Santorum slaat grote slag

De voormalige senator van Pennsylvania, Rick Santorum wint de caucus in Minnesota en Colorado. Daarnaast wint Santorum ook de voorverkiezing in de staat Missouri. Door de winst in deze drie staten heeft Santorum nu het zogenoemde momentum.

Santorum won in de staten met duidelijke cijfers. In Minnesota kreeg Santorum 45 procent van de stemmen. Ron Paul eindigde als tweede met 27 procent van de stemmen, Mitt Romney kreeg 17 procent en Newt Gingrich kreeg 11 procent.

In Colorado won Rick Santorum ook ruim van de overige drie kandidaten. De voormalige senator van Pennsylvania kreeg 40 procent van de stemmen. Mitt Romney eindigde in Colorado als tweede met 35 procent. Newt Gingrich won 13 procent en Ron Paul won 12 procent van de stemmen.

In Missouri werd in tegenstelling tot Minnesota en Colorado geen caucus gehouden, maar een primary. Het was een zogenoemde niet bindende primary. Dit houdt in dat de uitslag van de voorverkiezing geen invloed heeft op het toewijzen van de gedelegeerden. Het selecteren van de gedelegeerden begint pas tijdens de caucus (per district) op 17 maart.

Rick Santorum won Missouri met maar liefst 55 procent van de stemmen. Mitt Romney eindigde als tweede met maar 25 procent van de stemmen. Ron Paul won 12 procent. Vier procent van de stemmen werd niet op een kandidaat uitgebracht.

Santorum is dus de grote winnaar. Newt Gingrich is de grootste verliezer. In de caucus werd Gingrich derde en laatste en in Missouri kreeg hij vrijwel geen enkele stem. De nieuwe strategie van die Gingrich aankondigde heeft nog geen effect.

Santorum zei in zijn overwinningstoespraak: “Conservatism is alive and well in Minnesota en Missouri.”

Mitt Romney, die dus geen van de drie staten won, feliciteerde Santorum, maar focuste zich in zijn toespraak op president Obama.

CNN legt uit hoe het nu staat met de gedelegeerden na de winst van Santorum in drie staten. De race is nog lang niet over. Ondanks het verlies van Newt Gingrich en Ron Paul, die nog geen enkele caucus of voorverkiezing heeft gewonnen, gaan ze allebei door met hun campagne. Ook voor Mitt Romney is na de winst van Santorum er niets aan de hand.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Minnesota, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.