Keep America Great!

Chaos in de West Wing en klap voor Republikeinen in Pennsylvania

Het duurt nog meer dan twee jaar, maar president Donald Trump is al met zijn herverkiezingscampagne begonnen. Tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania gaf Trump alvast zijn slogan voor zijn herverkiezing prijs. Na “Make America Great Again” is het de bedoeling dat in 2020 en daarna Amerika “great” blijft. Dus is de slogan “Keep America Great!” Niet origineel, maar wel duidelijk en waarschijnlijk effectief.

Trump was in Pittsburgh, Pennsylvania om de Republikeinse kandidaat, Rick Saccone, te steunen die in een speciale verkiezing in het 18e district voor zetel in het Huis van Afgevaardigden het opnam tegen de Democraat Conor Lamb. Het district is diep rood, maar toch zagen de Democraten kans om de zetel te winnen. Trump won het district in 2016 met 20 procent verschil van Hillary Clinton in de staat die onderdeel is van de Rust Belt.

Maar veel woorden maakte Trump niet aan Saccone vuil. Nee, Trump was er vooral om zichzelf te promoten. En als je net een wet hebt getekend die ervoor zorgt dat 25 procent en 10 procent importtarief wordt geheven op respectievelijk staal en aluminium dan krijg je in de staat waar veel werkloosheid heerst doordat staal en aluminiumfabrieken zijn gesloten de handen wel op elkaar. In een wervelwind van rare uitspraken, zoals we bij rallies van Trump gewend zijn kwam naast de importheffingen ook Noord-Korea aan bod en beledigde Trump ook nog even presentator Chuck Todd van NBC.

Het bezoek van Trump aan Pittsburgh heeft Rick Saccone niet geholpen. In het diep rode district was het lange tijd spannend, maar won de Democratische kandidaat Conor Lamb de zetel in het Huis van Afgevaardigden met een klein verschil van de Republikein die door Trump werd gesteund. In de Rust Belt staat zorgde de aankondiging van de importtarieven op staal en aluminium niet voor meer stemmen voor Saccone.

Jarenlang lieten Democraten het 18e district liggen omdat daar altijd een Republikein won. Maar dit jaar zagen de Democraten een kans. De winst van Lamb is weer een opsteker voor de Democraten richting de tussentijdse verkiezingen in november en bij de Republikeinen en Trump moeten alle alarmbellen zijn gaan rinkelen.

De winst van Lamb komt door twee factoren. Lamb presenteerde zich niet als een progressieve Democraat die vaak door de partij naar voren wordt geschoven, maar paste zijn campagne aan de omstandigheden. Hij nam gematigde conservatieve standpunten in. Hij nam afstand van Nancy Pelosi en consorten in Washington. Hij is voor wapenbezit en persoonlijk tegen abortus. Door gematigde conservatieve standpunten heeft hij niet Republikeinen voor zich gewonnen, maar wel de zwevende kiezer weten te overtuigen. En die geeft in een race die vaak too close to call is de doorslag.

Een andere factor is de impopulariteit van president Donald Trump. Veel kiezers die op Trump hebben gestemd zijn nu misschien niet gaan stemmen. En die kiezers had Saccone nodig. Maar de kiezers die wel zijn gaan stemmen zijn ontevreden hoe Trump het in Washington doet. Deze verkiezing en de tussentijdse verkiezingen worden dan ook een referendum over het presidentschap van Donald Trump. Veel kiezers zien nog te weinig van de plannen en de beloften van Trump.

Lamb richtte zich in zijn campagne niet echt op Trump, terwijl Saccone veel ideeën van Trump omarmde. Lamb, die in het leger diende en openbaar aanklager was, richtte zich echt op de lokale problemen en wist bijvoorbeeld blue collar workers aan zich te binden.

Als de uitslag in Pennsylvania en de eerdere Democratische overwinningen in Alabama, Virginia en New Jersey een voorbode zijn voor november dan wordt het een bloedbad voor de Republikeinen. Zij moeten zich ernstig zorgen gaan maken.

Aan de chaos in de West Wing lijkt geen einde te komen. Het volgende slachtoffer in de lange ontslaggolf is de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson die via een tweet van Trump de laan uit werd gestuurd. Tillerson was al maanden niet echt meer een volwaardige minister. En dat is hij ook nooit geweest. Zoals bijna iedere medewerker en adviseur van Trump had hij geen politieke ervaring en werd hij door Trump altijd ondermijnt. Trump deelt zijn buitenlandse beleid via Twitter en overlegde vrijwel nooit met Tillerson. Zo was Tillerson er niet van op de hoogte dat Trump de uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor een ontmoeting had geaccepteerd. Topambtenaren konden niet met Tillerson overweg en het verloop van medewerkers op het ministerie is misschien nog groter dan in het Witte Huis.

Trump en Tillerson konden vanaf het begin al niet met elkaar opschieten. Tillerson noemde Trump een idioot. Trump wil dat Amerika uit het Iran-akkoord stapt, terwijl Tillerson juist voor was. Ook was Tillerson kritisch over Rusland, want bij Trump waarschijnlijk een gevoelige snaar heeft geraakt. Ook wilde Tillerson richting Noord- Korea de diplomatieke weg bewandelen, terwijl Trump het had over “fire and fury” en dat hij een grotere nucleaire knop had dan “little rocket man.” Maar nu gaat Trump toch met de Noord-Koreaanse leider praten.

Tillerson zal opgelucht zijn. In zijn afscheidstoespraak noemde hij Trump niet. Tillerson wilde eigenlijk geen minister worden, maar werd door zijn vrouw overtuigd. Tillerson wilde niet opstappen, maar hij werd steeds ongelukkiger in zijn functie en zijn ontslag hing al maanden in de lucht. Trump gaf geen verklaring voor het ontslag van Tillerson en liet dit aan de onderminister van het ministerie, Steven Goldstein, over. Enkele uren nadat hij een verklaring had gegeven werd hij ook ontslagen.

Het verloopt allemaal chaotisch. Het is kenmerkend voor Trumps manier van werken. Trump duldt geen tegenspraak en hij omringt zich met allemaal met ja-knikkers. Daarom past de directeur van de CIA, Mike Pompeo, die Tillerson opvolgt, beter bij Trump. Hij is hard-liner en denkt vrijwel hetzelfde over belangrijke buitenlandse onderwerpen, zoals de Iran deal en het klimaatakkoord als Trump. Of hij meer te zeggen krijgt op Buitenlands Zaken dan Tillerson is de vraag. Ambtenaren wantrouwde Tillerson en de vraag is of ambtenaren Pompeo wel vertrouwen. De verwachting is dat Trump toch vooral op eigen houtje zal opereren, zoals hij al vanaf het begin doet.

Maar wie is de volgende die wordt ontslagen? De minister van Justitie, Jeff Sessions wordt net als Tillerson openlijk vernederd en zijn ministerschap hangt aan een zijden draadje. Ook nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster moet vrezen voor zijn baan. Tillerson zal niet de laatste zijn die al dan niet vrijwillig opstapt of wordt ontslagen. En Trump blijft maar roepen dat er geen chaos is en dat hij Amerika “great” gaat houden. Van het beleid en de plannen komt tot nu toe weinig terecht. En met verlies van verkiezingen houdt je America niet “great!”

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea, Pennsylvania, President Trump/Donald Trump, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.