Waarom Hillary Clinton president wordt (en waarom niet)

Hillary Clinton kondigde via een tweet en een videoboodschap aan dat ze zich opnieuw kandidaat stelt voor het Amerikaanse presidentschap. Ze wil de volgende bewoner van het Witte Huis worden. En de kans is groot dat ze inderdaad de presidentsverkiezingen van 2016 wint. Maar er is ook er reële kans dat ze niet wint. Hieronder de voor en tegens waarom Clinton wel president wordt en waarom niet.

Geen concurrentie

Op dit moment zijn er geen andere kandidaten die het tegen Clinton opnemen. En de kans dat er geloofwaardige en kwalitatieve goede Democratische kandidaten het tegen Clinton gaan opnemen is klein. Het team van Clinton, ook wel Hillaryland genoemd, heeft er voor gezorgd dat niemand het in zijn of haar hoofd haalt om het tegen haar op te nemen. Geen tegenstanders zorgt er voor dat je je helemaal kunt richten op je Republikeinse tegenstander(s) en dat is groot voordeel.

Republikeinse kandidaten

Tot nu toe hebben Ted Cruz en Rand Paul zich officieel kandidaat gesteld voor Republikeinse nominatie. Daar komen hoogst waarschijnlijk, Marco Rubio, Jeb Bush en Scott Walker bij. En waarschijnlijk eventuele outsiders. Cruz, Paul en Rubio, maken geen serieuze kans om de nominatie te winnen, Ze zijn te rechts in hun standpunten en zullen niet in staat zijn om genoeg Republikeinse kiezers achter zich te krijgen tijdens de voorverkiezingen. Daarnaast mist vrijwel elke Republikeinse kandidaat de ervaring die Hillary heeft en heeft geen Republikeinse kandidaat enige buitenlandse ervaring en ook daar zal het in de campagne over gaan. Kortom, er zijn op dit moment geen geloofwaardige kwalitatieve goed Republikeinen. Daarnaast is Clinton nog steeds populair en ligt ze in alle peilingen ver voor op alle eventuele Republikeinse kanshebbers op de nominatie.

Geld

Hillary Clinton beschikt over veel geld, Geschat wordt dat de Clintons een vermogen van 1 tot 2 miljard dollar hebben. Clinton wil in eerste maanden ongeveer 1,5 miljard dollar aan donaties ophalen. Daarnaast heeft het zogenoemde Super PAC, Ready for Hillary, al 15 miljoen dollar opgehaald en heeft het in elke staat een leger vrijwilligers gemobiliseerd.

Bill

Een groot voordeel is haar man. Bill Clinton is een geboren campaigner. Maar haar man is tevens het grootste risico. Zo verliep de campagne van 2008 chaotisch omdat haar man zich ook met van alles bemoeide en naar niemand luisterde. Bill Clinton belooft dat hij nu vooral op de achtergrond zal opereren, maar eigenlijk gelooft niemand dat hij dat ook zal doen.

Leeftijd

Hillary Clinton is nu 67 en er wordt altijd over de leeftijd van een kandidaat gesproken. Eerder stond er al een artikel online of leeftijd echt een onderwerp is. Clinton zal als ze wint op de dag van de inauguratie 69 zijn, maar er zijn ook oudere Republikeinse kandidaten. Daarnaast is leeftijd voor de kiezers niet echt belangrijk geweest aangezien Ronald Reagan ook oud was toen hij president werd.

Er zijn dus een aantal factoren waardoor Hillary Clinton wel eens het presidentschap in 2016 kan winnen. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar door Clinton niet in het Witte Huis komt.

Schandalen

Iets wat Hillary Clinton al haar hele politieke carrière achtervolgd zijn schandalen, Tijdens het presidentschap van haar man dook het Whitewater schandaal op over een mislukte vastgoed deal in de tijd dat Bill Clinton gouverneur van Arkansas was. De Clintons zijn overigens nooit ergens van beschuldigd. Daarnaast is het bekendste schandaal de affaire die Bill Clinton had met de Witte Huis stagiaire Monica Lewinsky wat voor Hillary een grote vernedering was. Deze schandalen zullen door de Republikeinen weer uit de kast worden gehaald.

Maar de recente schandalen van Hillary Clinton zelf zijn net zo pijnlijk. Eerst is daar e-mailgate. Clinton gebruikte tegen de regels in een privé e-mail adres en server voor haar correspondentie als minister van Buitenlandse Zaken en nu blijkt dat de meeste, volgens Clinton persoonlijke notities, van de server zijn gewist. De affaire zal zeker door tegenstanders worden gebruikt om te zeggen dat Clinton onbetrouwbaar is en zich blijkbaar niet aan de wet hoeft te houden. De aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, Libië, in september 2012, blijft haar ook achtervolgen. Clinton en het Witte Huis beweren dat het een volkswoede was die zorgde voor de dood van 4 Amerikanen, waaronder de ambassadeur, maar er was blijkbaar sprake van georkestreerde aanval en dus terrorisme. Een speciale commissie van het Congres doet nog steeds onderzoek naar de aanslag en wil de gegevens van de server van Clinton hebben. Clinton kan door de Republikeinen verweten worden dat ze incompetent is en te aarzelend en daarom de aanslag niet wist te voorkomen. De kans is groot dat haar verleden en dat van Bill (weer) worden opgerakeld.

Statistieken

Naast het feit dat er tijdens een campagne van alles kan gebeuren dat van invloed kan zijn op winst of verlies kun je ook naar de feiten kijken. Feit is dat in de recente geschiedenis het slechts 1 keer is voorgekomen dat na dat een president van de ene partij 8 jaar in het Witte Huis zat deze werd opgevolgd door een president van dezelfde partij. President Ronald Reagan was president van 1980 tot 1988 en werd opgevolgd door zijn vice-president, George H.W. Bush. De statistieken laten dus zien dat de kans dat er na Obama weer en Democraat in het Witte Huis komt klein is.

Menselijk

Tot slot wordt Clinton vaak verweten dat ze arrogant is en niet menselijk is. Het verleden
en het beeld van iemand die afstandelijk is kan een groot nadeel zijn. Haar campagneteam probeert een nieuwe Hillary Clinton, Clinton 2.0, te presenteren en daarom had Clinton het de afgelopen tijd over de positie van vrouwen. Een meer menselijke Clinton is waar het team aan werkt. Maar Clinton heeft dus een verleden veel bagage en dat kan een nadeel zijn.

Er zijn dus een aantal zaken die in het voordeel van Clinton werken, waardoor ze de volgende president kan worden en dus de eerste vrouwelijke president. Maar als je kijkt naar de statistieken en de schandalen zou dat er wel eens voor kunnen zorgen dat ze geen president wordt. Het wordt in ieder geval met Hillary Clinton als kandidaat een interessante verkiezingsstrijd.

Hier is de video waarin Hillary Clinton haar kandidatuur bekend maakt. Wat opvalt, is dat er veel gewone Amerikanen in voorkomen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bill Clinton, Campagne inkomsten, Hillary Clinton, Libië, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Waarom Hillary Clinton president wordt (en waarom niet)

  1. olgaleever zegt:

    Helaas, we weten het inmiddels: ze mocht geen president worden …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.