Tussentijdse leugens

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, gouverneurschappen en regionale en lokale overheden op 6 november verspreidt president Donald Trump op steeds grotere schaal leugens. De onwaarheden die hij verkondigt zijn bedoeld om te zorgen dat zijn achterban massaal gaat stemmen.

De tactiek die Trump gebruikt is nagenoeg dezelfde als tijdens de verkiezingscampagne in 2016 en de afgelopen twee jaar. Een boodschap van angst, de media afschilderen als vijand van het volk en de Democraten beschuldigen van het zaaien van verdeeldheid. De leugens die Trump verspreidt in een hevig verdeeld land hebben een nieuw dieptepunt bereikt. Prominente Democratische politici, zoals Barack Obama en Hillary Clinton en critici van de president ontvangen nu bompakketjes. Trump geeft de schuld aan de media, maar dat het misschien aan zijn eigen vijandige retoriek zou kunnen liggen komt niet bij hem op.

Of de bompakketjes invloed hebben op de tussentijdse verkiezingen is afwachten. Tijdens deze verkiezingen wordt een hoge opkomst verwacht. Democratische kiezers willen een boodschap sturen aan president Trump, terwijl de president juist zijn achterban opzweept en oproept om te gaan stemmen. De verkiezingen zijn dan ook een referendum over het presidentschap van Trump.

Er staat dan ook veel op het spel. Niet alleen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat staan op het spel, maar er zijn ook gouverneursverkiezingen in maar liefst 36 van de 50 staten. De nieuwe gouverneur zal voor jaren een stempel drukken op het beleid van de staat. Zo is er in 2020 een nieuwe landelijke volkstelling en heeft de gouverneur ook invloed op gerrymandering en kan zo districtsgrenzen wijzigen.

Trump zweept zijn kiezers op. Tijdens verschillende verkiezingsbijeenkomsten zegt Trump dat de verkiezingen ook over hem gaan. Trump is constant op verkiezingscampagne voor Republikeinse politici, maar heeft het tijdens deze rallies vooral over zichzelf en draait zijn greatest hits af. Trump was onlangs in Montana, Arizona, Nevada, Texas en Wisconsin. En tijdens deze rallies verkondigt hij de ene leugen naar de andere. In dit artikel ontkrachten we er een paar.

Het favoriete thema van Trump is immigratie. De regering-Trump voert een hard immigratiebeleid wat leidde tot een moslimverbod en kinderen die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens werden gescheiden van hun ouders wat leidde tot felle kritiek van zowel Democraten als Republikeinen die dit beleid inhumaan noemde.

Op dit moment zijn veel mensen uit voornamelijk Guatemala en Honduras in een karavaan onderweg naar de Amerikaanse grens. Mensen die geweld en armoede ontvluchten en op zoek zijn naar een beter bestaan. Trump beweert dat er allemaal mensen uit het Midden-Oosten tussen zitten, terroristen, zoals leden van IS en leden van de bende MS-13. Trump zegt op zijn bijeenkomsten dat deze mensen massaal naar Amerika komen. Het feit is dat een groot deel in Mexico blijft. Ook het aantal immigranten wordt door Trump zwaar overdreven. En er is geen bewijs dat er leden van IS of bendeleden in de karavaan zitten. Toen Trump door een journalist werd gevraagd waar het bewijs was voor deze claims, zei Trump dat er geen enkel bewijs was.

Volgens Trump willen de Democraten de grens open gooien. Dat is onzin. De Democraten willen ook een streng immigratiebeleid, maar zijn er wel soepeler in. De Democraten willen vooral ten aanzien van de Dreamers een oplossing. De wet DACA, waar deze Dreamers onder zouden vallen heeft Trump om zeep geholpen. Maar immigratie is een thema waar je mensen angst mee kan aanjagen. Hoewel angst een slechte raadgever is werkt het bij de achterban van Trump. Trump denkt er nu zelfs over om de hele grens te sluiten. Dit allemaal om zijn trouwe supporters te paaien.

Trump schept graag op over zijn belastingplan wat zorgde voor een gigantische belastingverlaging voor vooral bedrijven en de rijkste Amerikanen. De gewone Amerikaan merkt er maar weinig van. Dus kwam Trump onlangs met een belastingplan om de middenklasse een belastingverlaging van 10 procent te geven. Dit zou nog voor de tussentijdse verkiezingen moeten gebeuren, Maar er is een probleem. Zo’n wet moet door het Congres worden goedgekeurd en het Congres is met reces tot na 6 november. Zonder het Congres kan Trump dit plan niet doorvoeren. Het is niet eens zeker of het Congres deze wet wil goedkeuren, Maar ook deze bewering doet het goed bij zijn achterban.

De Republikeinen proberen al jaren Obamacare te ontmantelen. In de zorgwet is onder andere geregeld dat verzekeraars geen patiënten die een aangeboren aandoening hebben, zogenoemde pre-existing conditions, mogen weigeren. Mensen die diabetes hebben of een andere aandoening kunnen niet door een verzekeraar geweigerd worden omdat ze misschien veel zorg nodig hebben en dus duur zijn. Trump wil het liefst Obamacare afschaffen, maar liegt als hij zegt dat mensen met een pre-existing condition worden beschermt. Ook Republikeinse politici roepen dat, terwijl ze allemaal stemde voor afschaffing van Obamacare.

Maar de verhalen die Trump over ‘links’ verkondigt zijn misschien nog wel het meest stuitend. Trump noemt de Democraten een ‘angry mob.’ Door zijn tegenstanders zo weg te zetten creëert Trump een klimaat waar argumenten en de waarheid niet meer tellen. Het is zwart-wit en leugens zijn de norm geworden.

In een interview met The Wall Street Journal werd Trump onder andere gevraagd naar de handelstarieven die hij heeft ingesteld voor onder andere staal en aluminium. Maar tot ieders verbazing ontkende Trump dat er handelstarieven zijn. Hieronder een passage uit het interview.

WSJ: A lot of people say that tariffs are really the biggest threat to the economy long term.

Mr. Trump: We don’t have any tariffs.

WSJ: But you’re saying it’s the Fed.

Mr. Trump: It’s so much nonsense, OK. This is your story. We don’t even have tariffs. I’m using tariffs to negotiate. I mean, other than some tariffs on steel—which is actually small, what do we have? I didn’t put them on the USMCA. We have a trade deal. I didn’t put them on in South Korea. We have a trade deal. That was the worst deal. That was a deal made by Hillary Clinton. It was a horrible deal. We made it into a sound deal.

But I didn’t put tariffs. Where do we have tariffs? We don’t have tariffs anywhere. I read that today: We’re worried about the tariffs. You know what happens? A business that’s doing badly always likes to blame Trump and the tariffs because it’s a good excuse for some incompetent guy that’s making $25 million a year.

WSJ: Just to go back to the Fed for a second

Mr. Trump: But think of it, Michael. We don’t have tariffs. Where do we have tariffs? I’m talking tariffs. I’ll use tariffs. I mean it. I’ve said I was going to put tariffs on European Union cars, right? They came to my office. We made the concept of a deal. We’ll see what happens. But they agreed to a deal that they wouldn’t even talk about. There’s no tariffs.

Door alle onwaarheden en leugens te verkondigen probeert Trump zijn achterban te motiveren te gaan stemmen. Het thema immigratie werkte goed in 2016 en daar gokt Trump nu weer op. Op 6 november weten of Trumps leugens en retoriek hebben gewerkt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Belastingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.