Gevaarlijk

Onlangs werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het prille en chaotische presidentschap van Donald Trump. Trump ontsloeg, volkomen onverwacht, de directeur van de FBI, James Comey. Dit zorgde voor verbazing en bezorgdheid. Het is hoogst ongebruikelijk dat de directeur van een belangrijke instantie als de FBI op straat wordt gezet. In eerste instantie was onduidelijk waarom Comey ineens weg moest. Maar er werd steeds meer duidelijk wat Trump heeft bewogen.

James Comey die onderzoek deed naar de e-mails van Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne van 2016 lag al langer onder vuur. Het feit dat de Russen de verkiezingen hebben beïnvloedt ten gunste van Donald Trump staat ondertussen wel vast. Hoewel er geen concreet bewijs is, is men er van overtuigd dat onthullingen door Wikileaks en de heropening van het onderzoek naar de e-mails van Clinton door de FBI er mede voor hebben gezorgd dat Hillary Clinton de verkiezingen verloor. Comey zei eerder dat het hem “licht “misselijk” maakt als hij aan het idee denkt dat hij de uitkomst van de verkiezingen misschien heeft beïnvloedt

Zowel de Democraten als de Republikeinen waren niet blij met Comey. De Democraten wilden eigenlijk van Comey af omdat ze hem verantwoordelijk houden voor het verliezen van de verkiezingen en de Republikeinen vinden dat Comey eigenlijk niet te veel onderzoek moet doen naar eventuele banden tussen medewerkers van Trump en de Russen.

Trump dacht als ik Comey ontsla dan zijn zowel de Democraten als de Republikeinen blij. Maar dat bleek een misvatting. Het ontslag van Comey kwam keihard als een boemerang terug. De Democraten ten spraken er schande van en ook verschillende invloedrijke Republikeinen veroordeelde de actie van Trump.

Maar moest Comey daarom weg? De verschillende waarheden, lopen zoals vanaf het begin van het presidentschap van Trump door elkaar heen. Volgens Trump deed Comey zijn werk niet goed en had de Amerikaanse bevolking geen vertrouwen meer in hem om de FBI te leiden.

Trump gaf aan dat hij eigenlijk vanaf het begin al van Comey af wilde. Terwijl Trump tijdens de verkiezingscampagne nog vol lof over Comey sprak.

Maar nu is James Comey een “showboat” en wordt de FBI door hem slecht geleid, aldus Trump in een interview met NBC News.

Trump nodigde James Comey naar zijn inauguratie uit. Tijdens een diner in het Witte Huis vroeg Trump aan de FBI directeur om loyaal aan hem te zijn. Comey antwoordde daarop dat hij dat niet kon zijn, maar dat hij altijd eerlijk zou zijn. De FBI directeur is loyaal aan de grondwet en zeker als hij de president en zijn entourage onderzoekt. Trump heeft toen al met gedachte gespeeld om Comey te lozen. Maar kom maar eens met een goede verklaring.

Trump nodigde minister van Justitie, Jeff Sessions en staatssecretaris Rod Rosenstein uit en vroeg een memo op te stellen met redenen waarom Comey ontslagen moest worden. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat vanwege de e-mail affaire met Hillary Clinton Comey fouten had gemaakt en dat hij daarom maar weg moest. Toen Trump aangaf dat er gecommuniceerd moest worden dat het idee om Comey te ontslaan van Rosenstein kwam dreigde de staatssecretaris met opstappen. Trump besloot toen dat er dan moest worden gezegd dat hij met het idee was gekomen. Over het onderzoek naar banden met de Russen werd met geen woord gerept in de ontslagbrief aan Comey. Maar Trump rakelde dit zelf op, zonder dat er werd om gevraagd, tijdens een interview met NBC News. En gaf aan dat het onderzoek naar banden met Russische officials wel heeft meegespeeld bij zijn beslissing.

Het Witte Huis, bij monde van Sean Spicer en zijn vervangster Sarah Huckabee Sanders, heeft tegenstrijdige berichten gestuurd over de hele affaire rondom Comey, zeker nadat Trump op Twitter het bericht de wereld in slingerde dat er opnames bestaan van gesprekken tussen hem en Comey. Spicer wilde hier niet verder op in gaan. De positie van Spicer staat onder druk en het feit dat hij al verschillende malen werd vervangen voorspelt niet veel goeds.

Maar er speelde nog iets mee. Een week voor het ontslag van Comey had de FBI bij het ministerie van Justitie een verzoek ingediend voor meer geld en middelen voor het onderzoek naar de Russische inmenging bij de verkiezingen. Het lijkt duidelijk dat minister Sessions dit heeft door gegeven aan het Witte Huis. Daarmee komt het ontslag van Comey in een ander daglicht te staan. Sessions had namelijk eerder tegenover het Congres aangegeven dat hij zich afzijdig zou houden in het onderzoek, omdat hij een ontmoeting had met de Russische ambassadeur. Sessions heeft zich daar dus niet aangehouden.

Door Comey te ontslaan begeeft Trump zich op onbekend en gevaarlijk terrein. Het beeld ontstaat dat het ontslag van Comey te maken heeft met het onderzoek dat de FBI doet naar de banden van Trump en de Russen. Wellicht was de FBI iets op het spoor wat schadelijk voor Trump is en dat hij iets in de doofpot wilde stoppen. Hier is geen bewijs voor, maar als de term “Nixoniaans” valt en er beeld ontstaat dat men wellicht een onderzoek wil stopzetten, omdat men wellicht te dicht bij de waarheid komt dan is dat slecht voort het imago van het Witte Huis, het presidentschap, de politiek en de democratie.

De roep om een speciale onafhankelijke aanklager die de banden tussen de Trump team en Russische officials gaat onderzoeken wordt dan ook steeds groter. Democraten willen dat al langer, maar na het ontslag van Comey zijn er ook verschillende Republikeinen die dit nu serieus overwegen. En dat is zeer schadelijk voor Trump.

Ligt het onderzoek nu stil? De plaatsvervanger van Comey, Andrew McCabe, zei voor een Intelligence commissie van Senaat dat het onderzoek gewoon door gaat en aangezien Comey geliefd was zullen de agenten die met onderzoek belast zijn zich waarschijnlijk nog meer vastbijten in de materie.

Trump komt steeds meer in de problemen en het FBI onderzoek blijft als een zwaard van Damocles boven zijn presidentschap hangen. De Republikeinen steunen hem nog steeds. Trump komt er, vooralsnog, mee weg. De vraag is voor hoe lang. Wanneer is het geduld van de Republikeinen op?

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.