Obama’s laatste State of the Union

Terugblik en focus op de toekomst

De State of the Union, de jaarlijkse toespraak tot Congres, van president Obama was anders dan dat we gewend zijn van een president. Meestal legt de president in zijn toespraak uit welke plannen hij heeft en wat hij het komende jaar wil bereiken. Obama sprak daar wel over, maar het grootste gedeelte van zijn toespraak ging over wat er de afgelopen jaren is bereikt.

Obama was strijdvaardig en optimistisch en het was duidelijk dat hij niet rustig het laatste jaar uit zit. Tot de laatste dag zal hij zich in zetten voor een beter Amerika. Obama stipte vier thema’s in zijn toespraak aan. Een economie waar iedereen aan mee doet en die voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw. Het tweede punt borduurt daar op voort. Dit ging over innovatie. Het derde thema was het leiderschap van Amerika in de wereld en waarom dat belangrijk is. Het vierde thema was wellicht het belangrijkst en dat ging over het politieke klimaat. Obama riep het Congres weer op, waarschijnlijk tevergeefs, om met hem samen te werken. De grootste teleurstelling van Obama is dat hij, in tegenstelling van wat hij wilde, er niet in geslaagd om het land te verenigen en met de Republikeinen constructief samen te werken. Het tegenovergestelde is het geval. Amerika is meer verdeeld dan ooit. Het presidentschap van Obama heeft de politieke tegenstellingen alleen maar verscherpt en dit zal de komende tijd niet veranderen.

Obama gaf aan dat er meer banen zijn bijgekomen en dat de werkloosheid sinds zijn aantreden is gedaald van meer dan 10 procent naar 5 procent. Dat is nog steeds veel, maar aangezien Amerika moest herstellen van de grootste recessie sinds de Great Depression is dit een goed resultaat. Obama gaf aan dat er meer mensen zijn verzekerd. Hoewel de Republikeinen Obamacare willen afschaffen zijn er nu meer dan 19 miljoen mensen verzekerd. Daarnaast gaf de president aan dat de meeste troepen zijn teruggetrokken uit Irak en Afghanistan. Ook is Amerika minder afhankelijk van buitenlandse olie.

Maar Obama gaf ook aan wat hij het komende jaar nog wil bereiken. Hij wil er voor zorgen dat elk kind kan studeren en hij wil daarom er voor zorgen dat elk kind de eerste jaren geen schoolgeld betaalt. Ook wil Obama nog steeds werken aan immigratiehervorming en werken aan hervorming van het rechtssysteem. Maar het opmerkelijkst is dat Amerika de ziekte kanker de wereld uit wil helpen. President Obama wees vice-president Joe Biden aan als de persoon die dit project moet gaat leiden. Voor Biden is dit ook iets persoonlijks. Vorig jaar overleed zijn zoon aan de gevolgen van kanker.

De State of the Union was dus vooral een terugblik over wat er is bereikt en Obama gaf een visie op de toekomst. Niet plannen die binnen 5 of 10 jaar gehaald moeten worden, maar Amerika moet veel verder kijken. En Obama denkt dat dit kan, want zoals hij in zijn toespraak aangaf, vertrouwt hij op de Amerikaanse bevolking. Hij vindt dat de toekomst er goed uit ziet, want the State of our Union is strong!, aldus Obama.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, State of the Union en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.