Romney wint Nevada

Mitt Romney wint de caucus in Nevada. Newt Gingrich eindigde als tweede in de caucus.

Romney won met maar liefst  50 procent van de stemmen, Newt Gingrich kreeg 21 procent van de stemmen, Ron Paul 19 procent en Rick Santorum wint 10 procent. Santorum voerde niet veel campagne in Nevada en hield een toespraak in Colorado.

De voormalige gouverneur van Massachusetts wint Nevada ruim van zijn rivalen door onder andere door het grote aantal Mormoonse kiezers in de Silver State. Daarnaast valt op dat de Tea Party aanhangers voor het grootste deel op Romney stemde en niet op Newt Gingrich of Ron Paul, kandidaten die gezien hun ideeën dichterbij de Tea Party staan dan de voormalige gouverneur van Massachusetts.

Nevada is een belangrijke staat. De staat heeft het hoogste werkloosheidpercentage van alle Amerikaanse staten en veel mensen zijn uit hun huis gezet, omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. En het belangrijkste is dat Nevada, net als staten zoals Florida en Pennsylvania, een zogenoemde swing state is. En de werkloosheid en de dakloosheid, beide gevolgen van de economische crisis, zullen een belangrijke rol spelen in november en speelde tijdens de Republikeinse caucus een belangrijke rol. Onderwerpen, zoals abortus speelde geen rol.

Van de niet gelovige kiezers stemde maar liefst 55 procent op Ron Paul. Alle gelovige kiezers, zoals protestanten en katholieken, stemde samen met de Mormoonse kiezers op Romney. Van de kiezers in de Silver State die de economie belangrijk vinden stemde 63 procent op Romney. Van de kiezers die zeiden dat het verslaan van president Obama in november het belangrijkste is en welke kandidaat de beste kans heeft om Obama te verslaan stemde 74 procent op Mitt Romney en slechts 18 procent stemde op Gingrich. Dit zijn duidelijke cijfers.

De conservatieve kiezers in Nevada, die Newt Gingrich in South Carolina won, lieten de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de steek en stemde op Romney. Kiezers die keken voor iemand met ervaring kozen ook voor Mitt Romney.

Mitt Romney zei in zijn overwinningsspeech dat Amerika genoeg heeft van de ‘hulp’ die president Obama beloofde. Daarnaast zei Romney dat Obama zijn verontschuldigingen aan Amerika zou moeten aanbieden. “President Obama schould apologize to America”, aldus Romney. De voormalige gouverneur zei ook dat hij het begrotingstekort terugdringt en de begroting in balans brengt en ‘Obamacare’ afschaft. Het zijn zaken die Romney ook in Florida zei en hem toen veel applaus opleverde. In Nevada was het niet anders.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Florida, Massachusetts, Mitt Romney, Nevada, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Tea Party en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.