Immorele immigratie

“Give me your tired, your poor huddled masses yearning to be free.” Dit is onderdeel van een tekst die staat op het Vrijheidsbeeld in New York. Voor veel immigranten was het Vrijheidsbeeld het eerste wat ze zagen toen ze in de ‘nieuwe wereld’ aankwamen.

Het Vrijheidsbeeld, een cadeau van de Franse overheid, werd in 1886 onthuld en voor immigranten die in de 19e en 20e eeuw aankwamen per schip in Amerika werd het Vrijheidsbeeld het eerste wat ze zagen van het land waar ze een nieuw leven zouden opbouwen. Het Vrijheidsbeeld werd gezien als baken van hoop en de personificatie van immigranten en de Amerikaanse gastvrijheid. De vele Ieren, Italianen, Duitsers en andere Europese immigranten werden op Ellis Island geregistreerd. Ook na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel mensen naar Amerika, waaronder ook veel Nederlanders.

Amerika is een land van immigranten. Het is door Engelse kolonisten, maar ook door Spanjaarden en Fransen en tal van andere mensen van over de hele wereld opgebouwd. In straatnamen en steden zie je dit nog steeds terug. Het verschil is nu dat migranten, vaak illegaal, nu niet meert per schip in de haven van New York aankomen, maar de Amerikaanse-Mexicaanse grens massaal oversteken. De staat Texas, dat de grootste grens heeft van de vier staten die aan Mexico grenzen, vangt veel (economische) migranten op.

Jaarlijks komen duizenden mensen uit Midden-Amerika illegaal Amerika binnen. De meeste mensen komen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. Op de vlucht voor honger, armoede en drugsgeweld vluchten vaak moeders met jonge kinderen weg en na een zware tocht door Mexico komen ze aan bij de Amerikaanse–Mexicaanse grens en steken die illegaal over Wanneer ze opgepakt worden door de grenspolitie vragen ze asiel aan en worden ze vast gezet in een detentiecentra en naar een periode worden ze vrijgelaten in afwachting of hun aanvraag wordt goed gekeurd. Vaak komen de migranten niet voor hun proces opdagen. Duizenden gaan op in de illegaliteit en zijn nooit meer te traceren. Hier wil de regering Trump wat aan doen.

Maar de tekst van het Vrijheidsbeeld is niet iets wat president Donald Trump hoog in het vaandel heeft staan. Trump heeft het niet zo op immigranten, maar zijn eigen vrouw is ook een immigrant, maar kwam legaal Amerika binnen. Zijn politieke adviseur Stephen Miller, mede-architect van het inreisverbod voor mensen uit moslimlanden, is ook medeverantwoordelijk voor het scheiden van kinderen van hun ouders. Minister van Justitie, Jeff Sessions, maakte bekend dat elke persoon die illegaal de grens oversteekt nu als een crimineel wordt gezien, dus ook een vluchteling is een crimineel. Omdat een illegale migrant nu als een crimineel wordt aangemerkt valt hij onder het federale justitiële proces en wordt hij in een gevangenis gezet en niet in een detentiecentrum. Maar omdat veel illegalen met kinderen over de grens komen en kinderen volgens de Amerikaanse wet niet in een gevangenis mogen worden opgesloten, worden deze kinderen gescheiden van hun ouders en in een detentiecentrum gezet. Dit gebeurde bij zo’n 2000 kinderen. En leidde tot een storm van kritiek. Kinderen zouden niet van hun ouders gescheiden mogen worden

Het verschil met het beleid van president Obama is dat regering Trump het illegaal oversteken van de grens als een criminele daad beschouwd. “The Trump administration policy now charges every adult caught crossing the border illegally with federal crimes, as opposed to referring those with children mainly to immigration courts, as previous administrations did. Because the government is charging the parents in the criminal justice system, children are separated from them, without a clear procedure for their reunification aside from hotlines the parents can call to try to track their children down”, aldus in een artikel van CNN.

De kritiek op het scheiden van kinderen en ouders leek president Trump in eerste instantie niet te deren. Hij gaf de Democraten de schuld van de immigratie crisis.

