Het vertrouwen van Romney

Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat, was afgelopen week op tournee. Met een bus trok hij in vijf dagen door zes staten. Niet geheel toevallig reisde hij door een aantal swing states of battelground states, staten waar de verkiezingen worden beslist. Zo was Romney in Pennsylvania, Iowa en Wisconsin. En de voormalige gouverneur van Massachusetts leek het naar zijn zin te hebben en heeft vertrouwen in een goede afloop op 6 november, althans dat straalde hij uit.

Dat Romney vertrouwen heeft blijkt uit het feit dat hij zowel in Pennsylvania en Wisconsin zei dat hij de staten op 6 november zal winnen. “You know what, we’re going to win Wisconsin”, aldus Romney. “[Obama] just assumed at the very beginning Wisconsin was going to be his.” Wisconsin is altijd een Democratisch bolwerk geweest, maar het rommelt al geruime tijd in de staat. Het vertrouwen dat Romney de Badger State wel eens kan winnen komt mede door dat de Republikeinse gouverneur Scott Walker, de recall verkiezing overleefde. Veel analisten hadden vooraf voorspeld dat als Walker de verkiezing zou overleven dit een voor een nationaal effect zou hebben. Dat dit zo is, is (nog) niet bewezen, maar het zorgt er voor dat Romney en de Republikeinen en er nu munt uit proberen te slaan.

De tournee is Romney zo goed bevallen dat hij na de rondreis de volgende tweet verstuurde: “There’s nothing better than a road trip across America. Click here for the chance to join me for a day on the road http://mi.tt/M5n60Y

Maar waar is het vertrouwen van Romney op gebaseerd? De eerste reden is dat de werkloosheid in de maand mei voor het eerst sinds maanden weer opliep. De tegenvallende werkloosheidcijfers waren een teleurstelling voor het Witte Huis en Romney maakte dan ook gebruik van het moment om Obama er de schuld van te geven. Ook in Wisconsin sprak Romney er over. Hij zei dat president Obama “out of touch” is en niets snapt van de economische crisis.

Daarnaast vertrouwt Romney er op dat het Hooggerechtshof binnenkort zal besluiten dat wet op de gezondheidszorg, beter bekend als ‘Obamacare’, in strijd met de grondwet is en dus niet kan worden ingevoerd. De vraag is of het Hooggerechtshof ook werkelijk tot die conclusie komt.

Maar juicht Romney niet te vroeg? Romney is nog steeds niet populair bij de zeer conservatieve Republikeinse achterban en ook de Hispancis lopen nog niet warm voor Romney. De campagne van Romney lanceerde onlangs Spaanstalige TV-spotjes, maar tot nu toe kiezen de Latino’s voor Obama.

Het is nog geen 6 november en tot die tijd kan er nog van alles gebeuren. De bustournee mag dan succesvol zijn geweest en heeft Romney vertrouwen gegeven, hij zal nog veel en hard campagne moeten voeren wil hij een kans maken om de verkiezingen te winnen.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Pennsylvania, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.