Vooruitblik 2020

Het jaar 2019 was een turbulent jaar dat eindigde met de impeachment van president Donald Trump. Het Huis van Afgevaardigden stemde (geheel langs partijlijnen) voor impeachment en beschuldigt de president van het misbruiken van zijn macht en het belemmeren van het Congres.

Maar de meest iconische foto van het afgelopen jaar was het cynische ‘applausje’ dat voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi gaf na de State of the Union van president Trump. Het was tekenend voor 2019. Het was het beeld van een hyper gepolariseerd land dat nu een verkiezingsjaar in gaat.

 

Van de 26 Democratische kandidaten die het allemaal tegen president Trump willen opnemen zijn er inmiddels al veel afgevallen. Opvallend is dat Beto O’Rourke, vaak gezien als wonderkind van Democratische partij, en Kamala Harris, waar veel insiders van dachten dat ze het ver zou schoppen, de handdoek al in de ring hebben gegooid. Verrassing van de kandidaten die nog mee doen is Pete Buttigieg. De burgemeester van stadje South Bend, Indiana, is de verrassing van deze campagne, blijkt een goede debater en is een verademing tussen de kandidaten die allemaal 70+ jaar oud zijn (Joe Biden, Elizabeth Warren en Bernie Sanders).

De verkiezingscampagne zal vuil en hard worden en er zal geen middel geschuwd worden om de tegenstander zwart te maken. Als de campagne van 2016 smerig en hard was dan kan deze verkiezingscampagne wel eens de smerigste in de Amerikaanse geschiedenis worden. En waarschijnlijk ook de duurste.

Het is altijd riskant om voorspellingen te doen, maar in deze vooruitblik waagt Focus on America zich toch aan een aantal voorspellingen. Maar daar hoort wel de kanttekening bij dat niets zeker is en het nog relatief lang is tot 3 november.

Het Huis van Afgevaardigden blijft in Democratische handen. De Democraten zullen misschien een paar zetels verliezen, maar houden een ruime meerderheid.

De Senaat blijft in Republikeinse handen. De Republikeinen zullen hun meerderheid niet verder vergroten en kunnen zeker enkele zetels verliezen, maar ook weer winnen en zullen een (nipte) meerderheid houden.

De belangrijkste vraag is natuurlijk of Donald Trump wordt herkozen of dat een Democraat zijn of haar intrek in het Witte Huis mag nemen. Die vraag is niet te beantwoorden. Wel staat vast dat het een ongelofelijk spannende verkiezingsstrijd gaat worden en dat er veel op het spel staat. De kans dat Trump wordt herkozen is zeker aanwezig. Trump zal de impeachmentprocedure in de Senaat overleven en zo lang de economie goed blijft draaien is de kans groot dat Trump wordt gekozen voor een tweede termijn.

De Democraten zullen met een goed alternatief moeten komen en met een radicaal andere agenda om Trump te verslaan. Eenvoudig wordt dat niet. Als zij de kiezer ervan kunnen overtuigen dat Amerika zich niet nog eens vier jaar chaos en incidenten kan veroorloven en komen met concrete plannen en een andere koers voor Amerika dan maakt de Democratische kandidaat een kans om op 20 januari 2021 geïnaugureerd te worden als de nieuwe president van Amerika.

Het belooft een interessant en spannend (verkiezings)jaar te worden. Focus on America blijft het uiteraard op de voet volgen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, State of the Union en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.