Op een kruispunt

Op 3 november gaat Amerika naar de stembus. En als er iets duidelijk is dat deze verkiezingen anders zijn en dat er veel op het spel staat. Amerika kampt met een gezondheidscrisis als gevolg van het coronavirus. Daarnaast is de economie ingestort en zijn miljoenen Amerikanen werkloos en staan steden in brand door demonstraties tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Amerika staat op een kruispunt. Kiest men nog eens vier jaar voor Donald Trump of moet hij vertrekken en mag Joe Biden zijn intrek nemen in het Witte Huis? Met andere woorden, welke afslag neemt Amerika?

De Amerikaanse kiezer is niet echt enthousiast over de beide kandidaten. De fanatieke achterban van Donald Trump zal ongeacht wat hij zegt of doet massaal op hem stemmen. Maar Trump heeft de afgelopen jaren niet geprobeerd om andere groepen kiezers aan zich te binden. Hij vertrouwt volledig op de kiezers die hem in 2016 de sleutels van het Witte Huis gaven. Maar zwevende en onafhankelijke kiezers zijn minder enthousiast over hem. Ze verwijten hem dat hij de coronacrisis heeft onderschat en hier niet goed op heeft gereageerd. Trump bagatelliseerde de dreiging van het virus eerst, terwijl nu blijkt, hij wist hoe gevaarlijk het virus was.

Ook onder Democratische kiezers is het enthousiasme voor Joe Biden niet groot. De belangrijkste reden waarom Democratische kiezers gaan stemmen is omdat ze Trump uit het Witte Huis willen hebben. De Democratische kiezer kijkt dus niet zo zeer naar de plannen van Biden. Dat is van ondergeschikt belang.

De boodschap van beide kandidaten is ook heel verschillend. Net als in 2016 probeert Donald Trump paniek te zaaien en met een boodschap van angst en verdeeldheid zijn achterban te mobiliseren. In 2016 waren het immigranten die Amerika zouden overspoelen. Maar nu als gevolg van het coronavirus de grenzen zo goed als gesloten zijn heeft Trump nu een deel van de Amerikaanse bevolking tot zondebok gemaakt. Linkse extreme relschoppers en plunderaars zullen Amerika overnemen als Joe Biden wordt gekozen. Amerika staat aan de afgrond en als Biden president wordt ontstaat er totale anarchie en zullen nog meer steden in vlammen opgaan.

Trump gebruikt de sociale onrust, die zich uiten in protesten van Black Lives Matter tegen politiegeweld na de dood van George Floyd, om aan te geven dat Joe Biden de linkse demonstranten steunt. De onrust in Portland, Chicago en Kenosha zijn volgens Trump wat er met Amerika gaat gebeuren als Biden president wordt. Trump heeft de raciale spanningen tot het thema van zijn herverkiezingscampagne gemaakt.

Joe Biden probeert juist geen paniek te zaaien en geeft aan dat de plunderingen en brandstichtingen juist onder het bewind van president Trump plaats vinden en hij dus verantwoordelijk is voor de onrust. En door het zaaien van angst en verdeeldheid gooit hij alleen maar olie op het vuur.

In de peilingen wordt de voorsprong die Joe Biden maanden lang had steeds kleiner. Zowel landelijk als in de belangrijke staten (= swing states), waar uiteindelijk de verkiezingen worden beslist slinkt zijn voorsprong. Het worden daarom spannende verkiezingen. De marge waarmee Trump in 2016 de staten Michigan. Wisconsin en Pennsylvania won was erg klein. En kan dit jaar ook de doorslag geven. En omdat Amerika als gevolg van het coronavirus veelal per post gaat stemmen kan het zo maar eens dagen of weken duren voordat de uitslag bekend is.

Amerika staat op een kruispunt. Welke afslag Amerika neemt is onvoorspelbaar. Misschien wel net zo onvoorspelbaar als de huidige bewoner van het Witte Huis.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Pennsylvania, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.