Media verzaken plicht ten aanzien van Trump

De Amerikaanse media zijn mede verantwoordelijk voor de opkomst van Donald Trump. Trump krijgt veel aandacht in de Amerikaanse media. Van ‘linkse’ media, zoals televisiezender MSNBC tot de ‘rechtse’ media, zoals Fox News en alles wat daar tussen zit. Het probleem van deze media, met uitzondering Fox News waar Trump al zijn ideeën kan ventileren, zijn dat ze falen om Donald Trump (hard) aan te pakken op zijn uitspraken en het steeds veranderen van zijn standpunten.

Presentator Jake Tapper, die bij CNN de programma’s The Lead with Jake Tapper en State of the Union presenteert, is een goed voorbeeld hoe de media falen en hoe Donald Trump de media bespeelt en interviews naar zijn hand zet. Tapper interviewde Trump in Beverly Hills in aanloop naar de voorverkiezingen in Californië op 7 juni.

Tapper vroeg Trump wat hij vond van de speech die Hillary Clinton gaf over buitenlands beleid en ze letterlijk zijn uitspraken herhaalde. Trump draaide om dingen heen en had het over zijn temperament.

Tapper vroeg Trump ook over zijn uitspraak over een rechter die de zaak rondom Trump University behandelt. Trump zei onlangs dat de rechter die de rechtszaak tegen Trump University onderzoekt deze zaak niet moet doen vanwege zijn Mexicaanse achtergrond. Uit documenten blijkt dat Trump mensen veel geld liet betalen voor een opleiding waar vervolgens van alles mee mis was. De rechter die heeft een Mexicaanse achtergrond, maar is Amerikaans staatsburger en komt uit Indiana. Trump maakte de belachelijke link tussen zijn achtergrond en de muur die hij wil bouwen bij de Mexicaanse grens. Volgens Trump heeft de rechter in zijn nadeel gehandeld en komt dat omdat Trump de muur wil bouwen. Tapper ging daar vervolgens niet verder op door.

De media pakken Trump niet hard genoeg aan. Trump komt weg met belachelijke uitspraken en verdraaid zaken in zijn voordeel, zonder dat journalisten hem hard aanpakken en hem confronteren met de feiten. Waarschijnlijk is de angst dat als ze hem stevig aanpakken hij helemaal geen interviews meer met hen wil doen en dat kost kijkcijfers en miljoenen aan advertentie inkomsten. En zo heeft Trump de media in zijn macht en weet precies na buiten te brengen wat hij wel kwijt wil en wat niet.

De media moeten na deze verkiezingscampagne aan zelfreflectie doen en kijken of ze ten opzichte van Trump haar journalistieke plicht heeft gedaan of deze danig heeft verzaakt. De uitkomst staat eigenlijk al vast en dit interview met Jake Tapper is slechts een voorbeeld. Tapper is geen slechte journalist, er zijn nog veel meer voorbeelden waar journalisten Trump niet (durven) aan te pakken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.