Olifant drama

Wat is er met de Republikeinse partij aan de hand? Er heerst chaos binnen de partij. De vraag is: hoe is het zover gekomen en, wellicht nog belangrijker, hoe moet het verder?

De Republikeinse partij verkeerd in een grote crisis en is diep verdeeld. Die verdeeldheid is al langer een probleem binnen de partij, Aan de ene kant is er de Tea Party, verenigd in de Freedom Caucus, die eigenlijk tegen elk compromis is en vrijwel elk plan van de Democraten blokkeren. Aan de andere zijn er gematigde Republikeinen.

De grote verdeeldheid en machtspolitiek binnen de partij bereikte onlangs zijn hoogtepunt. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigd, John Boehner, maakte vrij onverwachts bekend dat hij opstapt. Boehner lag al langer onder vuur, zeker bij de zwaar conservatieve vleugel van de partij die vond dat hij zich niet hard genoeg opstelde tegenover de Democraten en president Obama. Boehner heeft steeds grote moeite gehad om alle verschillende fracties binnen zijn partij bij elkaar en in het gareel te houden. Hij voelde dat er aan zijn poten als voorzitter werd gezaagd en besloot de eer aan zichzelf te houden.

Boehner voorkwam wel dat er voor de tweede keer in twee jaar een shutdown kwam. Hij voorkwam dat de overheid op slot ging en sloot vlak voor deadline een akkoord met de Democraten over de begroting. Veel schiet Amerika hier niet mee op, want men heeft het probleem voor een nieuwe begroting voor zich uit geschoven. Voor december moet er een nieuw akkoord komen. De kans dat het Congres tijdens de kerstdagen door onderhandelt, is niet ondenkbaar. Er was dus veel kritiek op Boehner die een shutdown voorkwam. De Republikeinse senator van Texas en presidentskandidaat Ted Cruz, had graag gezien dat de overheid weer op slot ging en zo dat honderden medewerkers van de overheid thuis zouden zitten.

De Republikeinen, die de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in 2014 wonnen. beloofde dat ze weer orde zouden brengen en dat burgers weer vertrouwen zouden krijgen in hun politici. Maar niets in de minder waar. De Republikeinen hebben de afgelopen maanden zich druk genaakt om de e-mails van Hillary Clinton, de financiering van Planned Parenthood af te schaffen en verschillende onderzoeken naar de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië. Het vertrouwen in de politiek en van de politici op Capitol Hill is tot een dieptepunt gedaald. Van alle beloften die de Republikeinen beloofden is er geen één ingelost.

Na dat Boehner bekend maakte dat hij zou stoppen barstte er een machtsstrijd los die nog niet over is. De Republikeinse fractievoorzitter in het Huis, Kevin McCarthy, liet weten dat hij Boehner wilde opvolgen en leek ook voldoende steun (= genoeg stemmen in het Huis van Afgevaardigden) te hebben. McCarthy trok zich plotseling terug na geruchten dat hij een relatie zou hebben met een collega. De Tea Party droeg een eigen kandidaat voor, maar de kans is klein dat hij het gaat worden. Er wordt nu een beroep gedaan op afgevaardigde Paul Ryan, maar die liet al snel weten geen zin in de baan te hebben.

Het lijkt er op dat de plek van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden op dit moment de minst gewilde positie op Capitol Hill is. Het is een machtige positie en heart beat weg van het presidentschap. Boehner heeft de verkiezing voor een nieuwe voorzitter nu uitgesteld.

Een partij die nog geen geschikte opvolger voor Boehner heeft. Het is tekenend voor de partij die hopeloos verdeeld is, het land niet bestuurd en door interne machtsspelletjes de kans lijkt te verspelen dat ze het Witte Huis in 2016 winnen.

Wie kan de partij dan nog redden? Als we kijken naar de Republikeinse presidentiële kandidaten is de partij met personen als Donald Trump en Ben Carson niet echt geholpen. De andere Republikeinse kandidaten die mee doen om de presidentiële nominatie zijn ook niet echt wat de partij nodig heeft. Streng gelovige kandidaten als Mike Huckabee en Rick Santorum spreken een kleine groep kiezers aan, net zoals Ted Cruz en Rand Paul. Een gematigde kandidaat, voor zo ver je daar van kan spreken, zoals Chris Christie, Marco Rubio of John Kasich maken een kans en kunnen de partij wellicht in rustig vaarwater brengen, al weet je het met Tea Party activisten in de gelederen nooit.

De Republikeinse partij heeft zichzelf in de moeilijkheden gebracht door interne machtsspelletjes en zich laten gijzelen door de Tea Party en de partij loopt de kans dat het zichzelf volledig irrelevant maakt in het Amerikaanse politieke landschap.

De problemen zijn nog niet voorbij en de verdeeldheid zal nog wel even blijven. Hoe het verder moet en gaat weet eigenlijk niemand, zelfs de Republikeinen niet.

Lees ook het artikel “The 14 days the House went to hell” op de website van POLITICO.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, John Boehner, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Tea Party en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.