Vooruitblik op 2013

Op het allerlaatste moment viel Amerika niet in de begrotingsafgrond, maar de Amerikaanse politiek staat in 2013 voor een aantal grote uitdagingen die ongetwijfeld tot problemen gaan leiden en waarschijnlijk zal de polarisatie in Washington alleen maar toenemen.

Het gigantische begrotingstekort, het schuldenplafond, wat waarschijnlijk na een hoop politiek gesteggel in maart, verhoogd zal worden en belastinghervorming. Deze onderwerpen, waar het Congres en het Witte Huis eindeloos over zullen bakkeleien, zullen heel 2013 in de politieke schijnwerpers staan. Maar er zijn nog meer onderwerpen die op de agenda staan. De belangrijkste 5 onderwerpen op een rij.

1.Wapenwetgeving

Na de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut, eind vorig jaar, staat het onderwerp wapenwetgeving bovenaan de “to do” lijst van het Witte Huis en voor veel volksvertegenwoordigers in het Congres. Terwijl in het verleden na een schietpartij werd opgeroepen tot strengere wapenwetgeving en er vervolgens niets gebeurde, lijkt na het bloedbad in Newtown de politiek nu bereid er iets aan te doen. De dood van 20 kinderen en 6 volwassen heeft gezorgd dat de publieke opinie ten aanzien van wapenwetgeving is veranderd.

“Een discussie over wat we zouden kunnen doen, niet alleen om dit soort schietpartijen in wapensde toekomst te voorkomen, maar om te zorgen dat de epidemie van wapengeweld dat dit land elke dag teistert te verminderen is het bemoedigend dat mensen van alle verschillende achtergronden en politieke overtuigingen bereid zijn geweest om een ​​aantal oude aannames te benoemen en al lang bestaande posities te veranderen. Die discussie moet doorgaan, maar deze keer, moeten de woorden leiden tot actie “, aldus president Obama tijdens een persconferentie vorig jaar na de schietpartij in Newtown.

Obama zei dat hij actie zou ondernemen. Hij benoemde vice-president Joe Biden om een werkgroep samen te stellen en deze moet deze maand komen met maatregelen om in de toekomst schietpartijen, zoals in Newtown, te voorkomen. Obama zei: “Dit is niet een of andere Washington commissie. Dit is niet iets wat men zes maanden lang bestudeerd en dan een rapport publiceert dat wordt gelezen en daarna opzij wordt geschoven. Dit is een team dat een zeer specifieke taak heeft om met echte hervormingen te komen”, aldus Obama. “Er moet iets fundamenteels in Amerika veranderen.”

De vraag is of er echt iets gedaan wordt aan de bestaande wetgeving rond wapens. Het is afwachten wat het Congres zal doen en de machtige wapenlobby, met de National Rifle Association (NRA) voorop, zullen druk uitoefenen op de afgevaardigden en senatoren om te zorgen dat er geen strengere wapenwetgeving komt.

2. Immigratie hervorming

Door de schietpartij in Newtown staat wapenwetgeving dus bovenaan de “to do” lijst van het Witte Huis, maar wat ook hoog op de lijst staat is immigratie hervorming. Op een persconferentie in november kort na zijn herverkiezing, zei president Obama dat hij verwachtte dat het wetsvoorstel voor hervorming van de immigratie spoedig zou worden ingevoerd na zijn inauguratie. Obama zei dat dit het moment is om actie te ondernemen.

Obama vertelde journalisten dat hij hoopte dat een uitgebreid wetsvoorstel zou zorgen voor de beveiliging van de grenzen, maatregelen voor bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben en het oplossen van de status van de 11 miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten. “Ik heb er alle vertrouwen dat de we immigratie wetgeving kunnen hervormen”, aldus Obama.

En hij kan wellicht rekenen op de steun van een aantal Republikeinen. De Republikeinen erkennen namelijk dat hun nederlaag tijdens de presidentsverkiezingen onder meer kwam door de Latino kiezers, die massaal op Obama stemde. Volgens veel peilingen stemde maar liefst 70 procent van de Latino kiezers op Obama. En dus is het tijd voor de Republikeinen om compromissen te sluiten over de kwestie van immigratie hervorming.

