Mislukt

President Donald Trump en de dictator van Noord Korea, Kim Jong-un, hadden hun tweede ontmoeting binnen een jaar. In juni 2017 spraken ze in Singapore voor eerst met elkaar. In Singapore werden er geen concrete afspraken gemaakt. Er werd een intentieverklaring getekend, maar het bleef bij vage omschrijvingen en mooie woorden. Volgens Trump was de top een succes en was Kim Jong-un een aardige man, een sterke leider en een warme persoonlijkheid en was er een fantastische band tussen de mannen ontstaan.

Kim Jong-un hongert ondertussen wel zijn eigen bevolking uit en deist er niet voor terug om mensen die zijn regime enigszins in gevaar kunnen brengen te doden. Maar voor Trump is dat allemaal geen probleem. We weten inmiddels dat Trump bewondering heeft voor sterke leiders, zoals Vladimir Poetin en president Duterte van de Filipijnen.

De verwachtingen voor de tweede top, waar nu echte afspraken moesten worden gemaakt, waren dan ook hoog gespannen. De inzet in Hanoi, Vietnam was duidelijk. Noord-Korea wil af van de zware economische sancties en Amerika wil dat Kim Jong-un zijn atoomwapens opgeeft en wil zo zorgen dat het hele Koreaanse schiereiland gedenucleariseerd wordt. Het gevolg is dan dat Trump de Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea kan weghalen. Trump vindt al langer dat de Amerikaanse aanwezigheid in Zuid-Korea te veel geld kost.

Ook nu had Trump weer lovende woorden voor de dictator. Na een diner waar de sfeer goed was volgde de harde onderhandelingen. Maar deze werden abrupt afgebroken. Een werklunch en een slotverklaring werden geschrapt. President Trump legde op een persconferentie uit dat men er niet in was geslaagd om tot een akkoord te komen. Kim Jong-un wilde dat economische sancties allemaal werden opgeheven en Amerika wilde in ruil dat Noord-Korea inspecties zou toe laten om er op toe te zien dat Noord-Korea zijn atoomprogramma zou ontmantelen en geen lange afstandsraketten meer test die Amerika kunnen bereiken. Deze twee eisen lagen mijlen ver uit elkaar en dus kwamen Trump en Kim Jong-un er niet uit.

Amerika wil pas nadenken over het opheffen van sancties als Noord-Korea stopt met het ontwikkelen van atoomwapens. Maar Noord-Korea zal nooit zijn kernwapens opgeven omdat dit het regime ernstig kan verzwakken en Kim Jong-un kernkoppen niet meer als dreigmiddel kan gebruiken. Als hij ze niet meer heeft vreest hij dat Amerika Noord-Korea op termijn zal aanvallen.

De twee topontmoeting tussen Trump en de Noord-Koreaanse dictator liep dus uit op een mislukking, De top eindigde met een anti-climax. Trump die zich altijd presenteert als de ultieme dealmaker is er nu inmiddels achter dat de realiteit anders is. De vastgoedwereld van New York is niet te vergelijken met de internationale politiek. Of er nog een vervolgontmoeting komt tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider is onduidelijk. Trump gaf wel aan dat hij in gesprek wil blijven met de Noord-Koreanen. Maar als geen van de partijen water bij de wijn wil doen en die kans is klein, zal er niets veranderen. Amerika houdt vast aan de sancties en het atoomprogramma is de overlevingsstrategie van Noord-Korea. Kim Jong-un zal alleen maar tijd willen rekken en zal zich waarschijnlijk niet aan eventuele concrete afspraken houden. Trump is daar, net als zijn voorgangers, ook achter. Er komt voorlopig geen deal. En nu twee ontmoetingen verder is vrijwel niets bereikt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Kim Jong-un, Nieuws/Amerika/VS, Noord-Korea en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.