Volgens Trump hadden de Democraten een wet aangenomen die dit immigratie proces goedkeurt, Maar dat is niet zo. Er is namelijk geen wet die het scheiden van kinderen van hun ouders toestaat. Het beleid is door de regering Trump zelf ingesteld. Minister van Justitie, Jeff Sessions sprak er over en ook minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen sprak er over als was het volgens haar niet echt beleid. Maar toch gebeurde het. Het is typisch voor president Trump. Hij durft zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor een impopulair en een immoreel besluit. In plaats daarvan geeft hij de Democraten de schuld. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Congres en kunnen dit ongedaan maken. Maar aangezien het vaak eindeloos duurt om een wet aan te nemen wat het scheiden van kinderen van hun ouders verbied kan Trump het met een pennenstreek ongedaan maken.

Pas toen meerdere Republikeinen, de vrouw van Trump, Melania en zijn dochter Ivanka druk op hem uitoefende draaide Trump bij en ondertekende hij een executive order waar het beleid om kinderen van hun ouders te scheiden werd terug gedraaid.

Is daarmee het probleem opgelost? Nee, het zal ouders met kinderen uit landen in Midden-Amerika er niet van weerhouden om Amerika proberen in te komen. Nu kinderen niet meer van hun ouders worden gescheiden zitten ze nog wel vast in detentiecentra. En ook het zero-tolerance beleid wordt gehandhaafd en illegaal de grens oversteken is nog steeds een criminele daad.

Maar het beleid om jonge kinderen in kooien te stoppen leverde zo veel kritiek op en werd inhumaan en immoreel gevonden. Trump zag zich genoodzaakt om dit besluit terug te draaien, waarmee hij zijn eigen ministers van Justitie en Binnenlandse Veiligheid, die voor de harde aanpak zijn en verantwoordelijk voor het beleid waren, eigenlijk weer voor schut zette. Trump zag dat dit beleid er politiek niet goed uitziet en onhoudbaar was. En Trump geeft alleen om zichzelf. Als het slecht op hem afstraalt dan doet hij iets anders. Ook vanuit evangelische hoek kwam kritiek op het beleid en deze mensen steunen Trump vaak door en door en deze steun wil en kan hij niet verliezen.

Trump gebruikte het scheiden van kinderen van hun ouders ook als drukmiddel. Hij gaf de Democraten de schuld, maar hij wil dat het Congres met een oplossing komt. Hij wil geld voor de muur aan de grens met Mexico, maar het Congres wil hem dat geld niet geven. Het kost miljarden en het zal mensen uit Honduras en Guatemala er niet van weerhouden om Amerika in te komen, Veel Congresleden twijfelen of het zal helpen. De Democraten zijn tegen de muur en willen een oplossing voor DACA.

Zo is immigratie een taai en lastig onderwerp. Maar de kern is toch wel dat je kinderen van soms nog geen 2 jaar oud niet van hun ouders scheidt. Dit is een zeer traumatische ervaring. Om te zeggen dat de ouders zelf het risico lopen omdat ze weten dat ze worden gescheiden van hun kinderen zorgt er overigens niet voor dat ze in Honduras of Guatemala blijven waar het leven veel slechter is. Het weerhield de Ieren en Italianen in de 17e en 18e eeuw ook niet om de oversteek te wagen. En zelfs in de 20e eeuw werd er streng geselecteerd wie Amerika in mocht.

Het debat over immigratie zal niet gaan liggen. Trump heeft steeds het over een sterke en veilige grens heeft en schildert alle immigranten af als leden van de drugsbende MS-13. Het doet het goed bij zijn achterban, maar is feitelijk onjuist. Het wordt zeker ingezet tijdens de tussentijdse verkiezingen. Politici die niet voor de muur zijn of niet hard tegen immigranten zijn kunnen de steun van Trump verliezen. De Republikeinen zijn bang voor de toorn van de president. De Republikeinse partij is de Trump partij geworden.

In het Congres zal er voorlopig geen oplossing komen voor de immigratie crisis. Maar de tekst van het Vrijheidsbeeld heeft in het Trump-tijdperk geen enkele betekenis meer. Een inhumaan en een immoreel immigratiebeleid met kinderen in kooien is de moraal geworden en representeert eigenlijk voor een groot deel waar dit Witte Huis voor staat.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Immorele immigratie

  1. Pingback: Tussentijdse leugens | Focus on America

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.