Turbulente Kerst

Geen financiering voor de muur zorgt voor shutdown

President Donald Trump zal zich de kerstdagen anders hebben voorgesteld. Het wordt een ongezellige kerst in het Witte Huis. Trump die nog steeds gefrustreerd is over het verlies van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden aan de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen, probeert hij nu uit alle macht de controle weer terug te krijgen.

Trump ontsloeg zijn minister van Justitie, Jeff Sessions. En zijn stafchef John Kelly, die de afgelopen anderhalf jaar enige structuur in de chaos wilde aanbrengen en die al maanden niet meer met Trump sprak, vertrekt. Een opvolger heeft Trump gevonden in de persoon van Mick Mulvaney, die nu de directeur is van het begrotingsbureau. Mulvaney is niet zijn eerste keus, maar andere mensen die Trump polste bedankte voor de eer. De baan van stafchef is belangrijk, maar met een president die niet luistert en vooral zijn eigen stafchef is, is het een hel, of zoals Kelly het verwoordde: “Crazytown.”

President Trump maakte ook, zoals gebruikelijk, via een tweet bekend dat hij de Amerikaanse troepen uit Syrië terugtrekt. Dit was de spreekwoordelijke druppel voor minister van Defensie, James Mattis. Mattis, die Trump de afgelopen twee jaar behoedde voor impulsieve militaire acties, diende zijn ontslag in, In zijn ontslagbrief gaf hij Trump er van langs. Trump schoffeert de bondgenoten en ziet niets in de NAVO. Mattis schreef dat Trump iemand moet zoeken die meer denkt zoals de president. Met Mattis verlaat de laatste spreekwoordelijke adult het Witte Huis. Trump heeft nu alleen nog maar jaknikkers om zich heen.

Als Trump daadwerkelijk de troepen uit Syrië en na nu ook blijkt waarschijnlijk ook uit Afghanistan terugtrekt dan zorgt dit voor een grote instabiliteit in de regio, De Russen zijn maar wat blij. Zij kunnen hun macht in de regio vergroten. Het besluit over Syrië kwam nadat Trump had verkondigd dat IS is verslagen. Dit is niet het geval, maar Trump handelt impulsief en denkt eerder aan het geld dat het kost dan aan de instabiliteit die het vertrek van de Amerikanen kan veroorzaken. Ook laat Trump de Koerden in de steek, die nu vrezen dat Turkije hen zal aanvallen.

De meerderheid van de Democraten in het Huis van Afvaardigden waar Trump in 2019 mee te maken krijgt en hoe de verhoudingen de komende twee jaar zullen speelde zich onlangs af voor de camera’s. Democratische fractievoorzitters Nancy Pelosi en Chuck Schumer waren op bezoek bij Trump in de Oval Office om over de begroting te praten. Voor het oog van de camera’s werd er gebekvecht over de sluiting van de overheid; de shutdown. De ruzie gaf goed weer hoe de relatie tussen het Witte Huis en het Democratische Huis van Afgevaardigden er de komende twee jaar eruit gaat zien. Het was reality-televisie, zoals het hele Witte Huis onder Trump een grote reality-televisie show is.

Trump had ook nog een ‘kerstcadeau’ voor de Amerikaans bevolking. Een government shutdown. Pelosi/Schumer en Trump kwamen na hun ruzie niet nader tot elkaar. De Democraten en de Republikeinen bereikten geen akkoord over nieuwe begroting. Belangrijkste obstakel is het geld voor de muur die Trump wil bouwen aan de grens met Mexico en die Mexico zou gaan betalen. Trump houdt vol dat dit nog steeds gaat gebeuren, maar toch wil hij 5 miljard dollar om de muur te bouwen. Overigens is met de bouw nog steeds niet begonnen, Op bepaalde stukken staat een hek, maar dat is geen muur, maar Trump neemt het met de terminologie zou nauw. Er zijn wat stukken muur gerenoveerd, stukken die er dus al stonden. De Democraten willen best geld uittrekken voor grensbeveiliging, maar weigeren geld uit te trekken voor de muur.

Dus gaf Trump aan dat hij bereidt was de overheid op slot te gooien als hij zijn geld voor de muur niet zou krijgen en dat is dus nu gebeurd. In het gesprek met Pelosi en Schumer gaf hij aan dat hij de schuld op zich zou nemen, iets wat Trump niet snel doet. Maar hij geeft nu toch de Democraten de schuld terwijl de Republikeinen in het Huis en de Senaat de macht hebben. Nationale parken en ministeries zijn dicht en de post wordt niet bezorgd totdat de politici op Capitol Hill het eens worden over een nieuwe begroting. Dit is overigens de derde government shutdown in een jaar tijd.

