Gebrek aan leiderschap

In elke crisis heeft een land een leider nodig. Iemand die de leiding neemt en de bevolking bij de hand neemt. Iemand die de lijnen uitzet om de crisis te bestrijden en plannen maakt hoe het na de crisis verder moet.

Leiderschap is belangrijk. Ook in de coronacrisis moeten regeringen en presidenten vertrouwen uitstralen, transparant zijn en duidelijk zijn welke maatregelen ze nemen en wat de vervolgstappen zijn. Een leider in tijden van crisis is een crisismanager en verzamelt experts om zich heen, luistert na de adviezen en maakt op basis daarvan beleid.

President Donald Trump is de leider van het machtigste land op aarde, maar is niet capabel om een leider te zijn in een crisis.

In het Witte Huis ontbreekt de coördinatie en communicatie en heeft men geen uitgedachte plannen, zo berichtte The New York Times. Men heeft een idee hoe de economie weer open gaat en hoe dit dan moet gebeuren, maar intern is er geen eensgezindheid.

Voor president Trump is de economie het belangrijkst. De goede economische cijfers waren Trumps ticket naar een tweede termijn, Daar is niets meer van over. De werkloosheid is gigantisch (meer dan 22 miljoen mensen). En om te denken dat de economie binnen enkele maanden weer volledig zal herstellen van de coronacrisis is naïef.

In een crisis schaart de bevolking van Amerika zich achter de president. Dat ‘rally around the flag’ is begrijpelijk. De populariteit van de president stijgt in eerste instantie, maar als de crisis lang aanhoudt dan daalt de steun na verloop van tijd.

Toen Amerikaanse diplomaten in 1979 werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran schaarde heel Amerika zich achter president Jimmy Carter. Maar toen de situatie verslechterde en het langer duurde nam de steun voor Carter af. En het kostte hem uiteindelijk zijn herverkiezing.

President George H.W. Bush was enorm populair na de Golfoorlog in 1991. Maar toen de economische recessie in 1992 uitbrak daalde de populariteit van Bush snel. Bush verloor uiteindelijk zijn herverkiezing van Bill Clinton. Of Donald Trump door de coronacrisis ook zijn herverkiezing verliest is moeilijk te zeggen. Maar zijn populariteit daalt als gevolg van de coronacrisis wel.

De vraag is of Amerika met Trump aan het roer rustig kan gaan slapen. Er is gebrek aan leiderschap en regie. Trump schoffeert de media en zorgt voor afleiding van waar het echt om gaat. Er zijn miljoenen mensen werkloos en er vallen duizenden doden en dus kan Amerika niet rustig gaan slapen. De desinformatie en onwaarheden zorgen er niet voor dat men vertrouwen heeft in de president en zijn regering. En dat in een land waar het vertrouwen in de overheid altijd al laag is.

Leiderschap heeft te maken met karakter, moet getuigen van empathie en beleid dat is gebaseerd is op feiten. En men moet dingen in het juiste perspectief zien. Bij president Trump en zijn regering ontbreken die basale zaken. Zaken de nodig zijn in een crisis, zo dat Amerika met een gerust hart kan gaan slapen. En met de gedachte dat alles uiteindelijk goed komt.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.