Biden wint verkiezingen

Drie keer is scheepsrecht

Joseph R. Biden Jr. is gekozen als 46ste president van Amerika. Zijn running mate Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke vice-president en ook de eerste zwarte Aziatische vrouw die deze positie zal bekleden. Dat is historisch. Wat ook historisch is, is dat Biden de oudste president ooit wordt. Op de inauguratie op 20 januari is hij 78 jaar.

De uitslag van deze verkiezingen liet lang op zich wachten. In vier staten Georgia, Pennsylvania, Nevada en Arizona worden nog stemmen geteld. Maar nadat Pennsylvania meldde dat Biden zo veel stemmen voor lag en niet meer ingehaald kon worden door Trump durfde de grote nieuwszenders, zoals CNN en Fox News, het aan om de 20 kiesmannen aan Joe Biden toe te kennen waarmee hij de grens van 270 kiesmannen passeerde. Ook zonder Pennsylvania had Biden waarschijnlijk gewonnen. In de staten Nevada en Arizona ligt hij ruim voor en met deze staten, met respectievelijk 6 en 11 kiesmannen, had hij ook de 270 kiesmannen kunnen halen.

Maar de marges in de staten zijn klein. Zelfs zo klein dat er in Georgia een hertelling van de stemmen komt. Biden stond lang achter in de cruciale staten, zoals Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Maar al snel werd duidelijk dat Biden Wisconsin en Michigan zou winnen. Maar in Pennsylvania en Georgia lag Trump op de verkiezingsdag en de dagen daarna in eerste instantie ver voor op Biden. Maar de dagen daarna begon men met het tellen van de miljoenen stemmen die per post waren binnen gekomen. En dat maakte het verschil. Beetje bij beetje kroop Biden dichter naar Trump en op een gegeven moment haalde hij Trump in en lag hij slechts enkele stemmen voor. Maar dat verschil werd steeds grote naarmate steeds meer stemkantoren in onder andere Philadelphia en Pittsburgh steeds meer cijfers bekend maakte. Het grootste deel van de stemmen die per post werden uitgebracht zijn naar Joe Biden gegaan. Biden won ook de popular vote. Hij kreeg ruim 74 miljoen stemmen, een absoluut record. Trump kreeg ruim 71 miljoen stemmen.

President Trump legt zich niet neer bij zijn verlies. Hij zegt dat er sprake is van fraude. Hij wilde dat het tellen van de stemmen stopte. Hij heeft vanaf het begin gezegd dat stemmen per post leidt tot grootschalige fraude, maar zonder daar bewijs voor te leveren. De Trump-campagne gaf in een verklaring aan dat het zich niet bij de uitslag zal neerleggen. De Trump-campagne wil dat er in veel staten een hertelling plaats vindt en men gaat rechtszaken aanspannen. Het zal allemaal niets uithalen. Trump heeft de verkiezingen verloren en zal dat op een gegeven moment moeten accepteren. Dat zal niet eenvoudig zijn en kan ook nog wel even duren.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis verspreidde hij allemaal leugens over de vermeende fraude en dat de verkiezingen ongeldig zijn omdat er zoveel stemmen na de verkiezingsdag worden geteld. Verschillende nieuwszenders hadden genoeg van de leugens en onwaarheden en besloten de persconferentie niet uit te zenden.

Joe Biden hield samen met Kamala Harris zijn overwinningstoespraak speech in Wilmington, Delaware. Kamala Harris richtte zich in haar toespraak specifiek tot vrouwen. Ze gaf aan dat zij het voorbeeld is wat je kunt bereiken. “Ieder meisje dat vanavond zit te kijken, weet dat dit een land van mogelijkheden is”, aldus Harris.

Biden zei dat hij het land wil weer verenigen en dat hij een president wil zijn voor alle Amerikanen. Hij zei dat Amerika kampt met grote problemen, maar dat hij die samen wil aanpakken. “We must restore the soul of America”, aldus Biden.

Joe Biden krijgt de zware taak om het land weer te verenigen. De grote overwinning die werd voorspeld voor Biden is er niet gekomen. Al heeft hij wel de Rust Belt staten terug gewonnen. Donald Trump is niet weggevaagd en het gedachtegoed van Trump zal nog lang blijven hangen in Amerika. Ook is zijn rol binnen de Republikeinse partij nog niet uitgespeeld. Miljoenen mensen hebben op Donald Trump gestemd en zullen hem blijven steunen. Veel van zijn aanhangers geloven dat er fraude is gepleegd en zullen onvoorwaardelijk achter blijven staan. Het is belangrijk dat Biden en de Democraten het sentiment en de onvrede onder de Trump-aanhangers niet onderschatten.

Het is voor Joe Biden de derde keer dat hij mee deed aan de presidentsverkiezingen. Zijn eerdere twee pogingen strandde vroegtijdig, In 1988 trok hij zich terug uit de race nadat bekend werd dat hij plagiaat had gepleegd in zijn toespraken. In 2008 probeerde hij het opnieuw maar moest al snel de strijd staken. Barack Obama vroeg hem uiteindelijk om zijn vice-president te worden. En nu in 2020 lukt het hem wel om presidentsverkiezingen te winnen. Lang zag het er naar uit ook zijn derde poging zou mislukken. Hij deed het slecht in de eerste voorverkiezingen en zijn campagne was op sterven na dood. Focus on America maakte het van dichtbij mee in New Hampshire. Maar hij won de voorverkiezing in South Carolina met overmacht, vooral door de steun van de zwarte kiezers. Daarna stopte veel andere kandidaten en lag de weg naar de nominatie open. Drie keer is scheepsrecht.

Het zal voor Biden niet eenvoudig worden om het land weer bij elkaar te krijgen. Dat wordt een hels karwei. Het land heeft naast de grote verdeeldheid ook te maken met de coronacrises, een grote werkloosheid en sociale onrust.

Ook op Capitol Hill krijgt Biden het lastig. Het Huis van Afgevaardigden blijft in Democratische handen al verloren de Democraten wel een aantal zetels. En hoe gaan progressieve Democraten zich opstellen tegenover Biden? De Senaat blijft waarschijnlijk in Republikeinse handen al is dat nog niet beslist. In de staat Georgia haalde bij twee senaatraces geen van de kandidaten vijftig procent, dus komt er zogenoemde run off in januari. Die uitkomst is belangrijk voor de verhoudingen in de Senaat. Als de Republikeinen de meerderheid behouden zal het lastig worden voor Biden om plannen door te voeren. Het is de vraag hoe de Republikeinen zich na vier jaar Trump gaan opstellen.

Joe Biden wordt president en daarmee komt er een eind aan het presidentschap van Donald Trump. Maar we zijn zeker nog niet van Trump af. Amerika staat ook na deze krankzinnige verkiezingen nog steeds onder hoogspanning en dat zal zeker nog wel even duren.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Arizona, Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Georgia, Nevada, Nieuws/Amerika/VS, Pennsylvania, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Vicepresident Harris/Kamala Harris en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.