Maar de belangrijkste reden waarom Trump geen gezellige Kerst heeft komt door de veroordeling van Trumps voormalige advocaat en fixer Michael Cohen. Trump werd door een rechtbank in New York veroordeeld tot 3 jaar cel voor belastingontduiking en fraude, liegen tegenover het Congres en het overtreden van campagnefinancieringsregels. Vooral dat laatste is interessant.

Cohen heeft verklaard dat hij in opdracht van Trump 130.000 dollar heeft betaald aan porno-actrice Stormy Daniels. Daniels claimt een seksuele relatie met Trump te hebben gehad. Het zwijggeld werd vlak voor de presidentsverkiezingen van 2016 betaald want als het verhaal naar buiten zou komen dit de kansen van Trump op het presidentschap negatief zou kunnen beïnvloeden. De rechter zegt dat met de betaling de campagnefinancieringsregels zijn overtreden. Cohen heeft verklaard dat hij dit deed in opdracht van Trump en wist dat dit strafbaar was. Trump ontkent en maakt vervolgens Cohen uit voor een leugenaar. Maar Trump voelt nattigheid, want de rechtbank heeft waarschijnlijk duidelijk bewijs om Cohen te vooroordelen. Zonder duidelijk bewijs veroordeel je niet iemand.

Daarnaast kwam er nog een probleem voor Trump bij. Cohen heeft, ook in opdracht van Trump, 150.000 dollar aan Playboy-model Karen McDougal betaald. McDougal claimt een jaar lang een relatie met Trump te hebben gehad. McDougal wilde haar verhaal openbaar maken. De National Enquirer, een roddelblad, kocht het verhaal van McDougal voor 150.000 dollar af. De National Enquirer verklaard dat dit in opdracht van Trump en Cohen gebeurde. De National Enquirer kiest nu eieren voor zijn geld. Door dit te verklaren ontloopt de tabloid vervolging en komt Trump nog verder in het nauw. Hoewel Trump waarschijnlijk zelf niet het geld heeft overgemaakt of met de transactie iets van doen heeft gehad was hij wel op de hoogte en gaf hij Cohen de opdracht. En dat maakt hem medeplichtig.

De veroordeling en bekentenissen van Cohen staan los van het Rusland-onderzoek van Robert Mueller waar Cohen ook aan mee werkt. Mueller laat via betekenissen, vonnissen en memo’s steeds meer zien van de puzzel die hij aan het leggen is. Hoever Mueller is en wat hij nog in petto heeft weet niemand. De man is zo gesloten als een oester. Slechts via rechtbank verslagen en vonnissen laat Mueller iets van zijn onderzoek zien. Zo adviseerde Mueller een rechtbank om voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn een lichte of zelfs geen straf op te leggen omdat hij waardevolle informatie heeft gegeven. Wat dat is, weet alleen Mueller.

Was er dan nog goed nieuws? Ja, de Democraten en Republikeinen werkten samen (een zeldzaamheid in het hevig gepolariseerde Washington) aan een wet om het strafrecht te hervormen. Trump heeft de wet getekend en daardoor komen waarschijnlijk veel gevangenen die voor een klein vergrijp vast zitten, zoals in het bezit van drugs, (vervroegd) vrij. De wet is na jaren van de War on Drugs een stap in de goede richting, Hele zwarte gemeenschappen zijn de laatste decennia ontregeld omdat vooral jonge zwarte Amerikanen voor een klein vergrijp soms een gevangenisstraf kregen van 20 jaar of meer. Met de hervorming van het strafrecht zullen mensen die geen geweld hebben gepleegd niet langer voor een lange tijd worden opgesloten.

Ondanks dit succes moet Trump moet zich zeker zorgen maken. Het net sluit zich langzaam. Cohen en Mueller en de shutdown, die echt hem te verwijten valt, verknallen dit jaar de Kerst voor de president. En de vooruitzichten voor 2019 zien er voor Trump ook niet echt goed uit.

Fijne feestdagen!

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in (Nieuwe) Media/Sociale media, Afghanistan, Begroting, Defensie, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Kerst, Nancy Pelosi, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Rusland, Syrië en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.