Verscheurd

“Same untruths from an utterly untruthful president. #AlertTheDaycareStaff, aldus de Republikeinse senator van Tennessee, Bob Corker in een tweet na een openlijke aanval op hem en de zoveelste leugen van president Trump.

Corker, die zich niet opnieuw verkiesbaar stelt, uitte onlangs felle kritiek op Donald Trump en vindt Trump ongeschikt als president. Volgens Corker is het Witte Huis een kinderdagverblijf voor volwassenen.

Corker krijgt bijval van andere Republikeinse senatoren, zoals John McCain, die op zijn zachtst gezegd geen fan van Trump is en niet op hem stemde tijdens de presidentsverkiezingen. Jeff Flake sprak zich afgelopen week fel uit tegen Trump en ziet ook dat de Republikeinse langzaam verscheurd wordt door Trumpisten en Tea Party aanhangers. Gematigde kandidaten die hun partij en president steeds rechtser zien worden. Flake hield een vurig betoog, waar eigenlijk ook wanhoop uit klonk.

Trump vecht zijn ruzie met de senatoren op Twitter uit. Hij opereert op zijn eigen houtje en lijkt niet te beseffen dat hij senatoren in het Congres te vriend moet houden. Tijdens het debacle rondom het afschaffen en vervangen van Obamacare werd dit al pijnlijk duidelijk. Drie senatoren, waaronder John McCain, steunde de zoveelste poging om de zorgwet van president Obama op zeep te helpen niet en zo faalde Trump om één van zijn belangrijkste campagne beloften in te lossen.

Voormalig George W. Bush uitte in een toespraak kritiek op Trump, zonder overigens zijn naam te noemen. Bush ziet dat zijn partij door Trump naar de afgrond glijdt. En eigenlijk was zijn toespraak een hulpkreet aan Republikeinse politici om het Republikeinse gedachtegoed en ideologie waar de partij op gebouwd en die Trump en consorten (vooral de Bannon-kliek) om zeep proberen te helpen, te redden.

Zo scheurt Trump de Republikeinse partij aan stukken. Steve Bannon die nu zijn culture war buiten het Witte Huis voert stoomt alvast radicale politici, zoals de ultra-rechtse Roy Moore in Alabama, klaar om het op het volgend jaar tijdens de tussentijdse verkiezingen op te nemen tegen mensen zoals Corker en Flake. De gematigde politici moeten het veld ruimen en plaats maken voor het mensen die het gedachtegoed van Bannon (en dus mede dat van Trump) gaan uitvoeren. Zo is de kans dat de Republikeinse partij zo verscheurd is dat het niet meer functioneert en dan zal Trump wellicht zijn drain the swamp beleid hebben uitgevoerd, maar zal hij geen grote wetten door het Congres hebben gevoerd. Zijn achterban wacht ondertussen bijna een jaar na zijn verkiezing nog steeds op tastbaar resultaat.

Over Marco van den Doel

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Nieuws/Amerika/VS, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verscheurd

  1. Pingback: Ontluisterend beeld | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.