Verzet

President Donald Trump maakte bekend dat Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. Maar steeds meer besluiten van Trump stuiten op verzet. Veel staten en steden in Amerika trekken zich niets aan van wat Trump besluit en voeren hun eigen beleid uit.

Dat komt enerzijds omdat staten veel onafhankelijker zijn van de federale overheid en eigen wetten kunnen maken en zelf kunnen beslissen over verschillende zaken, zoals de doodstraf, het legaliseren van marihuana en dus ook strengere regels rondom milieu om klimaatverandering tegen te gaan. Anderzijds zijn veel staten het compleet oneens met Donald Trump als president en de koers en waarden die het Witte Huis uitdraagt. Men heeft dus lak aan wat Trump zegt of doet; men voert zijn eigen beleid.

De meest in het oog springende staat die zich weinig aan trekt van wat er uit Washington D.C. komt is Californië. De staat loopt voorop in groene energie. Er staan gigantische windmolens in de woestijn van de staat. En onlangs was er een internationale klimaatbijeenkomst in Californië

En dat is niet het enige waarin Californië dwars ligt. Trump heeft illegale immigratie tot één van zijn speerpunten van zijn beleid gemaakt. Dat houdt in dat de overheid actief immigranten opspoort die illegaal in Amerika zijn. Dat geldt ook voor mensen die al tientallen jaren in Amerika wonen, werken, naar school gaan en waarvan hun kinderen vaak in Amerika zijn geboren en dus automatisch Amerikaans staatsburger zijn. Maar steden als San Francisco en andere steden in Californië hebben aangegeven dat zij niet meewerken aan dit uitzetbeleid, tot frustratie van het ministerie van Justitie. San Francisco is een zogenoemde sanctuary city en zo zijn er meer steden in Amerika die immigranten beschermen.

Ook het inreisverbod dat het Witte Huis instelde voor inwoners uit 7 moslimlanden werd door staten aangevochten en werd ongrondwettelijk verklaard. De staten Hawaï, Washington, Minnesota en Virginia hebben aangegeven de wet niet uit te voeren. Het inreisverbod, dat dus nu niet van kracht is, wil Trump uitvechten tot aan het Hooggerechtshof, maar de vraag is of hij deze rechtszaak kan winnen.

Nu Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt zal het besluit van Trump voor veel staten niet veel uitmaken. Staten als Pennsylvania waarin een stad als Pittsburgh (die Trump in zijn toespraak noemde) de kolenindustrie echt niet terug komt en waar men zich vooral op nieuwe energiebronnen richt gaat men door met dat beleid. Veel meer staten zijn bezig met duurzame energiebronnen en kijken naar de langere termijn en veel verder dan de termijn dat Trump in het Witte Huis zit.

De Democraten die nog steeds het herstellen zijn van de verloren verkiezingen en zich hevige verzetten tegen alles wat Donald Trump en de Republikeinen voorstellen hebben deze zomer uitgeroepen tot de Resistance Summer. De Resistance is een nieuwe beweging die na de verkiezing van Trump is opgezet door de Democratische partij. Op de website van de Restistance Summer kun je een bijeenkomst bij jouw in de buurt vinden. En ze maakte dit spotje.

Het doel is dat Democraten deze zomer met mensen in gesprek gaan, mensen opbellen, bijeenkomsten organiseren, etc. De nieuwe voorzitter van de Democratische partij, Tom Perez en vice-voorzitter, Keith Ellison reizen deze zomer het land door om op bijeenkomsten te spreken en waar ze zich uitspreken tegen het economische beleid, de klimaatplannen van Donald Trump en de Republikeinen. De Democraten moeten volgens voorzitter Tom Perez praten over de waarden die voor hun belangrijk zijn. En die waarden staan haaks op die van Trump en de Republikeinen.

De Resistance Summer kan gezien worden als opmaat naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in 2018. Het is een nieuwe grassroots organisatie.

Dus ongeacht wat Donald Trump voor beleid bedenkt; er is weerstand en het verzet groeit tegen plannen die ondoordacht zijn en niet zijn uit te voeren, zoals het bouwen van de muur aan de Mexicaanse grens. Politici, burgers en organisaties komen in verzet. Voor de Democraten is er nog een lange weg te gaan, maar de Resistance is het begin.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Californië, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Immigratie, Klimaat, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.