Steunbetuiging

Nu de caucus in Iowa en de primary in New Hampshire steeds dichterbij komen is het steeds duidelijker welke kandidaten er serieus een kans maken om de staat of beide staten te winnen en welke kandidaten genoegen moeten nemen met plaats twee, drie of nog lager. Dit is op basis van de peilingen en peilingen hebben een foutmarge en zeggen uiteindelijk niet zo veel. Het gaat om de opkomst.

Maar hoewel peilingen niet zo veel zeggen, gaan veel commentatoren en analisten die verschillende peilingen naast elkaar leggen er van uit dat er wel een beeld uit kan worden afgeleid. En meerdere peilingen geven over het algemeen een betrouwbaarder beeld dan slechts één peiling.

Uit die peilingen blijkt dat Donald Trump aan kop gaat in zowel Iowa als in New Hampshire, maar ook landelijk. De nummer twee, in veel peilingen, is Ted Cruz en ligt vaak 20 of meer procent achter op Trump. De nummers drie, vier en verder komen niet eens boven de 10 procent uit. Trump laat maar wat graag zien hoe ver hij voor ligt en deelt elke nieuwe peiling via Twitter.

 

Steunbetuigingen tijdens de voorverkiezingen zijn belangrijk. Een steunbetuiging van een prominente politicus of organisatie kan gezien worden als een verkapt stemadvies en kan net een twijfelde kiezer over de streep trekken. Zo sprak Lindsey Graham die zijn campagne als vroeg moest staken zijn steun uit voor Jeb Bush en voert nu zelfs campagne voor hem in New Hampshire. Of dit Bush echt gaat helpen om meer stemmen te krijgen is de vraag. De campagne van Graham was vanaf het begin kansloos en wat er met Jeb Bush zelf aan de hand is, hij werd gezien als grote kanshebber, is een raadsel.

Hillary Clinton kreeg de steun van de directeur van Planned Parenthood. Dit was geen verrassing aangezien Clinton het in haar campagne veelvuldig over vrouwenrechten, ouderschapsverlof en gezondheidszorg heeft en fel tegen het afschaffen van de subsidie voor Planned Parenthood is.

Maar de meest spraakmakende steunbetuiging kwam voor Donald Trump. Als hij met zijn uitspraken niet het nieuws haalt, dan zorgt hij voor een andere manier dat de media aandacht aan hem besteden. De voormalige gouverneur van Alaska en voormalig vice-presidentskandidaat in 2008, Sarah Palin, sprak haar steun uit voor Trump. Ze kondigde in een warrige toespraak aan dat ze Trump steunt. Merkwaardig is het wel, aangezien Palin in 2012 Ted Cruz steunde in zijn race om een zetel te veroveren in de Senaat. Maar Palin ziet waarschijnlijk meer potentie in Trump als president.

Of de steunbetuiging van Palin ook gaat helpen is de vraag. Palin ligt wel goed bij de conservatieve christenen waarvan er veel in Iowa wonen en ze is populair bij Tea Party aanhangers. President Obama heeft gezegd dat hij tijdens de voorverkiezingen niet zijn steun voor een kandidaat zal uitspreken. Maar of hij dat wel zal doen nadat de Democratische presidentiële kandidaat bekend is weten we niet, al heeft Obama wel al eens laten doorschemeren dat hij Hillary Clinton uitermate gekwalificeerd vindt op de volgende president te worden.

Steunbetuigingen kunnen wel degelijk helpen. Of het Trump, Bush of andere kandidaten gaat helpen is afwachten, maar het zal een enkele zwevende kiezer wellicht over de streep trekken.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Iowa, Jeb Bush, New Hampshire, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Sarah Palin, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.