Back to the future

Jeb Bush, die in 2016 een poging gaat doen om de Republikeinse presidentiële nominatie te winnen, presenteerde onlangs onder andere zijn visie op het buitenland, maar haalde daarbij Irak en Iran door elkaar. Een beginnersfout, maar dat kan gebeuren.

Maar wat veel opmerkelijker is dat Jeb Bush duidelijk aan gaf dat hij anders is dan zijn vader, George H.W. Bush, president van 1988 t/m 1992 en zijn broer George W. Bush, president van 2000 t/m 2008. “I’m my own man”, aldus Jeb Bush.

Hoewel Jeb Bush duidelijk wil aangeven dat hij niet zijn vader en broer is en dus een jebbushandere politiek wil bedrijven, blijkt het tegendeel het geval. Jeb Bush heeft in zijn campagneteam namelijk allemaal mensen opgenomen die of voor zijn vader of voor zijn broer hebben gewerkt. En in sommige gevallen zelfs voor allebei. Jeb Bush heeft bijvoorbeeld Paul Wolfowitz ingehuurd. Wolfowitz is een havik en was vice-minister van Defensie onder George W. Bush en mede architect van de Irak-oorlog. Hieruit blijkt dat Bush niet breekt met trouwe aanhangers van zijn vader of broer. Naast haviken als Wolfowitz, die grote invloed hadden op het beleid van George W. Bush heeft hij ook gematigde mensen om zich heen verzameld die mede het beleid van zijn vader vormgaven. Hoewel Jeb Bush dus zegt dat hij het anders wil gaan doen, kleeft de erfenis van zijn vader en zijn broer aan hem en zal hij heel erg zijn best moeten doen om een ander beeld van zichzelf neer te zetten.

Uit de mensen die Jeb Bush om zich heen verzameld blijkt dat hij terug grijpt US-POLITICS-EDUCATION-BUSHop het verleden. Een peiling van CNN/ORC laat zien dat Bush inderdaad meer het verleden vertegenwoordigd en niet de toekomst. Van de ondervraagden in de peiling zegt 64 procent dat Jeb Bush het verleden vertegenwoordigd en slechts 33 procent ziet in hem de man die de toekomst van Amerika belichaamd. Boven aan de lijst staat Hillary Clinton, Van de ondervraagden vindt 50 procent dat Clinton de toekomst vertegenwoordigd en 48 procent vindt dat niet.

11001792_863920906983077_2467717086635674091_n

 

 

Alle Republikeinse potentiële presidentiële kandidaten in de lijst, Chris Christie, Rand Paul en Scott Walker, vertegenwoordigen volgens de ondervraagden het verleden. Elisabeth Warren vertegenwoordigt volgens 46 procent de toekomst, terwijl Joe Biden volgens 64 procent het verleden belichaamd, net zoveel als Jeb Bush.

Er is dus nog veel werk aan de winkel voor Jeb Bush. Maar het inhuren van mensen die het beleid van zijn vader of van zijn broer hebben vormgegeven is niet de meest succesvolle keuze.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in George W. Bush, Irak, Jeb Bush, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.