Falen zorgwet legt verdeeldheid Republikeinen bloot

Zeven jaar lang probeerden de Republikeinen de zorgwet van voormalig president Obama, de Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, af te schaffen en te vervangen. Zeven jaar lang hadden de Republikeinen de tijd om aan een alternatief te werken. Nu ze zowel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben en met president Donald Trump in het Witte Huis stond er niets in de weg om Obamacare te ontmantelen. Maar het liep allemaal anders. Het liep uit op een politiek drama met persoonlijke nederlagen. Het politieke debacle rondom de zorgwet legt de verdeeldheid in de Republikeinse (opnieuw) pijnlijk bloot.

Nadat het Huis van Afgevaardigden hun versie van Trumpcare hadden aangenomen werd al snel duidelijk dat de Senaat deze wet niet zou overnemen en met een eigen versie zou komen. Dit laat zien hoe verdeeld de Republikeinen in het Huis en de Republikeinen in de Senaat zijn. Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, besloot vervolgens in het geheim aan een eigen voorstel te werken om Obamacare af te schaffen en te vervangen. Dat was de eerste fout. Veel Republikeinse collega’s van McConnell waren verbaasd en boos waarom zij niet mochten deelnemen aan discussies over de wet. Ze zouden het eindresultaat kort zien en dan zou de Senaat er over stemmen. En dat was een verkeerde inschatting van McConnell, die dacht dat zijn collega’s wel even zouden instemmen met een wet waar ze zelf geen invloed op hadden gehad. Dat stuitte veel Republikeinse senatoren tegen de borst. McConnell kwam er al snel achter dat de wet het niet zou halen.

De Republikeinen hebben slechts een kleine meerderheid in de Senaat. Er zijn 52 Republikeinse senatoren en 48 Democratische senatoren. Toen uiteindelijk 4 Republikeinen, waar onder senator Rand Paul van Kentucky en senator Susan Collins van Maine, zich tegen de wet van McConnell keerde, vooral om de grote bezuinigingen op Medicaid, was het duidelijk dat het afschaffen en vervangen van Obamacare er niet zou komen. McConnell probeerde om niet als verliezer uit de strijd te komen en stelde voor om dan alleen te stemmen over afschaffing en over vervanging later te stemmen, maar daar waren ook verschillende Republikeinen tegen. Dus zo faalde de Republikeinen in hun zoveelste poging om Obamacare om zeep te helpen. Met een meerderheid in het Congres en een president in het Witte Huis die de wet meteen zou tekenen lukte het niet om de eenheid in de partij te bewaren. Zo laat het door Republikeinen zo gehate Obamacare de verdeeldheid in de Republikeinse partij zien.

De Republikeinen die ook tegenstemde hebben nu eens niet naar de politieke elite geluisterd en naar de ideologie gekeken. Die ideologie houdt onder andere in dat er zo min mogelijk overheidsbemoeienis moet zijn. En de overheid moet zich al helemaal niet met de gezondheidszorg bemoeien. Maar de Republikeinen hebben nu eindelijk eens naar hun kiezers geluisterd. Zoals de senator van Nevada, Dean Heller, die te maken kreeg met boze kiezers in zijn staat die juist blij zijn met Obamacare en met het plan van McConnell, samen met nog 22 miljoen Amerikanen zo berekende de Amerikaanse Rekenkamer, hun zorgverzekering zouden kwijt raken.

Steeds meer Republikeinen zijn niet meer zo blij met Donald Trump. De president heeft zich niet in gespannen voor de wet en dreigt nu de senatoren die tegen de wet zijn en volgend jaar voor hun herverkiezing gaan te dwarsbomen. Senatoren die in staten wonen waar veel mensen afhankelijk zijn van Obamacare of profiteren van het feit dat Medicaid is uitgebreid en volgend jaar graag herkozen willen worden stemmen nu tegen Trumpcare.

Maar het mislukken om Obamacare af te schaffen en te vervangen ligt niet alleen aan de senatoren op Capitol Hill. Ook president Trump is schuldig aan het debacle rondom de zorgwet. President Trump zorgt ook voor de grote verdeeldheid in de Republikeinse partij. Republikeinen zijn gefrustreerd door de tweets die Trump de wereld instuurt en zichzelf steeds in de voet schiet als hij (weer) over Rusland begint of dreigt mensen te ontslaan die niet doen wat hij zegt. Trump zegt dat hij er niet wil opdraaien voor het falen van Trumpcare. “I’m not going to own it”, aldus Trump.

Maar het falen om Trumpcare aan te nemen ligt ook wel degelijk aan hem en is een persoonlijke nederlaag en de zoveelste mislukking om belangrijke wet door het Congres te krijgen. Uit alles blijkt dat Trump geen idee heeft wat er in de nieuwe zorgwet staat en hoe het verschilt van Obamacare. Ook heeft hij geen enkele poging gedaan om de Amerikaanse bevolking te overtuigen dat deze zorgwet beter is. Slechts 17 procent van de Amerikanen steunt de zorgwet die Mitch McConnell in elkaar heeft geknutseld. En veel kiezers van Trump zijn juist blij met Obamacare en zouden als de zorgwet door de Republikeinen door zou gaan juist hun zorgverzekering verliezen. Maar Trump denkt alleen aan zijn eigen succes. Hij wil winnen. Wat voor impact dat heeft voor het gemiddelde Amerikaanse gezin in Michigan of New Mexico interesseert hem niet.

President Trump beloofde zijn kiezers dat hij Obamacare zou afschaffen en zou vervangen door een veel betere zorgwet die zou zorgen voor lagere kosten en meer keuze. Maar Trump en de Republikeinen hebben gefaald. Obamacare blijft (voorlopig) intact.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Mitch McConnell, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.