Geen verrassing

Waren de eerste 100 dagen van president Donald Trump succesvol? Het hangt af aan wie je het vraagt. Maar feit is dat Trump in zijn eerste 100 dagen in het Witte Huis geen noemenswaardige wetgeving heeft door gevoerd. Is dat een verrassing? Het antwoord op die vraag is tweeledig.

Donald Trump lanceerde tijdens zijn campagne zijn Contract with the American voter. In dit contract beloofde Trump dat hij in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap onder andere Obamacare zou afschaffen en zou vervangen, geld zou vrij maken om te investeren in de infrastructuur en de muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Maar van dit contract is na 100 dagen nog niets uitgevoerd.

De muur aan de grens Mexico komt er waarschijnlijk nooit, omdat zowel Republikeinen als Democraten vinden dat het veel kost en zich af vragen of het echt zal helpen, het afschaffen van Obamacare liep uit op een politieke en persoonlijke nederlaag voor Trump. En of de president miljarden dollars krijgt voor de infrastructuur is maar zeer de vraag.

Nee, het is geen verrassing dat Trump in zijn eerste 100 dagen als president vrijwel niets heeft bereikt. Trump heeft zelf geen totale politieke ervaring en kwam er onlangs achter dat het ambt van president toch lastiger is dan het leiden van een zakenimperium.

Om het feit dat hij geen politieke ervaring heeft te compenseren nam Trump mensen aan die ook totaal geen politieke ervaring hebben. Zijn naaste adviseurs zijn dochter Ivanka Trump en zijn schoonzoon, Jared Kushner. Kushner is aangesteld om in het Midden-Oosten, wellicht de meest instabiele regio in de wereld, met verschillende partijen onder andere aan het Israëlisch-Palestijnse vraagstuk te werken.

Het kabinet bestaat uit allemaal zakenmensen. Bankiers die bij Goldman Sachs hebben gewerkt en een minister van Onderwijs die nog nooit een openbare school van binnen heeft gezien. Daarnaast zijn na 100 dagen ook veel posten van ambtenaren nog niet door Trump ingevuld.

Met een team van mensen om zich heen die geen politieke ervaring hebben en niet weten hoe het politieke spel in Washington D.C. wordt gespeeld is het geen verrassing dat Trump vrij weinig heeft bereikt.

Maar weinig politieke ervaring wil niet zeggen dat je niets voor elkaar kunt krijgen. Je kunt dus ook stellen dat het wel een verassing dat Donald Trump vrijwel niets heeft bereikt.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn in Republikeinse handen. Daarom maakte de Republikeinen en Trump er snel werk van om Obamacare af te schaffen en te vervangen door een andere zorgwet. Maar door grote onenigheid binnen de Republikeinse partij strandde de wet.

Trump regeert tot nu toe per decreet. Deze decreten zijn vooral intentieverklaringen, want voor veel van deze plannen heeft hij toestemming nodig van het Congres. Om daarom wetten na het Congres te sturen en deze door een Republikeins Congres te laten goedkeuren is iets wat Trump in zijn eerste 100 dagen had kunnen doen. Maar naast de zorgwet is er niets noemenswaardigs vanuit het Witte Huis naar Capitol Hill gestuurd. Ook het onderdeel van de begroting waar Trump geld voor de bouw van de muur aan de Mexicaanse grens wilde, werd uiteindelijk geschrapt om een shutdown te voorkomen. Zijn voorganger, Barack Obama, die ook een meerderheid in het Congres had, bereikte in de eerste 100 dagen meer.

Omdat de Republikeinen de meerderheid in het Congres hebben lukte het Trump wel om een nieuwe conservatieve rechter voor het Hooggerechtshof te benoemen. Neil Gorsuch werd door de Senaat goed gekeurd nadat de Republikeinen de nuclear option gebruikte, wat voorgoed het karakter van de Senaat heeft veranderd.

Trump ging er vanaf het begin met gestrekt been in. Zijn America First toespraak en daarnaast zijn aanvallen op de ‘fake media’ die volgens hem nepnieuws verspreiden. Door het verkondigen van leugens en onwaarheden en de chaos in het Witte Huis is Trump niet toegekomen aan wat een president moet doen, namelijk regeren. Trump zit nog steeds in de verkiezingsmodus. Maar veel van zijn verkiezingsbeloften heeft hij in zijn eerste 100 dagen niet ingelost.

Het Witte Huis denkt daar zelf uiteraard anders over en maakte een filmpje over de ‘meest succesvolle’ 100 dagen ooit.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.