Moreel kompas

Het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller blijft Amerika verdelen. Volgens het onderzoek van Mueller hebben de Russen de Amerikaanse verkiezingen van 2016 beïnvloedt ten gunstig van Donald Trump, maar was er geen sprake van een (strafbare) samenzwering. De Trump-campagne had wel contact met de Russen, maar dit deed niet om de wet te overtreden. Mueller vond geen bewijs van samenwerking of samenzwering, de zogenoemde collusion. Een term die in het Amerikaanse (straf)rechtssysteem overigens niet voorkomt.

Maar Mueller vond wel dat Trump heeft geprobeerd om het onderzoek te frustreren en om de rechtsgang proberen te belemmeren. Trump vroeg mensen om Mueller te ontslaan en droeg mensen op om meermalen te liegen tegenover de onderzoekers. Maar omdat Mueller weet dat een zittend president niet aangeklaagd kan worden noemt hij veel voorbeelden waar Trump het onderzoek probeerde te frustreren, maar beschuldigt Mueller Trump niet van crimineel gedrag of een misdaad, maar pleit hem ook niet vrij.

De minister van Justitie, William Barr, nam een andere beslissing en pleitte Trump wel vrij. Barr, die onafhankelijk hoort te zijn is al zijn geloofwaardigheid kwijt en treedt nu vooral als Trumps persoonlijke advocaat op, precies zoals Trump het graag wil.

Het Witte Huis en de Republikeinen zijn blij met het Mueller rapport, maar de Democraten struikelen over het feit dat Mueller Trump niet vrij pleit en dat hij verschillende voorbeelden noemt waar Trump het onderzoek probeerde te beïnvloeden en de speciaal aanklager probeerde tegen te werken.

Ook al heeft Trump dan niet de wet overtreden en is er geen sprake van misdaad of van crimineel gedrag. Er bestaat ook nog zo iets als moreel gedrag. Op basis van niet integer gedrag en het beschamen van het presidentschap kun je iemand toch afzetten, althans dat vonden de Republikeinen in 1999 toen ze een impeachment procedure tegen Bill Clinton begonnen in de Monica Lewinsky zaak. Volgens de Republikeinen ontbrak het Clinton aan moreel gezag en dat was een reden om hem af te zetten.

Senator van South Carolina, Lindsey Graham, legde toen in de Senaat uit waarom nu tegen Trump ook een impeachment procedure zou moeten worden gestart.

Maar anno 2019 is Graham één van Trumps grootste aanhangers en verdedigd hij Trump en zijn beleid. Graham en vele andere Republikeinen hebben boter op hun hoofd en zijn hypocriet. Graham die Clinton wilde afzetten vanwege immoreel gedrag, hoor je nu niet meer. De hypocrisie van Graham en zijn Republikeinse medestanders is gericht op de kortte termijn en hebben niet door dat Trump de Republikeinse partij helemaal te gronde richt. Wat er na zijn presidentschap gebeurd is totaal niet belangrijk.

En als er iemand is die totaal geen moreel besef heeft dan is het Donald Trump wel. Trump is een president die totaal geen moreel kompas heeft. Hij beschimpt minderheden, sluit vriendschappen met mensen als Poetin en Kim Jung-un en tart de wetten en de grondwet. Het wordt moraal, integer of eer komen in het woordenboek deze president niet voor. En als ze er wel in zouden staan, dan heeft Trump ze geïnterpreteerd dat hij alles kan zeggen en doen en dat de mensen die voor hem werken dit allemaal moet pikken en hem gehoorzamen omdat ze anders een veeg uit de pan krijgen. Zoals voormalig FBI-directeur James Comey zei over mensen die wel tegen Trump in gaan: “It takes character […] to avoid the damage, because Mr. Trump eats your soul in small bites.” Mensen als Sarah Huckabee Sanders en Kellyanne Conway zijn hun ziel al verloren. De ongeloofwaardige William Barr en andere Witte Huis medewerkers hebben geen ruggengraat. Zij verliezen hun ziel en hun moreel kompas en blijven geloven in de hypocrisie van de Twitter-in-chief.

Robert Mueller zelf is er helemaal klaar mee. Hij heeft zijn werk gedaan gaf na twee jaar zijn mond te hebben gehouden een korte verklaring en is klaar met de hele zaak. Zijn onderzoeksteam is opgegeven hij heeft zijn ontslag bij het ministerie van Justitie ingediend en gaat niet, al willen veel Democraten dat wel, voor het Congres getuigen. In tegenstelling tot Trump is Mueller wel iemand met een moreel kompas die zijn werk ondanks alle tegenwerking, zo goed mogelijk heeft uitgevoerd. De roep om impeachment wordt steeds luider.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Rusland en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.