Obama neemt actie immigratie hervorming

Republikeinen woedend op president

Er was al een wet die door beide partijen in de Senaat werd aangenomen. Het Huis van Afgevaardigden hoefde alleen nog maar te stemmen en dan kon de wet naar president Obama en kon hij zijn handtekening zetten en hoefde miljoenen immigranten zonder de juiste papieren niet bang te zijn om het land uitgezet te worden en konden de immigranten zich registeren.

Maar meer dan 500 dagen later is de wet nog steeds niet aangenomen door de obama.may3Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, dus besloot president Obama afgelopen week dat hij lang genoeg had gewacht en sprak hij het Amerikaanse volk, en speciaal de 11 miljoen immigranten, toe om uit te leggen dat hij nu zelf via een presidentieel decreet, een executive order, zelf iets doet aan het “broken immigration system”, zoals Obama het noemde.

De Republikeinen zijn woedend dat Obama het Congres buiten spel zet en zijn eigen plan trekt. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, noemde het sabotage. Volgens hem doet Obama er niets aan om tot een gezamenlijk plan te komen waar iedereen zich in kan vinden, Maar er was een plan, maar Boehner deed meer dan 500 dagen niets met dat plan. Obama vond dat immigratie hervorming niet langer kan wachten.

Maar wat zijn de belangrijkste punten van Obama’s immigratie plan?

Ouders van kinderen die Amerikaans staatsburger zijn of legale ingezetenen van Amerika immigrationreformzijn kunnen zich melden en krijgen hulp en hoeven niet bang te zijn dat ze worden uitgezet. Voorwaarde is dan wel dat ze zich registeren bij de overheid, een antecedentenonderzoek ondergaan (of ze geen crimineel verleden hebben) en dat ze belasting gaan betalen. Elk kind dat in Amerika wordt geboren, maar waarvan de ouders illegaal het land zijn binnen gekomen zijn niet automatisch Amerikaans staatsburger, maar hun kind(eren) wel. Obama wil deze kinderen niet van hun ouders scheiden.

Met deze acties kunnen de immigratiedienst en justitie prioriteiten stellen, net zoals de politie en andere instanties die zich met rechtshandhaving bezig houden dat doen en zo zorgen dat het systeem beter functioneert. Immigratie en justitie kunnen zich dan richten op het uitzetten van (gewelddadige) criminelen en mensen die risico voor de nationale veiligheid vormen.

Daarnaast is het immigratieplan goed voor de Amerikaanse economie. Volgens de Raad van Economische Adviseurs, zorgen de acties van Obama er voor dat de economie groeit met tientallen miljarden dollars, de productiviteit en de lonen zullen stijgen en het begrotingstekort zal krimpen.

De maatregelen gelden overigens wel voor immigranten die 5 jaar of langer in Amerika wonen, werken en hun kinderen naar school laten gaan. Dus onder het immigratie plan van Obama vallen dus niet alle 11 miljoen illegale immigranten. Voor 6 miljoen immigranten is nog geen oplossing. Zes miljoen immigranten moeten dus vrezen voor uitzetting of zullen altijd in een grijs gebied zitten en zwart werken en niet volledig deel nemen aan de Amerikaanse samenleving.

Hoewel de hervorming van de immigratie goed is voor de economie n het banen oplevert capitoln het de Amerikaanse schatkist, in de vorm van belastingen, extra geld oplevert zijn de Republikeinen boos. Hun belangrijkste argument is dat je mensen die illegaal het land zijn binnen gekomen niet moet belonen met een legale status. Volgens De Republikeinen zal dit er alleen maar toe leiden dat nog meer mensen Amerika illegaal proberen binnen te komen. Maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft elke Republikeinse president via een executive order iets gedaan aan immigratie hervorming. Eisenhower, Nixon, Ford, Reagan en de beide presidenten Bush namen buiten het Congres om het besluit om de immigratie te hervormen. De toespraak van Obama leek dan ook veel op die van George W. Bush in 2006.

Heeft Obama zijn hand overspeeld? Dat is afwachten, Hij heeft één van zijn verkiezingsbeloften ingelost, maar weet ook dat echte actie op het gebied van immigratie hervorming van het Congres moet komen. De Republikeinen die nu de meerderheid in het Congres hebben zullen er in elk geval alles aan doen om het executive order van tafel te krijgen.

Obama ging de dag na zijn toespraak naar een middelbare school in Las Vegas om daar zijn plan nogmaals uit te leggen en gaf aan dat zijn actie een eerste stap is, maar dat het Congres een simpele opdracht heeft: “Pass a bill”, aldus de president.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, George W. Bush, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.