Twee verhalen

De voorverkiezingen in Michigan en Arizona kende twee verhalen. Mitt Romney won de voorverkiezing Arizona ruim, maar in Michigan was het een ander verhaal. De primary in Michigan was spannend. Rick Santorum en Mitt Romney gingen in de thuisstaat van Romney vrijwel gelijk op. Uiteindelijk won de voormalige gouverneur van Massachusetts nipt van Santorum.

De voorverkiezingen kenden tussen twee verschillende verhalen.

Het zijn twee gezichten. In Arizona hanteerde men het ‘winner-take-all’ systeem, want betekent dat diegene die de meeste stemmen krijgt alle gedelegeerden krijgt. In Michigan wijst men gedelegeerden toe op basis van het aantal stemmen. Daarom was het in Michigan spannender dan in Arizona. Als Romney zou winnen, met hoeveel procent zou dit dan zijn en hoeveel gedelegeerden zou hij dan meer krijgen dan Santorum?

In Arizona kreeg Romney alle 29 gedelegeerden. Romney won de primary met maar liefst 47 procent van de stemmen. Rick Santorum kreeg 27 procent van de stemmen en eindigde dus ver achter Romney. Newt Gingrich kreeg 16 procent van de stemmen in Arizona en Ron Paul kreeg 8 procent.

Mitt Romney won de voorverkiezing in Michigan met 41 procent van de stemmen en dit leverde hem 11 gedelegeerden op. Rick Santorum kreeg in Michigan 38 procent en dit leverde hem ook 11 gedelegeerden op. In Michigan kreeg Ron Paul 12 procent van de stemmen en Newt Gingrich kreeg slechts 7 procent, maar zowel Paul als Gingrich kregen geen gedelegeerden. De 21 gedelegeerden werden verdeeld tussen Romney en Santorum.

In zijn overwinningsspeech in Michigan had Romney het over het herstellen van de toekomst en gaf opnieuw president Obama de schuld van de economische crisis, de crisis op de huizenmarkt en de gigantische staatsschuld. Daarnaast beloofde Romney minder overheid, het terug dringen van het begrotingstekort. Volgens Romney heeft Obama gezorgd voor een grotere en ineffectieve overheid. En Romney sprak over zijn ervaring als zakenman en die ervaring is nodig om banen te creëren en weer te zorgen voor economische groei. Eigenlijk heeft Romney het in elke toespraak na een voorverkiezing over hetzelfde.

Rick Santorum sprak in zijn toespraak over verlaging van de benzineprijzen en over energieproductie waar president Obama niks aan doet en dat de overheid je recht op zorg juist weg neemt door ‘Obamacare’ en hij had het over een vrij Amerika.

Ondanks het feit dat Romney dus wel zijn thuisstaat won was zijn overwinningstoespraak niet zo uitbundig. Romney moet hij zich toch zorgen maken. Het kostte veel moeite om de staat waar Romney opgroeide en waar zijn vader gouverneur was te winnen. Het laat zien dat een groot aantal kiezers Romney toch niet zien als de ideale kandidaat voor de Republikeinse nominatie.

De uitslag geeft aan dat race nog lang niet voorbij is. Super Tuesday op 6 maart wordt een belangrijke dag. Na deze dag kan de race om de nominatie weer een totaal andere wending nemen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Arizona, Begroting, Energie, Michigan, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Santorum, Ron Paul, Staatsschuld, Super Tuesday en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.