Rampzalig

De FBI heeft aanwijzingen dat medewerkers van Donald Trump en de Russen mogelijk samen werkte tijdens de verkiezingscampagne en dat ze de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 hebben beïnvloed ten gunste van Trump. De Inlichtingencommissie van het Congres doet onderzoek naar vermeende banden tussen het Trump en Rusland. De beschuldigingen van Trump dat president Obama of de Britten de Trump Tower hebben afgeluisterd werden naar de prullenbak verwezen. Een inreisverbod voor inwoners uit moslimlanden dat door verschillende staten wordt aangevochten. En de American Healthcare Act, nu al spottend Trumpcare genoemd, om Obamacare te ontmantelen en te vervangen mislukte. Kortom, het presidentschap van Donald Trump verloopt tot nu toe rampzalig.

Uit de hierboven genoemde gebeurtenissen blijkt dat er blijkbaar nog steeds chaos heerst
in het Witte Huis. Donald Trump denkt nog steeds als zakenman het land te kunnen besturen. Zo schaarde hij zich vierkant achter de nieuwe zorgwet die Obamacare moest vervangen, zonder eigenlijk goed te weten wat het plan inhield. Toen hij er achter kwam dat waarschijnlijk niet alle Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden van plan waren om voor de wet te stemmen ging hij naar Capitol Hill en stelde hij de Republikeinen een ultimatum. Er diende over de wet gestemd te worden en de wet zou aangenomen worden. Zo niet dan zou de herverkiezing van bepaalde congresleden volgend jaar wel eens in gevaar kunnen komen. Zo dreigde en chanteerde Trump feitelijk de Republikeinen en wilde zo een deal, zoals hij dat als zakenman deed, forceren. Maar toen Paul Ryan Trump liet weten dat er niet genoeg stemmen waren om Trumpcare aan te nemen besloot Trump de wet terug te trekken. Trump gokte en verloor.

Dit is een grote tegenslag voor de Republikeinse partij en voor Paul Ryan persoonlijk. En een grote persoonlijke nederlaag voor president Donald Trump die in zijn campagne zei dat hij Obamacare zou ontmantelen en zou vervangen met een veel betere zorgwet. Volgens Trump was Obamacare een “disaster.” Trump zei dat Obamacare “zal exploderen” in de nabije toekomst. Trump gaf de Democraten, zoals te verwachten, de schuld van het mislukken van Trumpcare.

De extreem rechtse website Breitbart ageerde tegen de zorgwet en vond dat deze niet moest worden aangenomen. Steve Bannon, politiek strateeg en vertrouweling van Trump, gaat alvast een shit list” van Republikeinen die niet loyaal zijn aanleggen. De website heeft nu al besloten om de positie van Paul Ryan aan te vallen. Ryan, die zijn naam aan deze wet had verbonden zal de komende tijd slecht slapen. Het is hem niet gelukt om de verschillende facties, met name de extreem conservatieve Republikeinen, met hulp van de Tea Party gekozen en verenigd in de Freedom Caucus, te overtuigen.

Trump zal zijn verlies niet toegeven en zal de schuld op de Republikeinen en Paul Ryan in het bijzonder, afschuiven. De Republikeinen die 7 jaar lang probeerde Obamacare af te schaffen en na de verkiezingen de meerderheid in het Congres hebben kwamen met een zorgwet die binnen de partij niet werd gesteund en vervolgens was er geen plan B, geen alternatief. De Democraten zijn niet schuldig aan het mislukken van Trumpcare. Dat de wet eindigde in een drama hebben de Republikeinen helemaal aan zichzelf te wijten. En dus moeten de Republikeinen zich serieus afvragen hoe ze verder moeten met de situatie die ze zelf hebben gecreëerd.

Trump is er nu wel achter dat campagneretoriek is iets anders in dan regeren en beleid maken. Trump dacht met zijn talenten als zakenman wel dingen voor elkaar kon krijgen. Maar politici laten zich niet door deze president chanteren. Hij nam een groot risico en gokte mis. De realiteit in Washington is anders dan tussen de wolkenkrabbers en bouwprojecten in New York. Van Trumps “drain the swamp”, lijkt niets terecht te komen. Het lijkt er op dat hij er nu tot aan zijn middel in zit.

Nu Obamacare blijft zoals het is en dus 20 tot 22 miljoen Amerikanen hun ziektekostenverzekering houden, is de belangrijkste erfenis van president Obama gered. Maar het feit dat Trumpcare het niet heeft gehaald heeft nog ander consequenties. Trump gaf nadat zijn zorgwet in het Huis sneuvelde aan dat zijn volgende punt belastinghervorming zal zijn.

Trumpcare zou in eerste instantie 337 miljard dollar op leveren, maar na aanpassing om meer Republikeinen voor de wet te winnen zou het de overheid veel minder geld opleveren. Maar voor belastinghervorming is het wellicht nog moeilijker om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarnaast wordt het schuldenplafond binnenkort bereikt en zal de Amerikaanse overheid dus weer meer geld moeten gaan lenen. Dat wordt er voor Trump allemaal niet makkelijker op.

Trump zou wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als de president die de belangrijkste erfenis van zijn voorganger redt. En dat zal hij geen fijne gedachte vinden.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Paul Ryan, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rampzalig

  1. Pingback: Geen verrassing | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.