Opkomst

Peilingen, duizenden mensen bij campagne bijeenkomsten, en steunbetuigingen van allerlei politici en organisaties. Het is allemaal mooi meegenomen, maar uiteindelijk gaat het om wat de kiezer in het stemhokje aankruist. En hoe meer kiezers een vinkje bij jouw naam zetten des te meer kans heb je om te winnen en zo een momentum te creëren. Met andere woorden, het gaat er bij de caucuses en primaries om de opkomst. Dat is wat telt.

Peilingen zijn mooi zo lang ze in jouw voordeel zijn. Donald Trump weet er alles van. Hij gaat aan de leiding in peilingen in New Hampshire en ook landelijk is hij de frontrunner. Duizenden mensen komen op zijn campagne rallies af. En zijn controversiële uitspraken over Mexicanen, moslims en vrouwen lijken alleen maar mensen aan te trekken. En hij heeft de steun van Sarah Palin, al is de vraag of dat een vloek of een zegen is. Maar de belangrijkste vraag is of zijn aanhang ook op 1 februari naar de caucus in Iowa gaat?

Het gaat dus op de opkomst. Als de aanhang van Trump of de evangicals die over het algemeen op Ted Cruz of Mike Huckabee zullen stemmen en gematigde kiezers die op Jeb Bush of Marco Rubio stemmen thuis blijven en niet naar het lokale buurthuis of gymzaal gaan om mee te doen aan de caucus, dan kan zo maar een outsider die laag in de peilingen staat winnen. Rand Paul en Carly Fiorina maken geen kans om de nominatie te winnen, maar als de aanhang van kandidaten die hoog in de peilingen staan niet komt opdagen dan kan de uitslag in Iowa en New Hampshire wel eens verrassend zijn.

De toekomst van de campagne van de kandidaten hangt ook mede af van de opkomst. Mike Huckabee heeft al aangekondigd dat als hij niet bij de eerste drie eindigt tijdens de caucus in Iowa dat hij dan stopt. “If we can’t come within striking distance of the victory or win it, then I think we recognize that it’s going to be hard to take that onto the other states”, aldus Huckabee. En de kans is groot dat hij niet bij de eerste drie eindigt. Wat voor Mike Huckabee geldt, geldt voor meer kandidaten. Als ze niet bij eerste drie of vier eindigen heeft niet veel zin om door de gaan en zullen ze hun campagne moeten heroverwegen en zich moeten afvragen of ze in New Hampshire wel een kans maken. Besluiten ze door te gaan en wordt het in New Hampshire weer niets, dan is het tijd om te stoppen. Anders wordt het wel heel erg pijnlijk. Ted Cruz gaf al aan dat hij denkt dat de race voor de Republikeinse nominatie tegen eind maart ten einde is. Cruz denkt dan ook dat hij de nominatie binnen heeft.

Bij de Democraten is het veel overzichtelijker en zal het spannend worden wie Iowa wint. Clinton gaat wel aan kop, maar Bernie Sanders heeft een fanatieke en vooral jonge aanhang. In New Hampshire ligt Sanders zelfs ruim voor op Clinton. Van Martin O’Malley hoeven we niet veel te verwachten. Bij een campagne evenement in Iowa kwam onlangs, vanwege een sneeuwstorm, één persoon opdagen en O’Malley haalde niet genoeg stemmen op om op het stembiljet bij de primary in Ohio te staan.

O'Mallet rally draws 1 person

Politici, politieke commentatoren en analisten houden van peilingen. Dat geldt ook voor Focus on America. Dus stelden wij de vraag “Wie wint de Republikeinse presidentiële nominatie?“ en Wie wint de Democratische presidentiële nominatie?” Bij de Republikeinen werd de peiling steeds aangepast als kandidaten met hun campagne stopte, zoals Bobby Jindal, Lindsey Graham en George Pataki.

Uit de peiling op dit blog blijkt dat de meeste stemmers denken dat Donald Trump de Republikeinse nominatie wint. Hij krijgt maar liefst 47 procent van de stemmen. Jeb Bush komt verrassend op de tweede plaats met 24 procent van de stemmen, maar ruim 20 procent achter Trump. Ted Cruz eindigt als derde met 9 procent van de stemmen. Marco Rubio krijgt 8 procent van de stemmen en Ben Carson krijgt 7 procent. De andere kandidaten halen 2 procent of minder.

Bij de Democraten is het duidelijker. De meester stemmers denken dat Hillary Clinton de Democratische nominatie wint. Clinton krijgt 75 procent van de stemmen. Bernie Sanders krijgt 25 procent van de stemmen. Je kan nog steeds hier stemmen.

Peilingen geven dus wel een indicatie, maar uiteindelijk gaat het om de opkomst. We zullen zien hoe dat in Iowa en New Hampshire zal zijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Iowa, Jeb Bush, Marco Rubio, Mike Huckabee, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.