3. De toekomst van de Republikeinse partij

De Republikeinen proberen te herstellen van de teleurstellende verkiezingen van 2012, logo RNCwaar ze er niet in slaagde om het Witte Huis te winnen en ook niet de meerderheid in de Senaat. Nu ijken er twee strijdplannen. Sommige prominenten in de Republikeinse partij hebben opgeroepen dat de partij moet hervormen, zodat de partij meer representatief is en een afspiegeling is van de veranderende demografie van de Amerikaanse kiezers. Ze vinden dat dit moet gebeuren wil de Republikeinse partij in komende jaren een serieuze kans maken om het Witte Huis te winnen. Andere Republikeinen zeggen dat de partij nog meer naar rechts moet opschuiven om zou trouw te blijven aan haar conservatieve idealen.

Het is interessant om te zien hoe deze discussie zich zal ontwikkelen en welke koers de partij gaat varen. Wat vast staat is dat de invloed van de Tea Party beweging voor de Republikeinse partij langzaam aan een hoofdpijndossier wordt.

De Republikeinse partij doet op dit momnet aan “soul searching” en is aan het evalueren waar het in 2012 fout ging. “Om terug te komen in het spel, moeten we een volledige grondige autopsie doen van wat er gebeurd is”, aldus de voorzitter van de Republican National Committee (RNC), Reince Priebus tegenover CNN.

4. Campagne politiek

Wie zegt dat er geen echte campagnes in 2013 worden gevoerd heeft het mis. In 2013 worden in twee staten, New Jersey en Virginia, gouverneursverkiezingen gehouden. Beide verkiezingen zijn interessant. In Virginia gaat de strijd tussen de Republikeinse procureur-generaal Ken Cuccinelli, die wordt gesteund door de Tea Party en controversiële conservatieven, en Terry McAuliffe, de voormalige voorzitter van de Democratic National Committee (DNC).

In New Jersey denkt de burgemeester van Newark, Corey Booker, om het tegen de populair zittende gouverneur Chris Christie op te nemen. Het is ziet er naar uit dat Christie wel herkozen zal worden. Hij zal het hele jaar op campagne moeten en dat kan een goed voorbereiding zijn voor 2016. De verkiezingen in Virginia en New Jersey zorgen dus niet voor een rustig jaar.

Maar aangezien president Obama de senator van Massachusetts, John Kerry, heeft genomienerd om Hillary Clinton op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken, lijkt het erop dat er een speciale verkiezing in Massachusetts komt in juni om tot 2014 de ambtstermijn van Kerry’s op te vullen. En de kans bestaat dat Republikeinse senator Scott Brown, die in november net werd verslagen door Elisabeth Warren, een poging gaat wagen om terug te keren in de Senaat. Ondertussen zijn er drie Democratische leden van het Congres die zeggen dat ze de zetel van Kerry willen. Ed Markey heeft al veel steun onder Democraten, ook van Kerry zelf.

5. De race in 2016

Hoewel het misschien vroeg lijkt is de race voor de presidentsverkiezingen in 2016 eigenlijk al begonnen. Hillary Clinton is nog niet afgetreden als minister van Buitenlandse Zaken, maar er wordt al druk gespeculeerd of zij opnieuw een poging gaat doen om in het Witte Huis te komen. Er wordt verwacht dat Clinton dit jaar nog niks bekend zal maken over een eventuele tweede poging voor het hoogste politieke ambt. Hetzelfde geldt voor vice-president Joe Biden. Overigens verwachten veel mensen dat Joe Biden niet mee doet aan de race in 2016.

Bij de Republikeinen staan veel mensen klaar om eventueel in 2016 mee te doen. Men kijktwh-exterioronder andere naar de senator van Florida, Marco Rubio, een Latino, de voormalige vicepresidentskandidaat Paul Ryan, de gouverneur van Louisiana, Bobby Jindal, die van Indiase afkomst is, en de senator van Kentucky, Rand Paul, de zoon van voormalig presidentskandidaat Ron Paul. Ook wordt er rekening mee gehouden dat de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush, en de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum mee doen in 2016.

In werkelijkheid, begint de echte start van de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 pas over ongeveer twee jaar. Daarom is het nu de tijd voor deze eventuele kandidaten om toespraken te houden, geld in te zamelen en donoren aan zich te binden, campagne te voeren voor collega-Republikeinen en het schrijven van boeken.

Zo belooft 2013 een interessant jaar te worden met genoeg politiek vuurwerk.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Bezuinigingen, Bobby Jindal, Chris Christie, Hillary Clinton, Immigratie, John Kerry, Marco Rubio, New Jersey, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Staatsschuld, Tea Party, Virginia, Vuurwapens, Wapenwetgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.