Angst en woede

Nu de kans steedse groter wordt dat Donald Trump de Republikeinse presidentiële nominatie gaat winnen neemt de paniek bij de Republikeinse partijtop toe. De rivalen van Trump, Marco Rubio en Ted Cruz lijken eindelijk wakker te zijn geschrokken door winst van Trump op Super Tuesday. Rubio en Cruz vallen hem nu aan, maar de vraag is of dit niet (te) laat is.

Angst is een slechte raadgever. Maar de angst is wel terecht. Donald Trump wist op Super donaldtrumpTuesday maar liefst 7 staten te winnen. Cruz kreeg won maar 3 staten en Marco Rubio won alleen het onbelangrijke Minnesota. De angst bij de partijtop is dus begrijpelijk, maar ligt grotendeels bij die partijtop zelf. Men ging er van uit dat Trump het slechts enkele maanden zou volhouden en niet genoeg stemmen zou halen in de eerste staten. Maar na winst in New Hampshire, South Carolina en Nevada is de situatie compleet anders en vraagt zich men af hoe de Trump-trein gestopt kan worden. En of deze überhaupt wel gestopt kan worden. Tot nu toe heeft niets gewerkt en zorgt alles wat Trump doet en zegt dat hij alleen maar populairder wordt.

De angst is tweeledig. Er heerst angst bij de Republikeinse partijtop, maar ook angst bij de Amerikaanse bevolking. De angst dat het de verkeerde kant op gaat met het land en de angst dat Washington niet meer naar hun luistert. Die angst van de bevolking is nu omgeslagen in boosheid en afkeer. Dus de angst die bij de kiezer leeft is nu overgeslagen op het Republikeinse establishment die maar geen antwoord heeft op de woede en frustratie en dus geen alternatief heeft voor Trump.

Het Republikeinse establishment heeft de woede, afkeer en frustratie die bij de trump2Amerikaanse kiezer leeft volledig onderschat. De Amerikaanse kiezer heeft het vertrouwen in de politici die op Capitol Hill zitten volledig verloren. De Republikeinen hebben de woede zelf gecreëerd. Men is 8 jaar lang alleen maar bezig geweest om het leven van president Obama zuur te maken en heeft daardoor haar achterban volledig verwaarloost en van zich vervreemd. De politici in Washington zijn alleen met zichzelf bezig en de problemen waar mensen het aan de keukentafel over hebben, zoals werkloosheid, hoge ziektekosten, pensioenen en de zorg voor veteranen, worden niet gehoord. Men voelt zich onbegrepen en miskent. Iemand als Donald Trump zegt wat hij denkt en veel kiezers herkennen zich in zijn non-nonsens verhaal. Hij zegt wat hij denkt en neemt geen blad voor de mond. Dat hij soms controversiële uitspraken doet en mensen schoffeert neemt de kiezer op de koop toe.

Chris Christie, Rand Paul en Jeb Bush konden allemaal geen vuist maken tegen Trump en hebben daarmee ook de onvrede onder de Amerikaanse bevolking niet begrepen. Men heeft de woede en de bron die Trump heeft aangeboord onderschat. De Amerikaanse kiezer is klaar met establishment die jaren niet naar hen heeft geluisterd.

Het feit dat Rubio en Cruz het nog zo goed doen is opmerkelijk. In grote mate behoort Cruz eigenlijk ook niet tot het establishment, Hij heeft weinig vrienden in Washington omdat hij als senator vrijwel alles blokkeert en in zijn eentje verantwoordelijk was voor het sluiten van de overheid, de government shutdown, waardoor duizenden ambtenaren dagenlang onbetaald thuis zaten. Hij wordt in Washington gehaat. Aangezien hij een religieuze fanaticus is en Amerika in hoog tempo ontkerkelijkt ziet men maar in beperkte mate in hem het alternatief voor Trump. Marco Rubio behoort wel tot establishment, maar is de afgelopen maanden bezig geweest om Cruz aan te vallen in plaats van Trump. Hij zag dat dit bij Christie en Bush niet werkte, maar heeft nu slechts 1 staat gewonnen, maar daar win je de nominatie niet mee.

Angst, woede, frustratie, afkeer; het zijn de sleutelwoorden deze verkiezingen. Het Amerikaanse electoraat laat niet meer met zich sollen. Bernie Sanders noemde het een politieke revolutie. De keerzijde is dat mensen als Trump allemaal wilde ideeën hebben en die het goed doen bij het publiek, maar dat geen enkel idee of plan praktisch uitvoerbaar is. De kiezer komt dus uiteindelijk bedrogen uit en dat zorgt waarschijnlijk voor nog meer angst, woede en frustratie.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Marco Rubio, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Super Tuesday, Ted Cruz en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.