Houston, we have a problem

Obama heeft geen strategie voor bestrijding ISIS

President Obama gaf afgelopen week een persconferentie over de economie en de situatie in Irak en Oekraïne. De inhoud van de persconferentie werd overstegen door het beige pak waar Obama in verscheen. Republikeinse politici hadden geen goed woord over voor Obama in zijn tan suit. Twitter ontplofte met reacties over het beige pak. Waarschijnlijk zat Obama nog in zijn vakantiemodus.

Maar het feit dat de president in een pak verscheen dan gebruikelijk was, hoewel de reacties anders deden vermoedde, was dat niet het belangrijkste van de persconferentie. Obama deed een opmerkelijke uitspraak waaruit blijkt dat het Witte Huis geen idee heeft hoe het moet omgaan met de opmars van terreurorganisatie ISIS in Syrië en Irak.

Obama zei tijdens de persconferentie dat zijn regering nog geen strategie heeft om terreurorganisatie ISIS aan te pakken en hoe het de opmars van ISIS kan stoppen. “We don’t have a strategy yet”, aldus Obama. Deze opmerking is verontrustend. De hele wereld en vooral de Amerikanen maken zich grote zorgen over de opmars van ISIS in Syrië en Irak. Amerika besloot onlangs dan ook om als eerste wapens aan de Koerden te leveren om de strijders van ISIS te bestrijden en om minderheden, zoals de yezidi’s te beschermen. Het Witte Huis overweegt nu ook om aan het Congres toestemming te vragen om stellingen van ISIS in Syrië te bombarderen. Maar een duidelijke strategie ontbreekt.

Amerika is medeschuldig aan de situatie die in Irak is ontstaan, De eerste fout was dat onder leiding van voormalig president George W. Bush Irak in 2003 werd binnen gevallen omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Maar toen dat een leugen bleek moest er democratie en vrijheid komen voor alle Irakezen. Na chaotische verkiezingen kwam de sjiitische premier Maliki aan de macht en hij vormde een regering waarin sjiieten de belangrijkste posities kregen. Maliki is mede verantwoordelijk voor de opmars van ISIS. De terreurorganisatie die uitsluitend uit soennieten bestaat. Maliki is inmiddels vertrokken, maar de nieuwe premier slaagt er maar niet in een regering te vormen waar zowel, soennieten, sjiieten en Koerden in zijn vertegenwoordigt. De politiek impasse en onkunde in Baghdad speelt ISIS in de kaart.

Daarnaast heeft ISIS veel militair materiaal buit gemaakt op het Irakeze leger dat zodra de strijders van ISIS in beeld kwamen op de vlucht sloegen. Het Irakeze leger heeft veel humvees en geavanceerde wapens van het Amerikaanse leger gehad om een eigen leger op te bouwen. Maar dit leger is corrupt, nog steeds slecht getraind en de politici in Baghdad hebben daar geen grip op.

Amerika schiet de Irakezen nu te hulp, maar vooral om de eigen belangen in Irak veilig te stellen, zoals de stad Erbil in het noorden waar veel Amerikanen wonen en werken. Het noorden van Irak is in handen van de Koerden en deze krijgen nu wapens van Amerika om het tegen ISIS op te nemen. Ze willen hun eigen land beschermen. Wat er verder in de rest van Irak gebeurt en wat Baghdad vindt ze niet belangrijk.

Veel Amerikaanse politici, vooral Republikeinen in het Congres, geven president Obama de schuld van de situatie. Zij zijn van mening dat Obama de Amerikaanse troepen veel te snel heeft terug getrokken uit Irak. Maar dit is slechts een gedeeltelijke verklaring voor de situatie. De opmars van ISIS en het feit dat het zo ‘succesvol’ is in het veroveren van dorpen en steden ligt aan de Amerikaanse wapens die nu in handen zijn van ISIS. Aan de andere kant zijn de Irakezen zelf schuldig aan de situatie. Het land is politiek instabiel, corruptie en dreigt langzaam aan chaos ten prooi te vallen. Dat heeft het land ook aan zichzelf te wijten. Obama heeft dan ook aan gekondigd dat Amerika wil dat er een stabiele regering komt en dat Amerika Irak wil ondersteunen, maar een nieuw militair avontuur is uitgesloten.

ISIS is een bedreiging is voor de hele wereld. Vooral de jihadisten die terug keren uit Syrië en Irak en aanslagen willen plaatsen in Europa of Amerika is verontrustend. Het is dus zaak dat het Witte Huis snel een strategie uitwerkt om ISIS te bestrijden en te verzwakken, Dat zal niet eenvoudig zijn, zoals al bij Al Qaeda is gebleken. Maar zonder een duidelijke strategie is elke poging nutteloos.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Nieuws/Amerika/VS, Syrië en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.