Ontwijkend gedrag

Het debat tussen vice-president Mike Pence en senator Kamala Harris was niet zo spectaculair als men van tevoren had verwacht. Beide kandidaten grossierde in het ontwijken van vragen en draaide hun eigen verhaal af.

Naar het debat werd hals reikend uit gekeken, want Pence of Harris zou zo maar eens de volgende president kunnen worden. Beide presidentskandidaten hebben een hoge leeftijd dat het mogelijk is dat als er met één van hen wat gebeurt het betekent dat de vice-president de president opvolgt. Zeker nadat Trump positief was getest op het coronavirus en enkele dagen in het ziekenhuis doorbracht was dit relevant. De moderator van het debat, Susan Page van USA Today vroeg beide kandidaten daar naar.

Kamala Harris gebruikt de vraag om zich voor te stellen aan het Amerikaanse volk die haar nog niet kennen. Ze nam haar levensloop en carrière door en keek in recht in de camera en straalde vertrouwen uit. Mike Pence ging helemaal niet op de vraag in of hij met Trump had besproken wat er moet gebeuren als Trump zijn ambt niet meer kan uitvoeren. Pence begon te vertellen dat er tegen het eind van het jaar een veilig en werkend vaccin is tegen het coronavirus. Iets waar medische experts vraagtekens bij zetten.

De moderator stelde een vraag en daar mochten de kandidaten dan op reageren. Maar de vraag werd vrijwel nooit echt beantwoordt. Omdat het debat strak werd geregisseerd, waarschijnlijk na het debacle van het eerste debat tussen Trump en Biden, was er geen ruimte om vervolgvragen te stellen waar de kandidaten dan antwoord op konden geven. Daardoor kwam het debat nooit echt op gang. Beide kandidaten hielden hun eigen verhaal en hielden het verder beschaafd.

Kamala Harris viel Mike Pence hard aan op de aanpak van de coronacrisis. Ze noemde het de “greatest failure of any administration” in de Amerikaanse geschiedenis.

Pence weigerde aan te geven of Trump de uitslag van de verkiezingen zal accepteren en of er een vreedzame overdracht komt. Volgens Pence is dat niet aan de orde omdat hij en Trump gaan winnen.

Harris weigerde antwoord te geven op de vraag of Joe Biden het aantal rechters van het Hooggerechtshof wil uitbreiden, het zogenoemde ‘packing the court’, als Amy Coney Barrett wordt benoemd. Ook ontkende Harris dat de Green New Deal door Biden wordt gesteund.

Een duidelijke winnaar van het debat tussen Pence en Harris was er niet. Beide kandidaten deden wat ze moesten doen en ik denk dat beide kandidate tevreden over hun optreden zijn. Pence verdedigde het beleid van Trump zo goed als dat kon en Harris legde uit wat Joe Biden zou doen.

De Amerikaanse kiezer heeft gezien dat een debat ook beschaafd kan worden gevoerd. Een debat tussen de vice-presidentskandidaten heeft doorgaans geen impact op de verkiezingsrace. En ook dit debat zal geen verschil maken.

Hieronder de hoogtepunten van het debat op een rij.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Mike Pence, Nieuws/Amerika/VS en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.