Stelling: De Republikeinen hebben verkeerd gegokt door het American Rescue Plan niet te steunen

Amerika-kenners Stan Bos (@StanSchrijft) en Marco van den Doel (@focusonamerica) zullen regelmatig op deze website een stelling over de Amerikaanse politiek innemen. De één is voor de stelling, de ander is tegen. Gezien de turbulente tijd waarin Amerika verkeert levert Focus on America in deze opzet vanuit een ander perspectief analyse, duiding en commentaar op de Amerikaanse politiek.

Stelling: De Republikeinen hebben verkeerd gegokt door het American Rescue Plan niet te steunen

Voor:

Het American Rescue Plan is het grootste sociale steunpakket sinds Lyndon Johnsons Great Society, medio jaren zestig. De impact voor mensen met een laag- en middeninkomen, inclusief het midden- en kleinbedrijf, zijn gigantisch. Een gezin dat niet meer dan 150.000 dollar per jaar verdient, krijgt een check van 1400 dollar. De regering-Biden heeft bovendien geld uitgetrokken voor voedselbonnen, huurtoeslag, kinderzorg en vaccinatieprogramma’s. Kleinere ondernemers kunnen een doorstart maken en personeel in dienst houden. Volgens experts wordt armoede met een derde teruggedrongen.

1900 miljard dollar is een duizelingwekkend bedrag. Geen wonder dat de Democraten er blij mee zijn. De FED, het stelsel van centrale banken in Amerika, becijferde dat de economie dit jaar met 6,5 procent groeit. Rond de zeventig procent van de Amerikanen is blij met het gigantische steunpakket waarvoor Joe Biden en vicepresident Kamala Harris afgelopen week door het land reisden om de maatregelen aan de man te brengen. Veel Amerikanen snakken naar hulp en een uitweg uit de crisis. Zo’n check is daarom meer dan welkom.

Het is niet zo gek dat de Republikeinen daarom zo zuur zijn. Ze realiseren dat ze boot hebben gemist en voelen niet aan wat er leeft in het land. Het is niet voor niets dat ze afgelopen week zo druk waren om de boel af te leiden. Bijvoorbeeld door het benoemen van de problemen aan de grens. Donald Trump liet daar een stevige erfenis na voor zijn opvolger. De Republikeinen schuiven die nu in de schoenen van Biden. Diverse staten spannen een procedure aan tegen de regering-Biden, omdat de president besloot de aanleg van de beruchte Keystone Pipeline te annuleren. En tenslotte dienden Republikeinen in liefst 43 staten wetsvoorstellen in om stemmen lastiger te maken. In de praktijk komt dat er vooral op neer dat het moeilijker wordt voor armere Democratische kiezers om hun stem uit te brengen.

Voor Democraten wordt het van groot belang om de wet goed te ‘verkopen’. Dat was precies één van de problemen van de vorige Democratische regering. Destijds, in 2009, lagen er zo veel problemen op het bord van het kabinet-Obama dat de communicatie nogal eens schortte. Obama geeft dat in zijn biografie ook toe. Dat Biden en Harris op het vliegtuig zijn gestapt om hun beleid te verkopen, is een goede zet. Zo zie je ook dat die twee Senaatszetels in Georgia cruciaal zijn geweest om beleid te (kunnen) voeren. Als die zetels in Republikeinse handen waren gebleven, was Biden een lame duck president geweest.

Hoewel de tekorten in eerste instantie flink oplopen (als de Republikeinen in de oppositie zitten, maken ze daar een punt van), kan de partij zich straks schappelijker opstellen als er een groot plan wordt gepresenteerd voor investeringen in infrastructuur. Dat onderwerp is minder partijgebonden. Het opknappen van wegen, bruggen, spoorlijnen, treinstations en vliegvelden heeft weinig te maken met of je Democraat of Republikein bent. Amerika is toe aan een masterplan voor infrastructuur. Het zou de Republikeinen sieren als ze daar serieus in meedenken en meestemmen.

Tegen:

Hoewel een groot deel van de Republikeinse kiezers het American Rescue Plan steunt, hebben de Republikeinen niet verkeerd gegokt om het omvangrijke plan niet te steunen. De Republikeinen vinden dat het plan niet het effect heeft dat president Joe Biden met het steunplan voor ogen heeft. De Republikeinen zullen zeggen dat het vooral een links project is en Amerika met dit plan langzaam afglijdt naar een socialistisch land. Ook zullen de Republikeinen zeggen dat het plan zo duur is dat staatschuld zo nog groter wordt en dat er een grote kans is dat de inflatie stijgt. Sommige economen waarschuwen ook voor dat laatste. Daarnaast hebben de Republikeinen een punt als ze zeggen dat een deel van het geld niet komt bij de mensen die het nodig hebben. En de meeste mensen die geld ontvangen dat niet uitgeven, maar het op de bank zetten.

Ook maken de Republikeinen een punt van het geld dat naar de staten gaat. In de wet van Biden staat niet waar de staten het geld aan moet worden uitgegeven. De staten mogen dat zelf beslissen en dat is een punt van zorg voor veel Republikeinen. Het is veel te vrijblijvend. En sommige staten hebben geen geld nodig. De staat Virginia dacht dat, als gevolg van de coronapandemie, een tekort van één miljard dollar te hebben, maar later bleek dat de staat een overschot heeft van 730 miljoen dollar.

De Republikeinen zullen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 2022  aangeven dat president Biden veel te veel geld uitgeeft en het American Rescue Plan in diskrediet proberen te brengen en dat Amerika zich zulke uitgaven zich niet kan veroorloven. De boodschap van de Republikeinse politici zal zijn dat Biden zijn socialistische wensenpakket, zonder Republikeinse steun, door de strot van de Amerikaanse burger duwt. Of die boodschap zal aanslaan, is de vraag. Dat de staatsschuld oploopt is een feit en conservatieve, fiscale Republikeinen zullen daarop hameren.

De Republikeinen wilden een plan van 600 miljard dollar. Dat was beduidend lager dan de 1900 miljard dollar van Biden. De Republikeinen zullen alles in het werk stellen om te zorgen dat het American Rescue Plan mislukt en zullen alle andere plannen van de regering Biden proberen te saboteren. Dat is het huidige klimaat in Washington. De Republikeinen zullen ook een punt maken dat Biden aangaf dat hij met de Republikeinen wilde samenwerken, maar dat die belofte niets waard is.

Maar ondanks alles steunt een groot deel van de Amerikanen het plan en de populariteit van Biden is groot. De Republikeinen geloven echter dat het plan als een boemerang zal terugkomen voor Biden en de Democraten. Daarom denken ze dat de gok om tegen het steunpakket te stemmen uiteindelijk in hun voordeel zal uitpakken. En als de linkervleugel van de Democratische partij steeds meer het oor van Biden heeft, kan dat zeker in het voordeel van de Republikeinen werken.

En wat vind jij? Geef je mening.

 

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Begroting, Belastingen, Bezuinigingen, Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, President Biden/Joe Biden, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Staatsschuld, Vicepresident Harris/Kamala Harris en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.