Amerikaanse kiezer steekt zijn middelvinger op

In de toespraak die Donald Trump hield had hij het over een movement, een revolutie. En dat is precies wat er gebeurt is. Maar wat leidde tot de winst van Donald Trump?

De Amerikaanse kiezer heeft met de keuze voor Trump als president zijn middelvinger opgestoken naar het establishment, de elitaire Hillary Clinton, de onvrede met de politici in Washington en de woede over de richting van het land. Veel Amerikanen voelen dat de American Dream steeds verder buiten bereik raakt. Die Amerikanen hebben een signaal afgegeven.

Maar de winst van Trump bestaat uit verschillende punten. Trump won in swing state donald-trump-short-fingered-vulgarian-fingers-bruce-handy-ss13Ohio stemmen onder alle leeftijdscategorieën, behalve de leeftijdscategorie 18-29 jaar. In Florida won Clinton de stemmen van Latino’s en van African-Americans, maar veel minder dan president Obama in 2008 en 2012. Maar dat was niet genoeg.

Opmerkelijk is dat de meerderheid van de kiezers Trump niet gekwalificeerd vindt om president te zijn. En slechts 35 procent van de kiezers vindt dat Donald Trump het juiste temperament heeft om president te zijn. Ondanks die negatieve cijfers heeft men toch op Trump gestemd. Dit heeft voor groot deel te maken met de aversie tegen Clinton.

Er is een onderliggend racisme en zelfs seksisme tegen Hillary Clinton. De afkeer van het <> on December 6, 2013 in Washington, DC.establishment in Amerika is groot en dat heeft Trump heel goed aangevoeld. En Clinton was ook niet de beste Democratische kandidaat. Ze was misschien wel de slechtste Democratische kandidaat in de recente geschiedenis. Ze heeft nu twee keer verloren. In 2008 verloor ze de nominatie van Barack Obama en nu de verkiezingen van de eveneens impopulaire Donald Trump. Deze verkiezingen had ze moeten winnen. Als ze iets meer tijd in Michigan en Wisconsin had gestoken was het wellicht heel anders gelopen.

De Democraten moeten aan soul searching gaan doen en afvragen waarom ze zo graag Hillary Clinton als presidentskandidaat wilde, ondanks alles wat aan haar kleeft. Clinton moet niet meer mee doen, haar tijd zit er op. Het is tijd voor een nieuwe generatie Democratische politici. Was Bernie Sanders een betere kandidaat geweest? Waarschijnlijk niet, hij is te links.

De Democraten moet vooruit kijken en zullen alles in het werk stellen om de erfenis van Obama te beschermen, al zal dat moeilijk worden. Donald Trump daarentegen zal zijn woorden in daden moeten omzetten en dat wordt nog knap lastig,

Maar de Amerikaanse kiezer heeft gekozen. De onvrede, de woede en frustratie heeft een stem gekregen en men heeft die persoon gekozen om het land de komende vier jaar te leiden. We moeten afwachten hoe Donald Trump het gaat doen. Amerika en de wereld houdt zijn adem in.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.