John McCain (1936-2018): Een gematigde conservatieve dwarsligger

Senator van Arizona John McCain is op 81 jarige leeftijd overleden. McCain had een hersentumor en wist dat hij niet meer lang te leven had. McCain was niet een traditionele Republikein. Hij week vaak af van de partijlijn en trok zijn eigen plan. Hij werd zowel door Democraten als Republikeinen zeer gerespecteerd.

John Sidney McCain III werd op 29 augustus 1936 geboren in Coco Solo, Panama. Dit was een Amerikaanse legerbasis en dus Amerikaans grondgebied. McCain komt uit een militaire familie en volgde de voetsporen van zijn vader en grootvader en studeerde aan de Amerikaanse marine academie.

McCain vocht als een gevechtspiloot in de Vietnam oorlog. In 1967 werd zijn vliegtuig neergeschoten en werd hij gevangen genomen door het Noord-Vietnamese leger. Als hij krijgsgevangene werd hij gemarteld. Toen de Noord-Vietnamezen er achter kwamen dat hij de zoon was van de hoge admiraal, wilde ze McCain vrijlaten. John McCain weigerde, tenzij ook andere Amerikaanse krijgsgevangenen zouden worden vrij gelaten. Dit gebeurde niet. Uiteindelijk kwam McCain in 1973, na beëindiging van de oorlog, vrij.

In 1981 nam hij afscheid van het leger. In 1982 werd hij gekozen als afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden voor het 1e congresdistrict van Arizona van 1983 tot 1987. In 1986 werd hij gekozen als senator voor de Amerikaanse Senaat.

McCain was gematigde conservatieve Republikeinse politicus en was het vaak niet met de partijlijn eens. Meer dan eens week hij af van het standpunt van zijn eigen partij. Toen de Republikeinen Obamacare wilde afschaffen en de stem van McCain de doorslag moest geven stemde hij tegen afschaffing. Ook was McCain tegen de benoeming van Gina Haspel als CIA directeur. Haspel leidde een zogenoemde black site waar terroristen werd gemarteld. Omdat McCain zelf ook is gefolterd stemde McCain tegen de benoeming van Haspel. Ondanks zijn afwijkende standpunten wordt McCain door vriend en vijand zeer gerespecteerd.

In 2000 was McCain presidentskandidaat, naar verloor in de voorverkiezingen van George W. Bush. Het was een smerige campagne waarvan de Bush campagne McCain beschuldigde een buitenechtelijk kind te hebben. Dit bleek niet waar. McCain had een kindje uit Bangladesh geadopteerd.

In 2008 deed McCain opnieuw een poging om president van Amerika te worden. Hij versloeg in de voorverkiezingen Mitt Romney en door zijn gematigde standpunten trok hij ook veel onafhankelijke keizers aan. McCain voerde een nette campagne. Toen op een campagnebijeenkomst een vrouw uit het publiek zij dat ze bang was voor Obama omdat hij een Arabier zou zijn wees McCain de vrouw terecht.

McCain koos de onbekende en onervaren gouverneur van Alaska Sarah Palin als zijn running mate. McCain schrijft in zijn boek The Restless Wave: Good Times, Just Causes, Great Fights, and Other Appreciations” dat hij daar nu spijt van heeft. Palin, is wellicht een van de redenen dat McCain de verkiezingen verloor. Palin was vooral met haar eigen politieke carrière bezig. McCain verloor van de Democratische kandidaat Barack Obama en keerde terug naar de Senaat.

Toen McCain zijn einde zag naderen nodigde hij vrienden uit in Arizona. Zo was voormalig vice-president Joe Biden, waarmee McCain een goede band had te gast. McCain drukte Biden op het hart om niet weg te lopen voor de politiek, Zeker in het Trump-tijdperk vindt McCain het belangrijk dat er mensen zijn die vertrouwt worden en die de Amerikaanse waarden aan geven. Voor hem is Joe Biden er daar één van.

Voormalig president Georg W. Bush en Barack Obama zullen op de begrafenis van McCain spreken. Donald Trump is niet uitgenodigd. Met Trump had McCain op zijn zachtst gezegd een moeilijke relatie. In plaats van Trump gaat vice-president Mike Pence naar de uitvaartdienst.

McCain was een conservatieve politicus, maar over sommige zaken had hij, voor veel conservatieven en liberale mening. Hij was een havik, zeker als het op militaire zaken aankwam, maar hij had ook een gematigde, zachte kant. Hij was een dwarsligger (maverick) en een echte patriot die zijn land diende. Hij zei dat hij op die manier herinnerd wil worden. Een patriot die ook zijn tekortkomingen had en fouten maakte en dat ook toegaf. Met het overlijden van John McCain is er weer een groot geweten uit de Amerikaanse politiek, zoals Ted Kennedy dat ook was, heen gegaan. Veel andere Republikeinse politici kunnen een voorbeeld aan McCain nemen. Hij stond voor dingen waar hij in geloofde ook al was dat tegen de stroom in en niet altijd populair.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Arizona, John McCain, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Sarah Palin, Senaat en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.