Is leeftijd een probleem?

Vergeet, voor nu, de traditionele debatten over belastingen en uitgaven of over de nationale veiligheid.

Het lijkt op dit moment in het kader van de presidentiële presidentsverkiezingen, meer over leeftijd te gaan. Of ervaring.

De conservatieve columnist George Will labelt de zittende president Obama, als een puber. Andere conservatieve columnisten noemen Hillary Clinton te oud.

En het debat beperkt zich niet tot wat de Republikeinen denken over de huidige en wellicht toekomstige Democratische (presidentiële) kandidaten.

Voormalig Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole, die uit eigen ervaring spreekt, sprak afgelopen week over de “jongere” leden van de Republikeinse partij.

“Eerste termijn senatoren, zoals Rand Paul, Marco Rubio en de extreem-rechtse Ted Cruz, doen waarschijnlijk aan de presidentsverkiezingen mee”, aldus Dole. “Ik denk niet dat ze al genoeg ervaring hebben.”

Dole baseert dat laatste niet op de wetgevende ervaring van een eventuele presidentiële kandidaat, maar op de werkelijke leeftijd van de eerste termijn senatoren die er over denken om mee te doen in 2016. En dat is niet vanwege duidelijke ideologische verschillen die Dole met hen heeft, vooral met Cruz en Paul.

Dole volgt een lijn die onder meer Republikeinen leeft. Republikeinen beweerden na vijf jaar president Obama, die toen hij gekozen werd slechts één termijn senator was, dat hij niet klaar was voor het hoogste ambt in de Amerikaanse politiek. Heeft het dan zin om een eerste termijn Republikeinse senator als presidentiële kandidaat te nomineren?

Ironisch genoeg werkt het argument goed voor Republikeinen die Hillary Clinton beschrijven als een ervaren en geduchte, maar niet oude, kandidaat. Clinton is nu 66 jaar.

Voormalig Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is 67 jaar, Jeb Bush is 61 jaar, Rick Perry is 64 jaar en Chris Christie en Rand Paul zijn 51 jaar. Paul Ryan is 44 jaar, Ted Cruz is 43 jaar en Marco Rubio en Bobby Jindal zijn 42 jaar. Dole was 73 jaar toen hij de Republikeinse presidentskandidaat in 1996 werd.

De campagnemedewerkers van Bill Clinton uitte in 1996 in het openbaar, maar nog meer binnenkamers, dat Dole te oud was. Ook vonden de Democraten, vooral medewerkers die dicht bij Obama stonden, dat de John McCain in 2008, die op de verkiezingsdag 72 haar oud was, te oud voor het presidentschap.

Dus in sommige opzichten, is het niet raar dat het debat over leeftijd nu gericht is op Hillary Clinton. Ze is nu 66 jaar oud en zou 69 jaar worden op dag van de inauguratie in 2017 als ze mee doet en de presidentsverkiezingen in 2016 wint.

De vraag is of leeftijd echt een probleem is. De Republikeinen zullen de leeftijd van Clinton ongetwijfeld gebruiken in de campagne als Clinton besluit mee te doen. Het ligt overigens ook aan de leeftijd van de Republikeinse kandidaat. Als die ongeveer de leeftijd van Clinton benadert is het geen onderwerp meer waarop te “scoren” valt. De gemiddelde Amerikaanse kiezer vindt leeftijd overigens geen belangrijk onderwerp als we kijken naar de geschiedenis.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Bobby Jindal, Chris Christie, Democraten/Democratische partij/DNC, Hillary Clinton, John McCain, Marco Rubio, Mitt Romney, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Rand Paul, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rick Perry, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Is leeftijd een probleem?

  1. Pingback: Waarom Hillary Clinton president wordt (en waarom niet) | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.