De kansen van Trump

Maakt Trump serieus kans op de nominatie?

Toen Donald Trump in juni bekend maakte dat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap stond hij gelijk bovenaan in de peilingen. Recente peilingen in Iowa en New Hampshire laten zien dat hij ruim voor op zijn rivalen staat en ook landelijk gaat hij aan kop. Een peiling van CNN/ORC laat nu voor het eerst zien dat hij ook kans maakt tijdens de presidentsverkiezingen. Maar maakt de frontrunner bij de Republikeinen wel kans op de nominatie van zijn partij?

De landelijke peiling laat zien dat Democratische frontrunner Hillary Clinton 6 procent voor ligt op Trump, maar sinds juli is Trump wel snel dichterbij gekomen. Het gat was groter. De zakenman is één van de drie Republikeinse kandidaten die in verschillende peilingen van CNN/ORC tegen Clinton is afgezet. In juli liep Trump 16 procent achter op Clinton, maar verkleinde achterstand door zijn populariteit onder Republikeinse kiezers. Trump kreeg in juli van 67 procent van Republikeinen steun en nu is dat 79 procent, onder mannen is dat gestegen van 46 procent naar 53 procent en onder blanke kiezers steeg dat van 50 procent naar 55 procent.

Maar Hillary Clinton heeft nog steeds de beste kaarten in de verkiezingsrace. Ze ligt voor op de vier Republikeinse frontrunners. Ze ligt voor op Trump, ze ligt 6 procent voor op de gouverneur van Wisconsin, Scott Waker, ligt 9 procent voor op Jeb Bush en ligt 10 procent voor op zakenvrouw Carly Fiorina.

Meer dan elke andere Republikeinse presidentiële kandidaat heeft Donald Trump het vertrouwen en geloofwaardigheid gekregen op belangrijke onderwerpen onder kiezers en is nu de duidelijke leider als het aankomt op de nominatie. Een peiling van CNN/ORC laat zien dat 24 procent van de geregistreerde Republikeinse kiezers Trump steunt. Zijn voornaamste rivaal, voormalig gouverneur van Florida, Jeb Bush, ligt 11 procent achter op Trump. Achter Bush ligt Ben Carson met 9 procent. Marco Rubio en Scott Walker krijgen allebei 8 procent steun van geregistreerde Republikeinse kiezers. Rand Paul blijft steken op 6 procent en Ted Cruz, Carly Fiorina en John Kasich halen 5 procent en Mike Huckabee sluit de top 10 af met 4 procent.

Trump doet de beste zaken in de peiling en steeg met 6 procent na het eerste Republikeinse debat in Cleveland, Ohio. Ben Carson steeg met 5 procent en Carly Fiorina met 4 procent. De Republikeinen hebben een positief beeld van Donald Trump. In juli was dat 50 procent en dat is nu 58 procent.

Nu zeggen deze cijfers misschien niet zo heel veel en kan in het in de komende maanden zo weer veranderen. Je weet immers nooit wat voor uitspraken Trump gaat doen. Aan de andere kant geeft het wel een beeld hoe de Republikeinse kiezers denken en de voorsprong op zijn concurrenten en zijn positie ten opzichte van Clinton.

De kans dat Trump ook daadwerkelijk de nominatie wint is klein. Aangezien er zo veel Republikeinen kandidaten zijn en Trump wellicht niet in elke staat tijdens de voorverkiezingen hoge ogen zal gooien, zal hij niet alle primaries winnen. Hij zal wel lang door gaan, want Trump is niet afhankelijk van donaties. Hij heeft zelf aangekondigd zelf een miljard dollar in zijn campagne te steken. Aan de andere kant zijn er ook kandidaten die helemaal geen kans maken op de nominatie. De voormalige gouverneur van Texas, Rick Perry, die buiten de top 10 valt, heeft nu al geld problemen.

Mocht Trump toch de voorverkiezingen winnen, dan zal de Republikeinse partij wellicht op de Republikeinse conventie een stokje voor de kandidatuur van Trump steken, als men verwacht dat hij van Clinton zal verliezen en een andere kandidaat, bijvoorbeeld Bush of Walker meer kans maakt om van Clinton te winnen.

Er zijn dus wel kansen voor Trump, want hij doet het goed in de peilingen, maar een serieuze kans op de nominatie is er niet. Het is leuk zo lang het duurt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.