Operatie: Hillary 2016

Afgelopen week kwam het lang verwachtte boek van Hillary Clinton uit. Het boek, getiteld “Hard Choices” (in het Nederlands vertaald als Cruciale keuzes), gaat vooral over de buitenlandse politiek. Het boek bestrijkt de tijd dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken was. Dit was van 2008 tot 2013, de eerste termijn van president Obama. “We komen in het leven allemaal voor cruciale keuzes te staan”, zo schrijft Hillary aan het begin van het boek.

Wat als eerste opvalt in het boek is dat Clinton in tegenstelling tot president Obama is sommige zaken daadkrachtiger had willen optreden, maar Obama wel steeds steunde. Clinton beschouwt Obama als een vriend. Daarnaast valt op dat Clinton iedereen in het boek te vriend wil houden. Geen enkele president, premier of andere regeringsleider krijgt er van langs. Iedereen wordt door Clinton met respect behandeld, behalve de Russische president Vladimr Poetin. Het feit dat Clinton alle regeringsleiders te vriend wil houden kan te maken hebben dat als zij besluit mee te doen aan de presidentsverkiezingen in 2016 en deze vervolgens wint ze deze politici tegen kan komen en wellicht zaken mee moet doen.

In het boek beschrijft Hillary onder andere over het besluit van de regering Obama om met een aanval Osama bin Laden uit te schakelen, één van de moeilijke beslissingen waarbij ze betrokken was, aldus Clinton.

Op 28 april 2011 riep president Obama onze groep bijeen voor een laatste vergadering in de Situation Room van het Witte Huis. Hij ging nog één keer alle aanwezigen af en vroeg iedereen naar zijn of haar laatste advies. De president en ik zijn allebei advocaten, en ik had in de loop van de tijd geleerd hoe ik zijn zeer analytische geest moest benaderen. Daarom zette ik methodisch de zaak nog eens uiteen, inclusief de mogelijke schade aan onze relatie met Pakistan en de risico’s van een mislukte operatie. Maar, zo besloot ik, de kans om Bin Laden te pakken was het waard. Zoals ik persoonlijk had ervaren, was onze relatie met Pakistan uitsluitend gebaseerd op wederzijdse belangen, en niet op vertrouwen. Ze zou wel standhouden. Ik vond dat we ervoor moesten gaan.”

Wat verder opvalt, is dat Clinton tussen de regels door zinspeelt om opnieuw een poging te gaan doen om in het Witte Huis te komen. Verder spreekt Hillary in het boek over de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen, het glazen plafond, Ook schrijft Clinton over kinder- en homorechten. Dit is echt haar passie. “Alles wat ik doe, doe ik in feite voor onze kinderen en kleinkinderen.” Dit is haar zachte kant. En op deze manier probeert ze de Amerikanen voor zich te winnen. Veel Amerikanen hebben een aversie tegen de Clintons en vinden Hillary vaak kil en berekenend. Dit boek moet daar verandering in brengen. Ze probeert een andere kant van haar te laten zien.

Clinton ging de afgelopen week op tournee om haar boek te promoten. In de voorverkoop waren er al meer dan 2 miljoen exemplaren besteld. De boektournee wordt door veel media, waarschijnlijk terecht, uitgelegd als het start van haar campagne voor de presidentsverkiezingen. Oftewel, Operatie Hillary 2016 (code naam: HRC16) is begonnen.

Clinton geeft in de laatste zin in haar boek aan dat er nog een cruciale beslissing moet worden gemaakt en dat dit aan het eind van dit jaar of begin 2015 zal zijn. Wat die keuze is mag duidelijk zijn, maar wie het boek heeft gelezen weet ook wat de uitkomst van die beslissing zal zijn.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Osama bin Laden en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.