Ongewis

Uitkomst verkiezingen nog niet bekend

Na een lange nacht is het nog niet duidelijk of Joe Biden de 46ste president wordt of dat Donald Trump een tweede termijn krijgt. Het is ongelofelijk spannend. De eenvoudige overwinning van Biden die onder andere in verschillende peilingen werd voorspeld is niet uitgekomen.

Het gaat eigenlijk om de drie staten die in de Rust Belt liggen en die Donald Trump in 2016 verrassend won. Het gaat om Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Daar valt de beslissing. Daarnaast staat de uitkomst in Georgia nog niet vast. En in tegenstelling tot andere nieuwszenders, zoals Fox News, weigert CNN de staten Arizona en Nevada toe te kennen aan Joe Biden. Arizona is de grote verrassing. De Republikeinse staat wordt door Biden gewonnen.

Zowel Joe Biden als Donald Trump gaven een korte toespraak. Joe Biden riep op tot geduld en zei dat hij vertrouwen heeft dat hij wint. Donald Trump had een andere toon. Hij riep zichzelf min of meer tot winnaar uit. Omdat hij voor lag in Pennsylvania en Michigan waar om op dit moment nog stemmen worden geteld. Hij riep op om te stoppen met het tellen van de stemmen en dreigt naar het Hooggerechtshof te stappen om dit af te dwingen. Het is ongekend. Alle stemmen die op tijd zijn binnengekomen moeten gewoon worden meegeteld.

Biden stond aan het einde van de nacht er niet zo goed voor. In Wisconsin, Michigan en Pennsylvania lag hij achter. Maar nu staat hij licht voor. Dat komt omdat de stemmen die per post zijn uitgebracht en die pas op of na 3 november zijn binnengekomen nu worden geteld. En die stemmen werken in het voordeel van Biden. Maar de Republikeinen bemoeien zich met de procedure over deze stemmen. Trump vindt dat ze ongeldig moeten worden verklaard. Maar de Biden-campagne zal zich er mee gaan bemoeien. Er staat een leger aan juristen en advocaten klaar aan beide kanten om het juridische gevecht over de stemmen aan te gaan.

Daarnaast is het zo dat de opkomst ongekend hoog is. Meer dan 100 miljoen kiezers hadden al voor de verkiezingsdag gestemd. Maar dat het zo spannend zou worden had vrijwel niemand verwacht. Het blijkt dat Donald Trump nog steeds ongekend populair is bij veel Amerikaanse kiezers.

Het is goed dat veel mensen zijn gaan stemmen. Het laat zien dat de mensen beseften wat er op het spel staat. En een hoge opkomst is goed voor de democratie, ongeacht de uitkomst. Want die is op dit moment ongewis.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Michigan, Nieuws/Amerika/VS, Pennsylvania, President Biden/Joe Biden, Wisconsin en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.