van het vaccin.

Perry gebruikte in zijn eerste jaar als gouverneur maar liefst 82 maal zijn vetorecht. Dat is meer dan welke gouverneur ook sinds de Reconstructie (= de wederopbouw van het Zuiden van de VS na de Burgeroorlog). Ook in de jaren daarna sprak hij regelmatig zijn veto uit over wetgeving.

Perry is een conservatieve Republikein. Hij is voor wapenbezit en de doodstraf. Op 2 juni 2009 werd de 200ste  executie uitgevoerd onder het gouverneurschap van Perry. Daarvoor kreeg hij veel kritiek van mensenrechtenbewegingen. De kritiek nam toe toen een onderzoekscommissie onthulde dat de ter dood veroordeelde Cameron Todd Willingham waarschijnlijk ten onrechte was geëxecuteerd. Perry stelde echter dat de rechtbank had geconcludeerd dat Willingham schuldig was.

Daarnaast is Perry tegen euthanasie en abortus. Perry heeft als gouverneur een wet ondertekend waardoor het niet meer mogelijk is in een laat stadium abortussen te laten plegen. Ook moeten meisjes die jonger dan 18 zijn toestemming hebben van de ouders, voordat zij een abortus laten plegen. Daarnaast is hij tegenstander van het homohuwelijk. Net als andere Republikeinse kandidaten, zoals Michele Bachmann, gelooft Perry niet in de opwarming van de aarde. Hij heeft verschillende keren aangegeven dat er onder wetenschappers geen overeenstemming is of de mens wel of niet de oorzaak is dat de aarde opwarmt. Hij is daarom ook tegenstander van emissies op broeikasgassen.

Tijdens de kredietcrisis bekritiseerde Perry president Obama fel over de manier waarop deze de recessie aanpakte. Hij weigerde een bedrag van meer dan een half miljard dollar van het stimuluspakket dat bedoeld was om de economie te stimuleren. Hij werd daarvoor van verschillende kanten bekritiseerd.

Met betrekking tot illegale immigratie is Perry tegenstander van het aanbrengen van meer barrières langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Hij wil juist dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid neemt en kiest voor meer bewaking langs de grens en betere technologie die kan helpen om te voorkomen dat immigranten de grens over steken.

Perry weigerde dus een half miljard dollar aan te nemen om de economie in Texas te helpen. Hij wil dat Washington zich zo weinig mogelijk met Texas bemoeit. Maar vervolgens wil Perry wel dat de federale overheid voor meer bewaking langs de grens moet zorgen. Het lijkt er op dat de federale overheid moet helpen als het Perry uitkomt. Ook zal Perry tijdens zijn campagne te maken krijgen met de vergelijking tussen hem en George W. Bush.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Democraten/Democratische partij/DNC, Energie, George W. Bush, Immigratie, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Perry, Texas en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.