“It was truly gezellig”

President Obama was afgelopen week op bezoek in Nederland. In Den Haag vond de Nuclear Security Summit (NSS) plaats waar ongeveer 60 regeringsleiders bijeen kwamen om te spreken over nucleair afval en de te voorkomen dat nucleair materiaal in handen van terroristen komt.

Vooraf aan de NSS top bezocht Obama het Rijksmuseum in Amsterdam en gaf na de rondleiding door het museum samen met premier Mark Rutte een persconferentie voor het beroemdste schilderij wat Nederland heeft; de Nachtwacht. Obama gaf aan dat dit de mooiste achtergrond die hij ooit had gehad bij een persconferentie. En Rutte was zichtbaar in zijn nopjes en kon zijn uitzinnige vreugde en enthousiasme met moeite bedwingen. Tot zover de feiten.

Nu komt het wel vaker voor dat president Obama ergens groot wordt onthaald, maar nu dat in Nederland was, was dat blijkbaar ongekend. Al weken van te voren was bekend dat Obama kwam en dat hij hoogstwaarschijnlijk het Rijksmuseum zou bezoeken, maar de opwinding was er niet minder om en de draaiboeken lagen al klaar.

De massale Nederlandse pers was uitgerukt om er verslag van te doen. De NOS deed zelfs live- verslag van de aankomst van de Air Force One op Schiphol en de vlucht van de Marine One (de presidentiële helikopter) van Schiphol naar het Museumplein. Alles werd van minuut tot minuut vastgelegd en men had zelfs deskundigen uitgenodigd om ‘duiding’ aan de gebeurtenis te geven. Het was een enorme hype. Gelukkig was Maarten van Rossem daar om later op de dag enige nuance in het geheel aan te brengen.

Nu was Obama de eerste zittende Amerikaanse president die Nederland aan deed, maar in de media  werd het gebracht alsof de Messias ons land aan deed. Daarom werd alles rondom de top in Den Haag en rondom het Rijksmuseum compleet afgesloten.

De Nederlandse media waren helemaal voorbereid en in de hoogste staat van paraatheid gebracht om dit unieke moment van minuut tot minuut vast te leggen. Alleen schortte er wel wat aan de verslaggeving en was het soms tenenkrommend en was de NOS niet goed op de hoogte wat er allemaal komt kijken bij het bezoek van de president van Amerika en wat er aan voorbereiding plaats vindt en wat de procedures zijn. De voorbereiding de NOS was slecht en men had zich beter kunnen in lezen.

De aankomst bij het Rijksmuseum van president Obama werd vooraf gegaan aan 5 legerhelikopters die op het Museumplein landde en waar een leger van beveiligers en andere medewerkers uit kwamen die vervolgens de buurt verkende en het Rijksmuseum betraden. Volgens de commentator van de NOS liep Obama daar ook tussen. Dat was raar, want was president Obama niet eerder in een andere helikopter gestapt op Schiphol? Er zijn namelijk altijd twee Marine Ones. Zodat in het geval van een aanslag men niet weet in welke helikopter de president zit.

Daarnaast had ik de indruk dat de mensen van de duiding ook niet begrepen wat de NOS en de commentatoren precies wilde. Bij elk vliegtuig dat Schiphol naderde nam de opwinding toe en dacht men dat het de Air Force One was en dit niet heb geval was ging men informatie uitwisselen die mij niet relevant leek.

Vervolgens zei de commentator, toen de Air Force One uiteindelijk was geland, “The Eagle has landed.” Tja, zo’n quote laat je natuurlijk niet liggen, maar slaat die helemaal nergens op, omdat de ‘Eagle’ niet codenaam van het vliegtuig is of van de president. De codenaam van president Obama is ‘Renegade’ en ‘Eagle’ was de codenaam van president Bill Clinton.

Daarnaast waren de Nederlandse agenten die zorgde voor de beveiliging en afsluiting van het Museumplein ook hoogste staat van paraatheid en erg serieus met hun taak bezig, getuige het feit dat een aantal van hen op een ME busje was gaan staan om zo goed zicht te hebben op de aankomst van Obama en zo goed foto’s kon nemen.

President Obama leek het allemaal fantastisch te vinden. Hij heeft ongetwijfeld hard moeten lachen om die gekke Hollanders en dat heel Nederland in de ban van hem was. President Obama leek echt in een goed humeur en vond het waarschijnlijk fijn even weg te zijn van alle rompslomp in Washington. Maar hij zal zich ongetwijfeld verbaasd hebben over Nederland. Niettemin heeft Obama  zich prima te vermaakt en dankte hij Nederland voor de gastvrijheid, of zoals hij zelf zei: “It was truly gezellig.”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.