Geen strengere wetgeving wapens

De schietpartij in een bioscoop Aurora, Colorado, heeft aan 12 mensen het leven gekost en tientallen bioscoopgangers zijn gewond geraakt. En zoals vaak na een schietpartij in Amerika laait de discussie over strengere regels voor wapenvergunningen weer op. Maar ondanks het feit dat de discussie op laait, zal er ook na het bloedbad in Aurora niks veranderen. Het voorstellen van strengere regelgeving en het ter discussie stellen van het hebben van een wapen is politieke zelfmoord. Politici mijden het onderwerp.

Sinds Al Gore in zijn verkiezingscampagne sprak over strengere regels rondom wapenvergunningen en hem dit vooral in plattelandsgebieden in het midden-westen van Amerika veel stemmen kostte mijdt elke presidentskandidaat het onderwerp. Vooral Democraten weten dat spreken over strenger wapentoezicht “bad politics” is, zo als een correspondent van CNN het uitdrukte.

Toen president Obama werd gekozen steeg de verkoop van wapens, vooral in het westen van de Verenigde Staten, waar de staat Colorado ligt, explosief. Obama zou er voor zorgen dat mensen geen wapen meer in huis mochten hebben. Maar dat was niet waar. Obama wilde het Tweede Amendement van de Grondwet, waar in staat dat men het recht heeft om een wapen te hebben, niet afschaffen of aanpassen. Obama riep alleen op dat de regelgeving ten aanzien van wapens en wapenvergunningen tegen het licht moest worden gehouden.

Het debat over strengere regels en wetgeving zal weer gevoerd worden, maar dat duurt een aantal dagen en daarna heeft niemand het er meer over tot dat het volgende bloedbad plaats vindt. Het is net een déjà vu. Na de schietpartij in Tucson (waarbij de afgevaardigde Gabrielle Giffords ernstig gewond raakte) Fort Hood en Virginia Tech laaide de discussie op over strengere regelgeving, het controleren of iemand een strafblad heeft, de verkoop aan banden leggen, etc. Maar er gebeurde vervolgens helmaal niets. En ook nu zal er niks gebeuren.

In een verkiezingsjaar staat het spreken over strengere wetgeving voor wapens gelijk aan politieke zelfmoord. Zowel president Obama als Mitt Romney spreken schande en vol afschuw over het bloedbad in Aurora, maar om iets te doen om zo’n bloedbad in de toekomst te voorkomen of in ieder geval het risico te verkleinen, door iets te doen aan de wapenverkoop of wapenvergunningen is iets waar ze niet over spreken, omdat dit tot veel verzet leidt en dus veel stemmen kost.

Daarnaast is er nog andere belangrijke factor. De National Rifle Association, de NRA, oftewel de wapenlobby. Deze lobby is machtig en invloedrijk en geen enkele politicus wil deze groep tegen zich in het harnas jagen en zeker niet als je president wil worden. De NRA is zeer machtig en als de organisatie met veel geld een campagne tegen je start wordt de kans op een zetel in het Congres of om in het Witte Huis te komen een stuk kleiner.

Er zijn zo’n 300 miljoen wapens in omloop in de Verenigde Staten en dat houdt in dat elke Amerikaan tenminste 1 wapen thuis heeft. Dit geeft al aan dat het aan banden leggen of de het aanscherpen van wetgeving rondom het houden van een wapen een enorme opgave is. En zo lang de echte wil bij de politiek ontbreekt om iets aan de wetgeving te doen en het probleem aan te pakken zullen schietpartijen, zoals in Aurora blijven bestaan. Bij de het volgende incident zal het hele debat en discussie weer opnieuw beginnen, zonder dat er iets verandert.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Colorado, Nieuws/Amerika/VS, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geen strengere wetgeving wapens

  1. Pingback: Schuldige schutters | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.