Nederland kiest voor Sanders

Nog twee dagen en dan gaan de Amerikanen naar de stembus om een keuze te maken. Kiest men voor Hillary Clinton of kiest men voor Donald Trump? Maar wat als de wereldbevolking zou mogen stemmen op 8 november? Wie zou dan de verkiezingen winnen?

De website Finder vroeg aan 18.000 mensen in negen verschillende landen op wie ze zouden stemmen. Men ondervroeg mensen in zowel Europese landen als landen in Zuid-Amerika. Het onderzoek werd uitgevoerd in april 2016, dus toen onder andere Bernie Sanders en Ted Cruz nog meededen.

De landen waar het onderzoek werd uitgevoerd waren Duitsland, Frankrijk, Japan, Australië, Canada, Groot-Brittannië, Spanje, Mexico en Brazilië. Met uitzondering van Canada zouden inwoners van deze landen op Hillary Clinton stemmen. De inwoners van Canada zouden op Bernie Sanders stemmen.

In Duitsland zou 50 procent op Clinton stemmen. In Frankrijk zou 53 procent op Clinton downloadstemmen, in Japan zou Clinton 63 procent van de stemmen krijgen, in Groot-Brittannië zou Hillary 40 procent van de stemmen krijgen, in Australië krijgt Clinton 43 procent, in Spanje 44 procent, in Mexico 54 procent en tenslotte in Brazilië zou Clinton 38 procent van de stemmen krijgen. In Canada wint Sanders met 31 procent, met slechts 2 procent voorsprong op Clinton (29 procent). In de landen die op Clinton zouden stemmen eindigt Sanders wel als tweede, maar op ruime achterstand van Clinton. Met het gemiddelde van de negen landen genomen zou Clinton met 46 procent winnen. Donald Trump komt in geen enkele land boven de 15 procent.

Maar hoe zou de uitslag er in Nederland uit zien? De website ifwecouldvote.com vroeg donald-trump-short-fingered-vulgarian-fingers-bruce-handy-ss13mensen over de hele wereld te stemmen. De peiling loopt sinds 26 maart 2016. Uit de peiling blijkt dat Nederland massaal op Bernie Sanders zou stemmen. Sanders krijgt maar liefst 78 procent van de stemmen. Hillary Clinton eindigt op ruime achterstand met slechts 13 procent en Donald Trump eindigt achter Jill Stein (van de Green Party) met 2 procent. In totaal stemde 535 mensen. De meeste stemmen komen uit de leeftijdscategorieën 19-25 jaar en 26-35 jaar en daarmee kan het succes van Sanders worden verklaard. In de leeftijdscategorie 66+ is het minst gestemd, slechts 3 stemmen.

In Amerika is het beeld hetzelfde. In Amerika zou 60 procent van kiezers op Bernie berniesanders1Sanders stemmen. Hieruit blijkt hoe impopulair Hillary Clinton en Donald Trump zijn. Trump eindigt als tweede met 20 procent van stemmen en Clinton eindigt als derde met slechts 11 procent van de stemmen. Ook in Amerika komen de meeste stemmen uit de leeftijdscategorieën 19-25 jaar en 25-35 jaar en daarmee kan ook het succes van Sanders worden verklaard. In de leeftijdscategorie 66+ is het minst gestemd, slechts 13 stemmen. Aangezien Sanders niet op 8 november op het stembiljet staat stemt men toch op Clinton of Trump. De andere kandidaten, Gary Johnson en Jill Stein,  blijven in deze peiling op respectievelijk 3 en 2 procent steken.

Als men naar de uitslag wereldwijd kijkt, alle stemmen van alle landen bij elkaar, dan zou Bernie Sanders met 75 procent winnen. Clinton zou als tweede eindigde met 14 procent van stemmen en Trump zou 4 procent van de stemmen krijgen. In totaal zijn er 9534 stemmen uitgebracht. Maar de populariteit van Bernie Sanders laat zien hoe groot de afkeer is van Clinton en Trump en daardoor zal de opkomst ook erg laag zijn.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Trump/Donald Trump en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.