Wat brengt 2014?

Het jaar 2014 zal voor het grootste gedeelte in het teken staan van de tussentijdse verkiezingen van het Congres. Het gehele Huis van Afgevaardigden wordt opnieuw gekozen en een derde van de Senaat wordt opnieuw gekozen.

De Democraten hebben de meerderheid in de Senaat en veel Democratische senatoren die herkozen willen worden komen uit zogenoemde ‘rode staten’. In deze staten bestaat het grootste gedeelte van het electoraat uit Republikeinse kiezers.

Het Huis van Afgevaardigden is in handen van de Republikeinen. De Democraten moeten hun huidige zetels behouden en er 17 winnen in november willen ze de meerderheid krijgen in het Huis. En dat is geen eenvoudige opgave. De verwachting is dat er nog meer Republikeinen, met hulp van de Tea Party, in het Huis worden gekozen, waardoor het sluiten van akkoorden en compromissen nog lastig wordt. De verwachting is dat er qua zetels niet veel zal veranderen en dat de Republikeinen de meerderheid in het Huis houden. Dat is slecht nieuws voor president Obama die voor zijn plannen voor een groot deel afhankelijk is van het Huis.

De belangrijkste verschuivingen zouden wel eens in de Senaat kunnen plaats vinden. Veel Democratische senatoren uit staten als Virginia, Montana en Arkansas, zullen alles in het werk moeten stellen om herkozen te worden, zeker als ze een sterke Republikeinse uitdager hebben die ook nog eens op de steun van de Tea Party kan rekenen.

Daarnaast is de opkomst belangrijk. De partij die de meeste kiezers kan mobiliseren kan de grote winnaar zijn van de tussentijdse verkiezingen. En dat is nog een hele uitdaging, De volksvertegenwoordigers op Capitol Hill zijn zeer impopulair en de opkomst bij tussentijdse verkiezingen is traditioneel gezien altijd lager dan in een jaar waarin er presidentsverkiezingen zijn.

De Republikeinen zullen zich tijdens de campagne in aanloop naar de verkiezingen in november vooral hameren op Obamacare. Het uitrollen van Obamacare was een ramp en ze zullen claimen dat de overheid er te veel invloed op heeft en dat mensen hun huidige ziektekostenverzekering kwijt zijn geraakt en nu veel meer premie betalen onder Obamacare.

De Democraten daarin tegen zullen het succes van Obamacare zo veel mogelijk onder de aandacht proberen te brengen. Daarnaast zullen ze kiezer ook herinneren dat de Republikeinen verantwoordelijk waren voor de sluiting van de overheid en dat ze het minimumloon niet willen verhogen en dat ze weigeren om de werkloosheidsuitkeringen te verlengen.

De partij die het beste de kiezer weert te overtuigen dat dit fundamentele onderwerpen zijn heeft grote kans om de meerderheid in te Congres te krijgen. Daarnaast spelen er nog andere zaken een rol waar president Obama zich hard voor zal maken, zoals immigratie hervorming en een wet voor schone energie.

Focus on America richt zich tijdens de tussentijdse verkiezingen op een aantal interessante races. Twee races die zeker nauwlettend worden gevolgd is de race voor een zetel in de Senaat in Wyoming en Kentucky. In Wyoming doet de dochter van voormalige vice-president Dick Cheney, Liz Cheney, mee voor een senaatszetel tegen een populaire zittende Republikein. Liz Cheney is fel tegen het homohuwelijk, terwijl haar zus, Mary, lesbisch is en getrouwd is met een vrouw. Afgelopen jaar vochten de zussen al een gevecht uit in de media. Dit kan dus interessant worden.

In Kentucky wil de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, worden herkozen. Maar de aanhangers van de Tea Party dragen een uitdager voor die meer hun belangen vertegenwoordigt en meer naar hen luistert. Volgens hen heeft McConnell zijn langste tijd gehad. Deze race kan een voorbode zijn voor (nog) meer invloed van de Tea Party in het Congres.

Naast de verkiezingen voor het Congres zijn er ook staten waar een nieuwe gouverneur wordt gekozen. In South Carolina wil de Republikeinse Nikki Haley worden herkozen en in Texas doet de Democratische Wendy Davis, die nationale aandacht kreeg door een urenlange filibuster te houden om een anti-abortus wet tegen te houden, een poging om gouverneur te worden.

In de loop van dit jaar zullen er zich nog meer interessante races ontwikkelen die Focus on America zeker zal volgen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Huis van Afgevaardigden, Kentucky, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, South Carolina, Tea Party, Texas, Utah, Wyoming en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.