Op herhaling?

Scenario van 2016 denkbaar

Een divers veld met kandidaten. Zes vrouwen, een latino en een Asian-American. En aan het eind blijven er twee blanke mannen over. De race om de Democratische nominatie gaat tussen twee bejaarde mannen. Na Super Tuesday is duidelijk dat de strijd gaat tussen voormalig vice-president Joe Biden en de senator van Vermont, Bernie Sanders. En deze strijd zorgt voor een déjà vu. Bestaat de kans dat het scenario van 2016 zich in 2020 herhaald?

Tijdens de Democratische nominatie in 2016 nam ook Bernie Sanders het op tegen een kandidaat van het establishment en die werd gesteund door de partijtop. De strijd tussen Sanders en Hillary Clinton ging toen heel lang door. Ook nu schaart de partijtop zich achter de gematigde kandidaat Joe Biden. En moet Bernie Sanders het tegen de gevestigde orde opnemen en zal hij toch terug denken aan 2016 toen, door toedoen van het establishment, hem de nominatie ontglipte.

De voormalige kandidaten, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar en Michael Bloomberg hebben zich allemaal achter Joe Biden geschaard omdat zij denken dat Biden de beste kandidaat is die de partij kan verenigen en de meeste kans maakt om Donald Trump te verslaan.

Maar gaat de vergelijking met 2016 wel helemaal op? Nee, er zijn een aantal verschilleen. Ondanks dat Biden, net als Clinton al heel wat bagage heeft en al decennia in de politiek meeloopt, heerst er geen Hillary-haat die er wel in 2016 onder veel kiezers leefde. De helft heeft een gruwelijke hekel aan de Clintons en in het bijzonder aan Hillary Clinton en veel Sanders stemmers en gematigde Republikeinen stemde daarom in 2016 op Donald Trump. Bij Biden is dat anders. Biden wordt niet gehaat en veel kiezers respecteren hem en weten waar ze bij hem aan toe zijn en het voelt vertrouwd. En ze denken dat Biden de beste kans heeft om Donald Trump uit het Witte Huis te verdrijven. Het establishment en de partijtop heeft zich rondom Biden geconsolideerd.

Wat het email-schandaal voor Hillary Clinton is, is de Oekraïne-zaak voor de voormalige vice-president. Donald Trump heeft, als Joe Biden nominatie wint, zijn gedroomde tegenstander en zal het Oekraïne-verhaal waar, volgens Trump Joe Biden zijn macht als vice-president aanwende om te zorgen dat er geen onderzoek werd gedaan naar corruptie bij het Oekraïense gasbedrijf Burisma, waar de zoon van Biden, Hunter werkzaam was, uit buiten. Er is overigens nooit bewijs geleverd dat er corruptie bij het bedrijf was. Het leidde zelfs tot de impeachment van Trump, maar de president kan het maar niet laten rusten. Trump zal het verhaal blijven gebruiken om Biden te beschadigen.

Ook zal Trump de vele versprekingen en blunders van Biden gebruiken. De Republikeinse propaganda televisiezender Fox News komt nu al met het verhaal dat Biden dement en ziek zou zijn. Biden is niet ziek, maar de versprekingen en het feit dat hij soms niet uit zijn woorden kan komen is wel een probleem. Maar er zit wel weer energie in de campagne van Biden.

Trump zal zich, net als 2016, positioneren als de outsider die het moeras nog steeds gaat droogleggen en zal Biden afschilderen als iemand van gevestigde orde. Biden is Trumps ideale tegenstander.

De kans dat Biden meer kiezers en vooral ook gematigde Republikeinse kiezers die genoeg hebben van Trump voor zich kan winnen dan Sanders is wel duidelijk. Omdat Biden niet zo slecht imago als Hillary Clinton heeft, zullen veel gematigde kiezers toch wel op hem stemmen. Biden is een veilige keuze. Het is misschien ook een logische keuze, maar is het ook de beste keuze? Biden kan de partij verenigen en men moet dan aan een goede en heldere boodschap gaan werken, want daar ontbrak het in 2016 aan. Clinton had het alleen maar over hoe slecht Trump was en vergat haar eigen verhaal te vertellen.

Zo zijn er dus overeenkomsten en verschillen tussen 2016 en 2020. De kans dat Biden van Trump wint is op dit moment net zo groot als dat hij verliest. De campagne van Biden is slecht georganiseerd, de campagne kas is vrijwel leeg, maar met het geld van Bloomberg, die bereidt is om nog eens 1 miljard dollar uit te geven aan anti-Trump spotjes kan Biden een heel eind komen.

Biden wordt gerespecteerd. Het belangrijkste doel van de Democraten is om Trump te verslaan. Of Biden daar de juiste persoon voor is, is de vraag. Er bestaat een reëel gevaar dat we een herhaling van 2016 krijgen. Alle ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Bernie Sanders, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Hillary Clinton, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.