Winnaars en verliezers

De Amerikaanse overheid is weer open en het schuldenplafond is verhoogd. Het gevecht is voorbij, althans voor nu. Maar na elk gevecht zijn er winnaars en verliezers.

Van de senator van Texas, Ted Cruz, de architect van de Republikeinse strategie die uiteindelijk niet werkte, tot aan Hillary Clinton die waarschijnlijk garen spint bij het gevecht en haar kansen voor 2016 waarschijnlijk ziet vergroten, zijn hier de winnaars en verliezers van de ‘shutdown’ crisis.

President Obama vs. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner

Winnaar: Obama
Vanaf het begin weigerde president Obama te onderhandelen. Hij hield zijn positie vast er veranderde niets aan de Affordable Care Act, zijn zorgwet. En volgens peilingen krijgt Obama niet de schuld van de sluiting van de overheid en de patstelling in Washington.

Verliezer: Boehner

boehnerJohn Boehner heeft het niet makkelijk. Hij heeft waarschijnlijk niet de meest gewilde baan in Washington en had zich zijn baan als voorzitter vast anders voorgesteld. Hij probeerde met zijn conservatieve collega’s de zorgwet van Obama te ontmantelen, maar kreeg daar een sluiting van de overheid voor terug. En de Amerikaanse bevolking geeft hem daar nu de schuld van.

Verliezers: Obama en Boehner

Opnieuw kwamen president Obama en John Boehner er niet uit. De onderhandelingen die onder druk plaats vonden leverde geen resultaat op en uiteindelijk sloten andere politici het akkoord.

Senator Ted Cruz vs. Afgevaardigde Paul Ryan

Winnaar en verliezer: Cruz

De Republikeinen uit Texas, Ted Cruz, hield een 21 uur lange toespraak in de Senaat om tedcruz2duidelijk te maken dat hij Obamacare wilde ontmantelen. Hij kreeg daar voor veel lof van conservatieven, maar zijn Republikeinse collega’s in de Senaat waren minder enthousiast. Als Cruz een effectieve senator wil zijn, zal hij zich milder moeten opstellen, maar zijn achterban zal daar minder blij mee zijn. Als hij in 2016 de Republikeinse presidentsnominatie wil winnen dan zorgt zijn opstelling er voor dat veel zeer conservatieve kiezers op hem zullen stemmen.

Winnaar: Ryan

De voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden veranderde de toon van het debat over de begroting en het schuldenplafond. Hij opende de deur om te onderhandelen met president Obama en zorgde er voor dat de Republikeinen één front vormde en gezamenlijk opereerden. Maar de conservatieven waren niet blij met hem. Ryan was eerst ook een zeer gewaardeerde conservatieve collega, maar hij is de laatste jaren naar het midden opgeschoven.

Senator Harry Reid vs. Senator Mitch McConnell

Winnaar: Reid
De Democratische fractievoorzitter in de Senaat gaf niet toe. Hij deed mee aan de onderhandelingen, maar weigerde dat in een akkoord bezuinigingen werden opgenomen of dat Obamacare werd ontmanteld. Uiteindelijk werd er gesproken op voorwaarden die Reid had gesteld.

Verliezer: McConnell

mitchmconnellDe Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat zorgde er voor dat het land niet in een nieuwe economische crisis belandde, maar dit kan ten koste gaan van zijn steun onder Tea Party aanhangers. De Tea Party is altijd al sceptisch over McConnell geweest. Daarnaast moet hij vechten voor zijn herverkiezing in Kentucky. Zijn Republikeinse tegenstander presenteert zich als echte conservatieve Republikein en de Democratische kandidaat schildert McConnell af als te extreem.

Tea party vs. Republikeinen vs. Democraten

Winnaar: Democraten
De Democraten kwamen als winnaar uit het gevecht. Dat is makkelijk als je het opneemt tegen een partij die ernstig verdeeld is en geen duidelijke koers heeft. Maar ook de Democraten hebben schade opgelopen. Uit een peiling van CNN/ORC blijkt dat 57 procent van de ondervraagden dat de Democraten slecht om gingen met de ‘shutdown.’

Verliezer: Tea party

Eén van belangrijkste prioriteiten van de Tea Party is om Obamacare te ontmantelen. Dit leidde, onder leiding van Ted Cruz, tot de sluiting van de overheid. Maar uiteindelijk verander er niks in aan de Affordable Care Act. De steun en de populariteit van de Tea Party daalt.

Verliezer: Republikeinen

logo RNCDe Republikeinen zijn ernstig verdeeld en de partij verkeert in een crisis. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden proberen nu eensgezindheid uit te stralen, maar de vraag is hoe lang dat duurt. De Amerikaanse bevolking geeft de Republikeinen de schuld van de sluiting van de overheid. Maar liefst 63 procent van de ondervraagden in een peiling van CNN/ORC zegt dat de Republikeinen  slecht hebben gehandeld rondom de ’shutdown.’

De conclusie is dat de Republikeinen een groot probleem hebben, maar de Democraten en het Witte Huis gaan ook niet vrijuit. Maar het lijkt er toch op dat de Republikeinen de meeste schade hebben opgelopen en president Obama probeert van dit voordeel nu volop gebruik te maken.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Bezuinigingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Harry Reid, John Boehner, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Tea Party, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.